Музика

Младежкият джаз фест София гостува с концерт в БНР

Най-изявените вокалисти, инструменталисти, композитори и състави от последните издания на фестивала ще изнесат концерт на сцената, от която е започнала кариерата на поколения джаз музиканти в България

Младежкият джаз фест София гостува с концерт в БНР

 Звездите на Младежкият джаз фест София ще гостуват на 12 юни, сряда, от 19.00 часа в емблематичното Първо студио на БНР. Най-изявените вокалисти, инструменталисти, композитори и състави от последните издания на фестивала ще изнесат концерт на сцената, от която е започнала кариерата на поколения джаз музиканти в България.

Изпълненията на младите музиканти ще са в съпровод на джаз трио в състав: Йордан Владев – пиано, Андрей Велков – барабани и Димитър Сираков контрабас. Програмата ще завърши с изпълнения на Фестивалния оркестър на Младежки джаз фест София, който ще изпълни пиеси, разучени на майсторските класове към фестивала.

Младежки джаз фест София е форум за среща и изява на млади музиканти, работещи в сферата на джаза и импровизацията. За изминалите шест издания в са участвали стотици млади дарования: ученици и студенти от музикалните училища и академии в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Бургас, Варна и др, възпитаници на музикални школи от цяла България, както и гости от чужбина. На сцената на фестивала са свирили Биг бендът на НМУ, вокалната джаз формация на НМУ, Фолк джаз формацията към НБУ, перкусионната формация „Paliev's sparcles", групите "Trip Tribe", "Y Jazz", "Catch 22", "ABND", Art Libitum Band и др.

Ментори и членове на жури са били изявени джаз музиканти и педагози като Антони Дончев, Михаил Йосифов, Даниела Станкова, Александър Логозаров, Весела Морова, Борислав Петров, Димитър Карамфилов, Калин Жечев, Владимир Гаджев, Арнау Гарофе Фарас и др.

„Много младежи се обърнаха към джаза и импровизацията, вдъхновени от преживяното по време на петте издания на Младежки джаз фест София. Следим и развитието на тези от тях, които избраха джаза за свой път в музиката и вече учат в елитни университети във Великобритания, Нидерландия, Австрия, Германия и др.," споделя основателят и артистичен директор на Младежки джаз фест София Йордан Владев и допълва: „Смятаме, че умението да се изразяваш, да бъдеш спонтанен и креативен, свободата и емпатията, които са толкова основни за джаза, са безценни качества не само за един артист, но и за всеки човек. А те се възпитават именно на младини, когато човек формира своята творческа и човешка идентичност."

............

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
10.06.2024 г. 13:38
Етикети:
концерт
Първо студио на БНР
Младежки джаз фест София
Посетено:
167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39357-mladezhkiyat-dzhaz-fest-sofiya-gostuva-s-kontsert-v-bnr