Музика

Варненската певица Даниела Белчева с турне „На север от изтока“

Авторските концерти на Даниела Белчева са с участието на Милен Кукошаров, пиано, Михаил Иванов, контрабас, и Димитър Семов, барабани. Началото е на 26 юли в Синеморец, следват фестивални сцени в Балчик, Ерул и Хасково

Даниела Белчева започва от 26 юли 2024 г. серия от концерти, в които ще представи авторската музикална програма “На север от изтока“. Турнето ще премине през четири сцени в страната, на които варненската изпълнителка ще излезе заедно с творческия си екип от популярни джазмени – Милен Кукошаров, пиано, Михаил Иванов, контрабас, и Димитър Семов, барабани. 

Концертите се осъществяват със съдействието на Национален фонд “Култура” по програма „Разпространение“ и в партньорство по места: село Синеморец – сдружение „Време е за теб“, град Балчик - община Балчик и фондация „Академия Класика“, село Ерул - Трънско туристическо дружество, град Хасково – Джаз клуб Хасково, община Хасково.

„На север от изтока“ е заглавието на дебютния самостоятелен концертен проект на Даниела Белчева, който оживява за първи път през 2021 г. на сцената в двора на Археологическия музей във Варна. Даниела Белчева е от малкото авторки на музика и текст у нас и песните й се отличават с мечтателно-интимната атмосфера, която създават. Живяла и работила в Норвегия дълги години, певицата се вдъхновява от мистицизма на местната култура и минималистичния северен музикален израз, с които асоциативно свързва духа на първите си творби. Желанието на Даниела да свърже песните си с джазовия звук я отвежда до едни от утвърдените джаз имена на музикалната ни сцена - Милен Кукошаров, Михаил Иванов и Димитър Семов, които аранжират в екип. Успешната творческа колаборация между четиримата артисти превръща песните на Даниела в музика, която звучи в пресечната зона между джаза и попа, където лиричното музициране на авторката среща импровизационния дух на музикантите до нея.  

На 26.07. музикантите гостуват в Синеморец на открита сцена „Време е за теб“, на 28.07. - в Балчик на открита сцена „Мелницата“, на 31.08. в село Ерул (град Трън) на откритата сцена на Джаз фест Ерул и на 27.09. в Хасково – на Хасково джаз фест в Театър „Иван Димов“.

Проектът се осъществява със съдействието на НФК по програма „Разпространение“ https://ncf.bg/.

Партньори - сдружение “Време е за теб“, фондация “Академия Класика“, Трънско Туристическо дружество, Джаз клуб Хасково, Студио за графичен дизайн “Сталкер”. Медийни партньори – БНР – Варна, Jazz FM, ArtVarna.net, Нира Комюникейшънс.

Даниела Белчева споделя преди началото на концертите:

„Със своите програми за разпространение чрез децентрализация НФК провокира много интересни срещи и аз съм благодарна за тази възможност. Всеки град, всяко населено място има своите хора с характерна култура на общуване и близки нрави. Да срещнеш различни хора, е част от вълнуващата емоция, свързана с всеки един концерт. Артистът е склонен да търси път, по който изпълненията или творбите му да стигнат до онази публика, която да ги приеме като нужни, като близки. Често по време на концерт артисти и публика заедно преживяват нещо много силно и красиво, което си струва. Вярвам, че това може да се случи навсякъде.

Предстоящите ни четири концерта по програма „Разпространение“ към НФК са в две села и два града. Те се осъществяват в партньорство с местни организации, зад които стоят хора, отдадени на хубавата идея и на хубавата случка. Синеморец привлече интереса ни още миналата година като интимна лятна сцена на крачка от морето, Ерул е близо до град Трън и е в непознат за мен, но любопитен туристически регион - там идеята на местното туристическо дружество е съчетаване на дневен поход в планината с вечерен джаз концерт под открито небе, което звучи доста интересно. В Балчик концертът ни ще е на откритата лятна сцена „Мелницата“, където се провежда ежегодният международен фестивал “Балчик класик дейс”. А през септември ще представим програмата ни в рамките на Хасково джаз фест, където главен организатор е Димитър Русев.

Преди  мислех, че писането на песни е  лична потребност във време, което имаше  своето начало и ще има своя край, но получих наистина приятен отклик и важна подкрепа, което ме накара да бъда любопитна да видя какво следва, любопитна за повече концерти, за още студийна работа. Пея от дете, после съм изкарвала хляба си като певец. В един момент създаването на музика, и в личен аспект на песен, започна страшно да ме вълнува още от появата на зрънцето в онзи магичен интимен момент. После идва необходимият танц между лирика и мелодия само в няколкото възможни минути на песенната форма, растежът, трансформацията, колаборацията с хората и техния отпечатък, финалният звук и неотменната искреност във всичко това. В света на песента мога да съм точно такава, каквато ми харесва да бъда, и каквато не успявам да съм през всичкото останало време. Но това  си е съвсем в реда на нещата. Говоря за отстоянието между света на въображението и реалния свят и тяхното търсено преплитане.

А това, че работим по тази музика заедно с Милен Кукошаров, Михаил Иванов и Димитър Семов, които са прекрасни български музиканти, и на които разчитам за досътворяване и дообогатяване на песента, може само да ме радва. Получава се музика, която е смесица между различни  стилове, каквато е и съвременната тенденция в световен мащаб, според мен. Аз не съм джаз певица, а музикантите свирят все пак с джазов подход. Важното в крайна сметка е да ни звучи добре. Нашето партньорство продължава. Съвсем наскоро завършихме новия албум „Naive”, чиято премиера е на 23 юли в двора на Археологическия музей в рамките на ММФ „Варненско лято“.

 ......

Пресцентър Арт Варна

www.artvarna.net  ​

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
26.07.2024 г. 11:56
Етикети:
турнеДимитър СемовМихаил ИвановМилен КукошаровконцертиДаниела Белчева
авторска музикална програма
„На север от изтока“
Посетено:
189
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39560-varnenskata-pevitsa-daniela-belcheva-s-turne-na-sever-ot-iztoka