Музика

Полската басистка Кинга Глик и нейната банда в Международния A to JazZ Festival

Концерт на 5 юли, 20.00 ч., София - Южен парк 2, вход свободен

◊ ПОКАНА

Полската басистка Кинга Глик и нейната банда в Международния A to JazZ Festival

Кога: 5 юли 2024, петък, 20.00 ч.
Къде: София - Южен парк 2, вход свободен
Организатори: Фондация „Ей ту Зет” с подкрепата на Полския институт

Музикалната кариера на Кинга Глик започва на 12-годишна възраст, когато се присъединява към семейната си група Głyk P.I.K trio, където трупа ценен опит в свиренето. 

През 2015 г., на 18-годишна възраст, тя издава дебютния си албум „Registration", който получава положителни отзиви в полското радио Trójka и в списания като „Jazz Forum” и „Twój Blues”. Тя е призната за JAZZ ТОП и BLUES ТОП в годишна анкета и е номинирана в различни категории, сред които НОВО ИМЕ, БАС КИТАРА и ОТКРИТИЕ НА ГОДИНАТА. 

След дебютния си албум Кинга Глик записва завладяващ концерт на живо, озаглавен „Честит рожден ден”, който поставя началото на едно красиво музикално приключение. През 2016 г. видеоклип, в който Кинга изпълнява песента „Tears in Heaven” на Ерик Клептън, придобива огромна популярност, след като е споделен от BASS PLAYER UNITED във Facebook и достига впечатляващите 20 милиона гледания.

Кинга е изнасяла концерти в различни страни, сред които Полша, Германия, Австрия, Швейцария, Индонезия, Португалия, Италия, Франция, Словакия, Украйна и Норвегия.

Нейният албум „Feelings” придобива популярност с музикалния видеоклип към песента „Joy Joy”, който е гледан от над 1 милион души в YouTube. Албумът е продуциран от Павел Томашевски, в него участват невероятни артисти като Калвин Роджърсу Брет Уилямс, Anomalie, Боби Спаркс, Йоахим Менцел и Славомир Берни. 

През 2020 г. Кинга Глик получава GRAND PRIX в категорията „Нова надежда на полския джаз Melomani 2019”. През 2021 г. е номинирана в категорията „Международни струнни инструменти” от Deutscher JAZZ PRESS, заедно с уважавани музиканти като Кристиан Макбрайд и Волфганг Мутшпил. Тя е лауреат и на престижната полска награда „Корифей на полската музика”. През януари 2025 г. Кинга Глик ще издаде петия си албум „Real Life”.

 .........

A to JazZ Festival се организира от Фондация „Ей ту Зет” с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития, Министерство на културата, Министерство на туризма и Национален фонд култура. Фестивалът е член на Европейската фестивална асоциация Yourope и Европейската джаз мрежа.

Заповядайте!

 

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
28.06.2024 г. 17:01
Посетено:
169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39464-polskata-basistka-kinga-glik-i-neynata-banda-v-mezhdunarodniya-a-to-jazz-festival