Музика

Нов симфоничен оркестър отива по места – концерти в град Дряново и село Скалско на 31 август и 1 септември

31 август, 19 часа - село Скалско, 1 септември, 17 часа - град Дряново

Нов симфоничен оркестър (НСО) ще има концерти в град Дряново и село Скалско – на 31 август и 1 септември.

В програмата „Музика за струнни“ с диригент Петко Димитров ще звучи музика от Григ – сюита Холберг, оп. 40, и от Брамс – Струнен секстет №1, си бемол мажор, оп. 18.

„Вече става традиция НСО да излиза от центъра на София и да представя своето творчество в малки населени места, една от няколкото ключови инициативи на оркестъра, формирани през последните десетилетия, а именно – „Да си върнем музикалните таланти на България“, „Нов симфоничен оркестър отива по места“, „Музиката лекува“ (съвместно с УМБАЛ „Алекандровска“) и фестивала „Царско село“, коментират от НСО.

За програмата: 

Брамс - пътищата на този винаги предпазлив творчески гений са чудесно мистериозни. През XIX век композиторите много рядко са използвали различни темпа в едно произведение, но Брамс е бил „ритмичен негодник" за което Шьонберг му се възхищава изключително много. (Секстетът ще бъде изпълнен от струнен оркестър с диригент) 

„Холберг" - сюита (известна още като „Сюита в старинен стил") е написана първоначално за пиано. Тя има пет части: Прелюд, Сарабанда, Гавот, Ария, Ригодон. Почти веднага Григ я преработва и за струнен оркестър.

 

Петко Димитров, диригент (завършил консерваторията Пийбоди към университета Джон Хопкинс и Мичиганския университет) - бивш музикален директор на редица младежки оркестри в САЩ, понастоящем директор на ансамблите в Англо-Американско училище в София.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова. Във визията на оркестъра са заложени няколко принципа – работа с млади и енергични музиканти, следване на техните идеи и поставянето им в центъра на процеса на създаване на музика, пиетет към класическата музика и съобразяване с най-съвременните тенденции, гъвкаво програмиране в различни формати – от дуо и струнен квартет до програмите на голям симфоничен оркестър. В репертоарно отношение принципите на програмиране се опират на базовите ценности в музиката, но и следване на най-съвременните тенденции.

.....

С финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура"

 

Автор:
Нов симфоничен оркестър
Публикация:
23.08.2024 г. 14:40
Посетено:
238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39685-nov-simfonichen-orkestar-otiva-po-mesta-kontserti-v-grad-dryanovo-i-selo-skalsko-na-31-avgust-i-1-septemvri