Музика

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония с авторски концерт в Пловдив на открито, част от “Камерна сцена Пловдив”

13 юни, 19:00 часа, Лятно кино „Орфей“

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония с авторски концерт в Пловдив на открито, част от “Камерна сцена Пловдив”

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония
с авторски концерт в Пловдив на открито, част от Камерна сцена Пловдив

Силен акцент в политиката на Плевенска филхармония е да представя симфонични творби на български композитори от новото поколение.

 На 13 юни, четвъртък, от 19:00 часа в Лятно кино „Орфей“, Плевенската филхармония ще представи концерт с авторски творби на границата между класиката и джаз музиката на Константин Костов и Христо Йоцов. В прохладната лятна юнска вечер ще прозвучат три изключително любопитни творби, премиерно за Пловдив, под диригентската палка на маестро Борислав Йоцов.

• Константин Костов - Концерт за джаз пиано и оркестър - премиера за Пловдив
Солист: Константин Костов – пиано /автор на произведението/

• Концерт за тромпет, тромбон и оркестър от Христо Йоцов
Солисти: Михаил Йосифов – тромпет и Велислав Стоянов – тромбон

• Концерт за маримба, ударни и оркестър „Картини от два свята“ от Христо Йоцов
Солисти: Василена Серафимова – маримба и Христо Йоцов – ударни инструменти

----------------------

Публиката в Пловдив ще може да се докосне до танцуващата в музиката маримбистка Василена Серафимова, брас тандемът Михаил Йосифов и Велислав Стоянов, изключителният пианист Константин Костов, който лично ще изсвири концерта си за джаз пиано и оркестър и модераторът на този концерт, маестро Христо Йоцов, който балансира умело между двете си лица в музиката – класиката и джаза. Всичко това, заедно с оркестъра на Плевенска филхармония в амфитеатралното арт пространство на Лятно кино „Орфей”.

Маестро Христо Йоцов е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много български и международни проекти. Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти с грижа за тяхното професионално израстване и отворен достъп до значими концертни форуми.

Христо Йоцов има издадени над 30 албума с авторска музика за български и чуждестранни компании. Свири предимно в собствени формации и проекти, за които създава оригинална музика, каквито са и концертите, които изнася с оркестъра на Плевенската филхармония.

"За тези, които ме познават, съм по-известен като джазов музикант. От много, много години...

В тази програма ще ви представя „другото ми Аз“ с композиции в областта на симфоничния жанр, в който творя отдавна, съчетавайки класическите форми с езика на джаза. Така се опитвам да създавам нов тип музика, която да се придържа към познати от векове музикални традиции и форми, оплодени с ритъма, хармонията и емоцията на джаза.

В този концерт на Плевенска филхармония ще бъдат изпълнени творби, писани в периода 2017-2022 г. и дирижирани от моя брат Борислав Йоцов:

Двоен концерт за тромпет и тромбон, посветен на двама от най-известните джазови, но не само, музиканти на нашата сцена – Михаил Йосифов и Велислав Стоянов. В тази си роля те са едновременно класически инструменталисти и импровизатори, възкресявайки отдавна забравената традиция на импровизацията в класическата музика.

„Картини от два свята“ – двоен концерт, написан за изключителната перкусионистка с международна кариера Василена Серафимова – маримба, и с моето участие на „поддържаща мъжка роля“ на барабаните.

Ще чуете жизнерадостна музика, изпълнена с много емоция, респектиращо сценично присъствие, музика едновременно „сериозна“, но и заредена с вдъхновяващ заряд, ритъм и енергия. И най-вероятно  тип музика, която чувате за пръв път..." – споделя авторът.

Христо Йоцов - инструменталист, аранжор, композитор, педагог, е роден в семейство на музиканти и завършва Музикалното училище и НМА в София в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев.

От 1982 свири с различни джаз групи в България и Европа. С "Акустична версия" печели двете най-престижни европейски награди за джаз в Белгия (1985) и в Германия (1986). В периода 1982-1989 е барабанист и аранжор на Биг бенда на БНР. От 1989 преподава ударни инструменти в катедра "Поп и джаз изкуство" в НМА "Проф. Панчо Владигеров", професор.

През годините Йоцов свири с Милчо Левиев, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев, Томи Смит, Анди Скофийлд, Ерик Про, Стив Хамилтън, Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел и мн. др.

Йоцов е автор на музика и аранжименти за джаз формации, биг бенд, филмова, театрална и симфонична музика.

