Музика

Концерт “Буря и утешение” на 7 август в Градската художествена галерия - Варна

Барокова и романтична музика подаряват на варненци пианистът Янко Маринов и сопраното Анастасия Алтухова от консорт “Concerto Antico”. Концертът е с вход свободен!

Концерт “Буря и утешение” на 7 август в Градската художествена галерия - Варна

Подарък за варненската публика ще бъде концертът на пианиста Янко Маринов и сопраното Анастасия Алтухова в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” на Варна на 7 август от 19:00 ч. Двамата са солисти на консорта на старинна музика “Concerto Antico” и са подготвили за меломаните в морския град програма под мотото “Буря и утешение”. В нея са включени виртуозният мотет за сопрано от Антонио Вивалди “In furore iustissimae irae” (В яростта на справедливия гняв) RV 626, както и някои от най-драматичните, но и философски произведения на Ференц Лист - "В гнева", "Бурята", "Утешения", "Funérailles" (октомври 1849) S.173/7 из „Поетични и религиозни хармонии“ Harmonies poétiques et religieuses III, S.173, унгарски рапсодии, рядко изпълняваната кантата “Salve Regina” от Джовани Батиста Перголези и “Ave Maria” от Пиетро Маскани. Ще чуем и песен на българския композитор Димитър Ненов от цикъла “Вечната и святата” по стихове на Елисавета Багряна.

“За почитателите на камерната музика във Варна подбрахме произведения, сред тях и някои така наречени Богородични песни, които носят определено послание, свързано с покровителката на града Св. Богородица - признава Янко Маринов пред Нина Локмаджиева. - Варна е морски град, на бурното Черно море, но хората тук знаят, че винаги след бурята идва утешението и съзидателния труд на възстановяването. Нашето време е много бурно и ние искаме да намерим смисъл в тези движения - буря и гняв, предизвикани от социалните събития, и да дадем едно утешение с красотата на бароковата и романтична музика.

Темата за утешението е водеща в “Consolations” на Лист - творби, за които се приема, че са вдъхновени от стихове на френския поет Ламартин, според мен са по текстове на римския държавник и философ от края на 4-и и началото на 5-и век Боеций, създадени в най-тежките му затворнически дни, когато се прощава с живота в очакване на екзекуцията и пише знаменитата си книга “Утешението на философията”.

Аз имам и една много лична връзка с Варна - тук моят баща е учил за морски офицер. И си спомням, когато преди години ми каза: “Сине, виж с какъв човек се запознах - с твоето име - но е голям художник - Янко Маринов (бел. ред. - именитият маринист е създател на Варненската художествена галерия и неин пръв директор).” Тази година аз пък имах удоволствието да се запозная с неговите наследници и ето че сега идвам във Варна точно в дните, когато неговата талантлива дъщеря Лора Маринова има изложба в Градската галерия - мястото на нашия концерт. Радвам се, че нашите пътища в творчеството се пресичат по този начин. И каня варненци да споделим миговете на вълнение от срещата с красотата на изкуството.”

Началото на концерта на 7 август е от 19:00 ч.
Концертът е с вход свободен!

ЯНКО МАРИНОВ - органист и пианист

Янко Маринов изучава орган при проф. Нева Кръстева и пиано при Ваня Попова, проф. Ст. Димитрова и проф. Маргарита Кръстева. Като пианист има Първа награда на Националния конкурс за пианисти „Димитър Ненов“ 1991 г. и др. През летата на 1997 - 2002 и 2005 г. участва в органовия майсторски клас на Жан Гийю в Цюрих. По препоръка на проф. Елена Тончева получава Хердерова стипендия и в периода 1998-2000 г. специализира гръцка палеография и византийски нотации при проф. Герда Волфрам при Виенския университет, следва орган в класа на проф. Р. Шолц и М. Байданова.

