Музика

Ямато - японските перкусионисти за пръв път в България

Същинският пулс на живота

Ямато - японските перкусионисти за пръв път в България


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 юни 2007 в зала 1 на НДК

Джаз + и Подиум Продакшънс ще представят
японската група Ямато, която концертира по целия свят със своите традиционни японски барабани „уадайко”. Те ще представят своя уникален и завладяващ спектакъл Heartbeat:Shin-On.

◊ ПОВЕЧЕ

Група Ямато е основана през 1993 г. от Маса Огава в Нара, “земята на Ямато”, за която казват, че е люлката на японската култура. В характерния японски стил името на групата и родното й място обединяват много символика. Нара е древната столица на Япония и „земята на Ямато”. Името „Ямато” също има специално значение за групата – през 8. век Япония се наричала Ямато, а Нара е градът, от който се вярва, че започва японската култура.

Групата Ямато обединява традиционните японски музикални формати с модерните ритми. Днес Ямато живеят в селището Ясука, окръг Нара, и пътуват по целия свят.

Откакто са сформирани преди 14 години, Ямато са свирили пред повече от 1 милион души, в над 1500 концерта в 12 различни страни в Азия, Европа и Южна Америка – при това ентусиазмът на публиката се усилва с всяка изминала година. Те пътуват с няколко десетки различни големи и малки барабани (в т.ч. един “уадайко”, направен от огромно дърво преди повече от 400 години), като демонстрират разнообразието и инстинктивната притегателна сила на тези инструменти в препълнени концертни зали пред хилядна публика.
 
В основата на философията на групата „Ямато” стои вярването, че барабанният ритъм, както и сърдечният, е същинският пулс на живота.

Групата се състои от 11 мъже и жени. Включването на жени в групата е ясно доказателство за промените в японските традиции. Представленията на японските перкусионисти от групата Ямато обединяват музика и танц, медитация и прослава, церемония и спектакъл.

Автор:
Десислава Бошнакова
Публикация:
14.05.2007 г. 19:17
Посетено:
693
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3972-yamato-yaponskite-perkusionisti-za-prav-pat-v-balgariya