Музика

Премиери на български композитори / Анатоли Кръстев – виолончело, Маргарита Илиева - пиано

55. Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Концерт 1 юни в Камерна зала „България“ от 19 часа

◊ ПОКАНА

Премиери на български композитори / Анатоли Кръстев – виолончело, Маргарита Илиева - пиано

На 1 юни в Камерна зала „България“, виртуозът на виолончелото - маестро Анатоли Кръстев и изящната пианистка Маргарита Илиева ще ви потопят в репертоара от подбрани композиции, които са малка част от партитурите,  дадени или посветени на Анатоли Кръстев от български творци. Двамата изпълнители отново се качват на една сцена, за да зарадват своята публика с блестящо представяне. Този концерт е продължение на пристрастието му към българската музика, но и едно вдъхновяващо начало...

Лирична, деликатна и широка фраза в „Поема” за виолончело и пиано (2024) на Румен Байрактаров; тихо съзерцание, вглъбяване и размисъл при Асен Аврамов в „Самотни каденци” № 1 за виолончело соло (2018) - съчетание на сякаш раннохристиянска монодия с Бахови многогласия; срещата на всички ветрове във високата въздушна кула, които докосват струните и започват да разказват - в Георги Арнаудовата пиеса „Багдир” за виолончело и пиано (2023) – това са творби в едната посока на програмата. Анатолий Кръстев получава от маестро Марин Големинов ръкописа на „Три импровизации за соло цигулка“, с идеята да  ги преработи за  виолончело и изключителната красота и проникновеност на пиесите оправдава решението на автора да замени цигулката с виолончело. Васил Казанджиев за „Ноктюрно и Скерцо” виолончело и пиано (2024) казва: „Напоследък писах много (по поръчки от чужбина) за виолончело. Реших  този път това да  са  две контрастни пиеси: първата вътрешно вглъбена, лирична, деликатна и пееща, последвана от контрастното, бързо  скерцо – наситено  с чувство за хумор, достигащо до веселие.“.

Проф. Анатоли Кръстев ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония и др. Съвместно с Янош Старкър и  М. Баке е почетен президент на Академията за млади таланти в Марсилия, член е на жури в редица международни конкурси – Пражка пролет – Прага, Ваймар – Германия, Рио де Жанейро – Бразилия, Сеул – Южна Корея и др. Има многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали и форуми.

Негови възпитаници са солиращи артисти, концертмайстори  и оркестранти на най-реномирани подиуми, в престижни състави, както и педагози във висши музикални училища и университети по света.

Mаргарита Илиева има разнообразни концертни изяви в България и чужбина – Париж, Женева, Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Кьолн, Блумингтън (САЩ), както и участия във фестивалите “ppIANISSIMO”, „Софийски музикални седмици”, “Аполония”, “Нова българска музика”, „Варненско лято” и др. Записвала е за WDR - Кьолн, БНР, БНТ. Солирала е на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, ансамбъла „Софийски солисти”, Академичния симфоничен

За ценителите и любителите на изящните ноти и предизвикателството към българските композитори, отправяме покана на 1 юни от 19,00 ч. в Камерна зала „България“. Заповядайте!

 ..................

Още много стойностни музикални прояви на сцената на 55-ото издание на МФ „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“, превърнал се във витрина на българското музикалното изкуство.

 Програмата на събитията може да видите тук:

https://www.facebook.com/sofiamusicweeks;
https://www.sofiaweeks.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0/  

Билети на касите на Зала „България“ и в електронната мрежа.

 Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония.

Медийни партньори: БНТ, БНР, Actualno, в-к Трета Възраст, Jazz FM, КласикА

Намерете ни на: www.sofiaweeks.com; https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/; е-майл: sofiamusicweeks@gmail.com

 

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
31.05.2024 г. 16:16
Посетено:
141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39296-premieri-na-balgarski-kompozitori-anatoli-krastev-violonchelo-margarita-ilieva-piano