Основател на консортa за старинна музика “Concerto antico”, с който участва в международни фестивали за старинна музика: Händel-Akademie Карлсруе, Германия, 2002, 2003, Festival de musica antiga, Barcelona, Испания, 2007, 2008; Festival Oude muziek, Utrecht, Холандия, 2008, 2009 и Изкуството на барока, София (2007-2010). Ръководител е на проекта „Музика на сферите“, финансиран от Програма „Култура” 2010-2011 г. към Столична община.

Инициира и реализира проекти за дигитализиране и изследване на древни музикални ръкописи и е автор на редица музикологични студии. От 2002 г. е органист към католическата катедрала „Св. Йосиф“ в София. В Рим (2015 г.) участва в майсторски клас и в концерт с Ема Къркби – гранд дамата сред изпълнителите на стара музика.

През 2015 г. става носител на ежегодната награда на БНР „Музикант на годината“ за 2014 г. в категорията за активна творческа дейност. В репертоара му са застъпени органовите произведения на Бах, Букстехуде, Лист и Макс Регер, творби от барокови майстори, композитори от епохата на романтизма и съвременността.

От 2018 г. осъществява проекта „Музика на Християнския свят“. Изнася органови и клавирни концерти в Австрия, Германия, Словакия, Италия, Испания, Швейцария, Холандия, Гърция, Полша, Кипър, Украйна, Франция и др. С подкрепата на НФ „Култура“ осъществява проекта „Колоси: Добри Христов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров - генеалогия на българското и европейското в музиката им” (2020-2022 г.) и изнася редица концерти, посветени на 210-годишнината от рождението на Ф. Лист.
Развива интегрираната клавирна техника, чиито основоположници са клавирните виртуози Лист, Алкан и Бузони.

АНАСТАСИЯ ФЕДОРИВНА АЛТУХОВА

Анастасия Алтухова е родена на 18.10.1996 г. в Украйна в град Запорожие. От 5-годишна възраст е солистка в различни певчески ансамбли. През 2020 г. завършва Одеската национална музикална академия „А. В. Нежданова“ в катедра музикознание. През 2023 г. получава магистърска степен по оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в класа на проф. Мила Дюлгерова и гл. ас. д-р Нона Кръстникова.

Работила е като певица и актриса в „Нов театър“ в родния си град 2012 – 2018 г. От септември 2021 г. работи в Държавна опера Стара Загора, където играе ролите на Памина от операта „Вълшебната флейта“ на В. Моцарт, Фраскита в операта „Кармен“ на Ж. Бизе, Луси в камерна опера „Телефон“ на Дж. Меноти, Джанета в операта „Любовен еликсир“ на Г. Доницети, Мариуча от операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота, Маня в оперета „Графиня Марица“ на Имре Калман, Анина от операта „Травиата“ на Дж. Верди, Афродита в оперета „Хубавата Елена“ на Ж. Офенбах, Мина в камерната опера „Стон“ на Любомир Денев.

Солистка е в консорта за старинна музика “Concerto Antico”, в камерен оркестър „Класика“ и вокален състав „Импресия“.

Носителка е на първа награда в номинация „Млади музиколози“ (2012 г.) и трета награда в номинация „Класическо пеене“ (2016 г.) в международен конкурс-фестивал „Акорди Хортици“, първа награда в конкурса „Балканска Романсиада“ (2020 г.), първа награда в международен конкурс „Soli Deo Gloria“ (2022 г.), втора награда в международен конкурс „Art Stars“ (2023 г.). Активен участник в редица майсторски класове, като тези на Вера Немирова със спектакъл «Warten auf Mozart» на фестивал „MozArt“ в Правец (2021 г.); Красимира Стоянова (2021 г.); Катя Борисова (2022 г.); Валентин Пейчинов (2023 г.).

.......

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
05.08.2024 г. 13:38
Посетено:
249
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39597-kontsert-burya-i-uteshenie-na-7-avgust-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna