Музика

Карла Кьолнер за пръв път с Биг бенда на БНР на 27 юни

Концерт в Първо студио на Радиото под диригентството на Антони Дончев

Карла Кьолнер за пръв път с Биг бенда на БНР на 27 юни

Блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува за пръв път на Биг бенда на БНР в заключителния за сезона концерт. На 27 юни, четвъртък, от 19:00 часа в Първо студио на Радиото под диригентството на Антони Дончев тя ще е гост-солист и ще представи своя музика.

Представянето на нова европейска музика за Биг бенд е запазена марка на маестро Антони Дончев, който този път ще поведе публиката на вълнуващо пътешествие в музиката на Карла Кьолнер. Само на 30 години, тя има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Тя ще бъде на софийската сцена дни преди излизането на албума ѝ Carla Köllner Big Band.  

Карла Кьолнер завършва джаз тромбон при Ансгар Стрипенс в Университета на изкуства Folkwang и учи в Консерваторията в Амстердам. По-късно изучава композиране за Биг бенд в Университета за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн по съвместна програмата с добре познатия Биг бенд на Хесенското радио.

Нейната страст е работата с Биг бенд. Била е част от Младежкия джаз оркестър на Германия и BundesJazzOrchester и си е партнирала с известни състави, сред които Биг бенда на WDR като част от Cologne Composer's Corner и Chad LB Global Big Band. През декември 2021 г. Карла Кьолнер представи своя изцяло авторска програма за Биг бенд, изпълнена от Джаз оркестъра на Есен, Германия.

Като композитор и аранжор обича да пише не само за големи състави, но и за по-малки формации. Тя е част от фънк групата TILAR, която спечели първо място на Sparda Jazz Awards, а от 2022 г. e на сцената и с немската поп-рок група AnnenMayKantereit.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" в СУ „Св. Климент Охридски", Департамент „Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

 ..........

Carla Kö TILAR - You Can Say (official video) (youtube.com)llner feat. by WDR BIG BAND - Minolla (youtube.com)

Carla Köllner - Persistence | WDR BIG BAND - YouTube

TILAR - You Can Say (official video) (youtube.com)

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
24.06.2024 г. 16:12
Посетено:
168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39444-karla-kyolner-za-prav-pat-s-big-benda-na-bnr-na-27-yuni