Музика

"Темпераментни ритми" в концерта на Радиосимфониците и Георге Тудораке

7 юни, 19.00 ч., Зала „България", диригент Константин Илиевски

"Темпераментни ритми" в концерта на Радиосимфониците и Георге Тудораке

"Темпераментни ритми" ще звучат в концерта на Симфоничния оркестър на БНР със солист Георге Тудораке на 7 юни, петък, от 19.00 ч. в зала „България".

Програма с музика на Румен Байрактаров, Бела Барток и Чайковски е подготвил главният диригент Константин Илиевски.

Концертът ще започне с Vivace e molto ritmico – част от балетната музика за симфоничен оркестър "Орис" от Румен Байрактаров. Специално за концерта композиторът подготви преоркестрация, която за пръв път ще прозвучи в Зала „България".

За пръв път солист на Радиосимфониците ще Георге Тудораке, който ще изпълни великолепния Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски. Ученик на Светлин Русев, талантливият цигулар е концертмайстор на Оркестъра на Кралската филхармония на Лиеж и гост-диригентът на Лондонския симфоничен оркестър. Печели конкурси като Rodolfo Lipizer, Colmar, Flame и Bucharest, а през 2015 достига полуфинала на "Кралица Елизабет" и е високо оценен от международната критика и публикация. Бил е солист и концертмайстор на Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Филхармонията и Симфоничния оркестър на ВВС, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Филхармоничния оркестър на Радио Франция, Националния оркестър на Лион, Немския симфоничен оркестър Берлин, Симфоничния оркестър Кьолн, Националния оркестър на Капитолия в Тулуза, Националния оркестър на Бордо и Операта на Валенсия под палката на прочути диригенти като сър Саймън Ратъл, Зубин Мета, Валери Гергиев, Бернард Хайтинк, Антонио Папано, Рикардо Шаи, Кирил Петренко и др. 

Програмата ще завърши с Концерт за оркестър от Бела Барток. Гений на оркестрацията с удивителен слух за тембър, той познава детайлно оркестровото писане и знае как да извлече фантастична палитра от звуците на оркестъра. Доказателството за всичко това е неговият Концерт за оркестър, написан през 1943 в САЩ по поръчка на Бостънския оркестър и лична молба на Сергей Кусевицки. Така се ражда последното и най-мащабно произведение на Барток, което се нарежда сред най-изпълняваните и записвани концерти от големите оркестри по света.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", Департамент "Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

Carmen Fantasy - George Tudorache / OCNE / Nicolas Krauze (youtube.com)

Sibelius - Concerto pour violon 1er mouvement - accompagnement Piano (youtube.com)

Mozart, Divertisment nr. 1, Gala Stradivarius (1) - Orchestra Simfonica Bucuresti, George Tudorache (youtube.com)

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
03.06.2024 г. 17:45
Посетено:
125
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39316-temperamentni-ritmi-v-kontserta-na-radiosimfonitsite-i-george-tudorake