Музика

Концерт на Glass Duo (Стъклена арфа) Анна Шафранец и Аркадиуш Шафранец

22 юни 2024, 17.00 ч., Триъгълна кула на Сердика, вход свободен

◊ ПОКАНА

Концерт на Glass Duo

(Стъклена арфа)

Анна Шафранец и Аркадиуш Шафранец 

Кога: 22 юни 2024, събота, 17.00 ч.
Къде: Триъгълна кула на Сердика, бул. „Мария Луиза“ № 16, вход свободен
Организатори: Полски институт в София и Международен фестивал „Културама“

 В рамките на фестивала "Културама"

 

Glass Duo или Анна Шафранец и Аркадиуш Шафранец - някогашни цигуларка и тромпетист, а днес виртуози на стъклената арфа, т.е. инструмент, изработен от чаши. Единствените полски изпълнители, които се занимават със „стъклена“ музика - един от най-интересните и разпознаваеми ансамбли от този вид в света. Техният инструмент е най-голямата стъклена арфа в света, а гамата ѝ достига 5 октави. Чашите са професионално настроени и готови за свирене без вода в тях.

Дуетът си сътрудничи с повечето полски оркестри, включително с Националния филхармоничен оркестър и Sinfonia Varsovia, както и с много чуждестранни оркестри. Дуeтът изпълнява премиери на произведения, написани специално за тях, работи с композитори от ранга на Збигнев Прейснер. Музиката на GlassDuo е използвана в театрални постановки.

Музикантите участват и в мащабни събития, като изграждат артистичната рамка на такива събития като: Представянето на проекта „Европейски център за солидарност“ (ЕЦС) в Постоянното представителство на Република Полша към Европейския съюз в Брюксел, жребият за групите на финалите на Купата на Азия, Доха, Катар, Голямото финално тържество по случай повторното откриване на Олимпийския парк „Кралица Елизабет“, Лондон, 2013 г., Обединеното кралство, Голямата награда на Формула 1, Сингапур, 2014 г. и много други.

Glass Duo има съвместни записи с други изпълнители, както и самостоятелни албуми, които освен произведения от същия формат като „Картини от една изложба“ на Мусоргски, „Румънски танци“ на Барток или произведения на Шопен, включват и такива класически перли като „Токата и фуга в ре минор“ на Бах или „Валс на цветята“ на Чайковски. Дуетът представя и по-малко известни композиции, като прави очарователни адаптации за стъклена арфа, благодарение на които произведения като „Първи снежинки“ на Балис Дварионас, „Гносен“ на Ерик Сати или „Мазурка“ оп. 50 № 1 на Карол Шимановски придобиват нов блясък в необичаен, понякога изненадващ вид. В последния албум Glassified са включени и собствени композиции на изпълнителите, които придават по-личен характер на албума.

Glass Duo представя „стъклена“ музика на сцените на много известни концертни зали. Отхвърляйки стереотипите, те обогатяват света на музиката със звуци - нежни, изтънчени и наистина уникални.

        Заповядайте!

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
20.06.2024 г. 12:31
Етикети:
концертПолски институт в София
Анна Шафранец и Аркадиуш Шафранец
Стъклена арфа
Glass Duo
"стъклена музика"
Международен фестивал „Културама“
Посетено:
166
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39421-kontsert-na-glass-duo-staklena-arfa-anna-shafranets-i-arkadiush-shafranets