По-значими композиции: Концерт за обой и симфоничен оркестър /2004 по поръчка на френския обоист Давид Валтер/, Концерт за маримба и оркестър (2004 - I награда на IV Конкурс за композиране на симфонично произведение в неравноделни ритми "Перкусия в 7/8" - Пловдив), пиеси за кларинет и пиано (2006), Концерт за пиано "The Spirit of Jazz" (2013), Концерт за комплект барабани и симфоничен оркестър (2015), Концерт за виолончело и симфоничен оркестър (2017), Концертът за маримба и ударни "Картини от два свята" (2019).

От 1995 Йоцов свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Носител е на: Първа награда на конкурса за джаз групи в Белгия, Първа награда на джаз конкурс в Леверкузен - Германия, Бронзова лира на СБМТД, "Златно перо" на Класик FM радио, "Кристална лира" на СБМТД, Почетна статуетка на фондация "Аполония" за дългогодишен принос във фестивала.

--- --- ---

Концертът за джаз пиано и оркестър на Констатин Костов е в триделна форма, наситен с джаз моменти, изявена мелодична линия, спонтанни каденци, силен груув, фюжън, фънк и бибоп.

В първата част на концерта с особена сила се чувства освобождаването от агресията на външния свят и преминаването към територии на духовна чистота. "Тя е озаглавена Resurrection и я замислих като по-ефирна и елегантна. Sophisticated Gentle е типична втора част.

Спокойна и нежна, средната част е по-динамична, с трудни моменти при щрайха и дървените духови инструменти. В третата - Fusion, са преплетени няколко джаз стила - латиноамериканската музика, фънкът и традиционният джаз с елементи на бибоп. Получи се интересна комбинация с класическо звучене, която наподобява Гершуин." - споделя авторът.

Роден във Враца, Константин Костов завършва НМУ "Панайот Пипков" в Плевен в класа по пиано на Елеонора Карамишева през 1998 г. Още като ученик пише музика за различни камерни състави, струнен оркестър със солисти, като някои са записани и издадени.

Продължава образованието си в НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София, в класа на проф. Юлия Ценова и Музикална академия в Мюнхен при един от титаните на джаз пианото проф. Леонид Чижик. Дипломира се през 2007 и от следващата година е поканен за доцент по джаз пиано в Hochschule fur Musik und Theater Munchen, където е завършил.

Костов е отличен с Grand Prix-Gasteig Competition /2003/, втора награда и публична награда на конкурс в Санкт Петербург - Terem Crossover Competition - Clasic/Jazz /2010/; свири на фестивали: Regensburg Jazzfest, Munchner Jazzfest, Jazz Segawerk, Stainway Jazzfest...

Работи съвместно с известни музиканти като Peter O`'Mara, Leszek Zadlo, Duschko Goykovich, Guido May, Claus Reichstaller, Johannes Faber, Peter Tuscher. Развива активна концертна дейност в Германия, Полша, Русия, Япония, България.

Изнася съвместни концерти в Русия с Даниил Крамер, Анатоли Крол, Игор Бутман, Ана Валюлина. От 2007 Костов участва често на фестивали в Япония: Sapporo Jazzfest, Takatsuki Jazz Street, Tokushima Jazzfest, Blue Note-Nagoya, Kyoto- Jazz RAG, Yokohama Jazzfest и концертира в различни клубове в Япония.

От 2011 се изявява на фестивали във Варшава, Краков, Люблин, Шчечин, Гданск, Ополе, Кудова, Нови Сонч, Катовице. Води уъркшопове по джаз пиано в различни училища и академии.

Много от концертите му са излъчвани пряко и на запис по радио и телевизионни канали.

.....................................

Билети за учащи и пенсионери са достъпни на касата в Дом на културата „Борис Христов“ и на касата пред Община Пловдив на цена 5 лв. *Деца до 6 г. влизат безплатно, без право на място. Линк: https://www.eventim.bg/bg/bileti/konstantin-kostov-hristo-yocov-plovdiv-lyatna-scena-orfey-1424043/performance.html

 

„Камерна сцена Пловдив“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 г.

----
*Този концерт е част от поредица концерти на Плевенска филхармония с модератор Христо Йоцов, част от които вече се проведоха при пълни зали в София и Плевен през 2023 и 2024 година. Предстоящи следващи дати: 21 ноември – Русе, 22 ноември – Варна.

Официални страници на Плевенска филхармония:
https://www.facebook.com/PlevenPhil
https://plevenphil.com/

 

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
11.06.2024 г. 13:17
Етикети:
Христо ЙоцовКонстантин Костовавторски концертПлевенска филхармония
маестро Борислав Йоцов
“Камерна сцена Пловдив”
Посетено:
178
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39352-konstantin-kostov-hristo-yotsov-i-plevenskata-filharmoniya-s-avtorski-kontsert-v-plovdiv-na-otkrito-chast-ot-kamerna-stsena-plovdiv