Музика

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските автори и сцена за младите музиканти

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев  ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в Зала „България". Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските автори и сцена за младите музиканти.

Концертът ще започне с "Елегия" от Пламен Джуров, известния диригент и дългогодишен ръководител на Камерен ансамбъл „Софийски солисти". Композиторските му търсения са насочени предимно към инструменталните жанрове. Професор по дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров" в София, Пламен Джуров е сред учредителите на организации, свързани с опазването на българското музикално наследство – фондациите „Борис Христов", „Панчо Владигеров", „Петко Стайнов" и „Софийски музикални седмици". Тази година проф. Джуров чества своята 75-годишнина, която Радиосимфониците ще отпразнуват в заключителния си концерт.

Програмата ще продължи с Първи концерт за валдхорна и оркестър от Рихард Щраус, чиято 160-годишнина от рождението светът празнува тази година. Солист ще е Виктор Теодосиев, който ще дебютира с Радиосимфониците на сцената на Зала „България" като солист. Той е носител на първи награди от престижни международни конкурси, „Млад музикант на годината 2022", а от 2024 г. – и първи валдхорнист на Симфоничния оркестър на БНР. През 2023 г. е избран сред 400 кандидатури от цял свят за първи валдхорнист на младежкия Концертгебау оркестър, с който изнася концерти в Концертгебау в Амстердам и в Концертхаус в Берлин. През настоящата година, след прослушване на млади музиканти от цял свят, Виктор Теодосиев е избран за първи валдхорнист на Gustav Mahler Jugendorchester – водещият световен младежки оркестър, с който участва в шест концерта под диригентството на главния диригент на Берлинската филхармония Кирил Петренко. Виктор Теодосиев е бил солист на престижни оркестри у нас и в Европа, а с Радиосимфониците ще дебютира с изпълнение на едно от най-взискателните солови произведения за валдхорна, в което, често в бърза последователност, се използват най-високите и най-ниските тонове в регистъра на инструмента, което Рихард Щраус добре е познавал.

Програмата ще завърши с най-популярната творба на Антон Брукнер - неговата Седма симфония, която Радиосимфониците ще изпълнят в чест на 200-годишнината от рождението му. С тази симфония, пропита с мелодична щедрост и оркестрово разнообразие, с безграничен оптимизъм и радостно приемане на живота, е свързан повратът в живота на композитора. След години на хладно приемане от публиката, през 1884 г. Артур Никиш я дирижира в Лайпциг с огромен успех. Славата на Брукнер като голям симфоничен композитор обикаля Австрия и Германия, а пресата го сравнява със самия Бетовен. Започва триумфалното пътуване на Седмата симфония по най-големите сцени на Европа, дирижират я знаменитите диригенти Ханс Рихтер, Херман Леви и Феликс Мотл и тя носи закъснялото признание на Брукнер.

Билети в Рекламно-информационен център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

 * Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" в СУ „Св. Климент Охридски", Департамент „Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
27.06.2024 г. 17:03
Посетено:
214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39461-brukner-dzhurov-i-debyut-v-zaklyuchitelniya-kontsert-na-radiosimfonitsite