Музика

Белен Майа – един нестандартен поглед към традиционното фламенко

В рамките на фестивала Джаз +

◊ СЪБИТИЕТО

Белен Майа ще представи спектакъла Dibujos на сцената на зала 1 на НДК на 29 май 2007

Танцувала е заедно с такива фламенко колоси като Манолете или Алехандро Гранадос, била е солист и първа танцьорка в представленията на трупите на Кармен Кортес и Марио Майа. Разработва свой собствен поглед към традиционния фламенко танц, като го обогатява с изразните средства на съвременния танц. Вихрена. Ефирна. Креативна. Силна. Неспокойна. Бунтарка. Свободна. Тя символизира новаторската посока в съвременния фламенко танц. Не се побира в стандартните рамки и се опитва да танцува просто от щастие.
 
Всичко това е Белен Майа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТАНЦЬОРКАТА

Белен Майа е дъщеря на легендарните танцьори Марио Майа и Кармен Мора. Родена е по време на турне на родителите си в САЩ през 1966 г. Започва да се занимава професионално с танц на 18-годишна възраст, като се обучава в класически, съвременен, традиционен и фламенко танц последователно при Роса Наранхо, Мария Магдалена, Пако Ромеро, Гойо Ромеро, Манолете, Ел Гуито, Кармен Кортес и Ла Тати. След няколко месеца започва да танцува в Escuela de ballet nacional, ръководена от Мария де Авила. След година обаче решава да се премести в Севийа, за да се потопи в духа на фламенкото и да пие от извора. Скоро постъпва в трупата на Марио Майа и само след три години става прима балерина там. Междувременно младата Белен Майа натрупва опит в севилските кръчми, наречени таблаос - Los Gallos и El Patio.

Не след дълго Белен напуска Компаниа Марио Майа, за да сформира своя трупа и да намери своя стил. Шест месеца работи в El Flamenco в Токио, където по това време резидират фламенко артистите – Алеханро Гранадос, Йоланда Ередиа, Хесус Торес. Междувременно се усъвършенства в Италия, Германия и Англия в областите на класически, индийски и съвременен танц, и днес е една изключителна танцьорка, която съчетава традицията и класицизма с естетиката на модерното танцово изкуство.

След като се връща от Япония Белен Майа стартира като прима балерина в наново сформираната Компаниа Андалуса де Данса. По онова време испанският режисьор Карлос Саура обмисля идеята за филм, посветен изцяло на фламенкото. Тя е едно от вдъхновенията на Карлос Саура за филма му “Фламенко” и не случайно именно нейният силует е на плаката, като изпълнението й във филма е едно от най-запомнящите се (соло и дует с Хоакин Грило, познат на българската публика от септета на Пако де Лусия). Това изпълнение променя виждането за традиционния дамски фламенко танц - в музикално, пластично и визуално отношение и показва новите посоки на развитие, заложени от младото поколение танцьори.

През 1996 г. Белен Майа сформира първата си трупа и поставя “El Diosa en nosotras” (“Богинята у нас”, като на сцената танцува заедно с младите талантливи танцьорки - Исабел Байон, Рафаела Караско, Йоланда Ередиа и Тереса Нието.

Една ключова среща бележи 1997 г. – между каталунската певица Майте Мартин и Белен Майа. Едно дълбоко общо разбиране за фламенкото ги събира и се ражда едно силно артистично дуо. Спектаклите - “Mayte Martin y Belen Maya” и “Flamenco de Camara” – са плод на това сътрудничество.

Понастоящем тя е редовен преподавател при ежегодния Festivаl de Jerez (най-големият фламенко фестивал в Испания, важна част, от който са курсовете по фламенко танц), а нейното представление "Dibujos" (“Картини”) обикаля света при невероятен успех.

Именно с тази програма ще имаме удоволствие да я видим в София на 29 май на сцената на зала 1 на НДК в рамките на фестивала Джаз +.


◊ БЕЛЕН МАЙА ЗА СПЕКТАКЪЛА

Ето и думите на самата Белен Майа, разкриващи намерението й по време на работата върху спектакъла:
“Трима артисти, фламенко и голотата на танца са основата на моя спектакъл. Стремила съм се движението да следва музиката, рисунъка, историята. Музиката е и средството, с което разкривам своя вътрешен свят. Така се ражда един интимен спектакъл – китара и глас – но дълбок, зареден с пластически образи и изтънчена емоция.”

Какво повече да се добави, освен - чакаме с нетърпение да станем част от тази приказка и да се потопим във фламенко емоцията.

Автор:
Джаз+
Публикация:
10.05.2007 г. 16:52
Посетено:
1131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3953-belen-maya-edin-nestandarten-pogled-kam-traditsionnoto-flamenko