Музика

Концерт на Ансамбъл 5/4 Танго: „Тангата на Астор Пиацола“

2 август, 19:00 ч., Концертна зала „Катя Попова“, Плевен

Концерт на Ансамбъл 5/4 Танго: „Тангата на Астор Пиацола“

Днес, 2 август от 19:00 часа, в Концертна зала „Катя Попова“ Плевенската филхармония представя концерт "Тангата на Астор Пиацола”.

На сцената в Плевен ще бъде Ансамбъл 5/4 Танго в състав: Людмил Ангелов – пиано, Стоян Караиванов – бандонеон, Маргарита Калчева – контрабас, Йован Богосавлевич – цигулка и Цветан Недялков – китара. Музикантите са обединени от страстта към тангото и още с първите си общи изяви задават високи стандарти в изпълнението на тази музика у нас.

В програмата на вечерта публиката в зала „Катя Попова” ще чуе музика от аржентинския композитор Астор Пиацола.

Ансамбъл 5/4 Танго се ражда по идея на големия наш пианист Людмил Ангелов за изпълнение на основното ядро от произведения на Астор Пиацола. Комбинацията от инструменти - цигулка, контрабас, електрическа китара, пиано и бандонеон, съответства точно на прочутия "Астор Пиацола Квинтет", основан от композитора през 1960 година, с който той концертира по света и популяризира своята музика.

Може да се каже, че този ансамбъл е любимият "инструмент" на Пиацола в процеса на изграждане на стила Nuevo Tango, представяйки в умален вид типичния танго оркестър. Водеща роля в квинтета, без съмнение, има бандонеонът, каквато е концепцията и на самия Пиацола, като виртуоз на този инструмент. Със своя специфичен звук, тембър и изразни възможности бандонеонът е есенцията на аржентинското танго.

-
Билети могат да бъдат закупени в билетните центрове на Плевенска филхармония и на място преди концерта. Деца до 6 години влизат безплатно.

Повече за събитието тук:
https://www.facebook.com/events/3698145610441902

Автор:
Плевенска филхармония
Публикация:
02.08.2024 г. 10:24
Посетено:
167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39585-kontsert-na-ansambal-5-4-tango-tangata-na-astor-piatsola