Музика

"Пътища и посоки" - Клавирен рецитал на Венета Нейнска на 25 май в Камерна зала "България"

55. МФ Софийски музикални седмици 2024

"Пътища и посоки"  - Клавирен рецитал на Венета Нейнска на 25 май в Камерна зала "България"

◊ ПОКАНА

"Пътища и посоки" - Клавирен рецитал на Венета Нейнска

 25 май 2024, 19,00 ч. Камерна зала "България"

Позната с интригуващи музикални и образователни проекти, пианистката Венета Нейнска е една от най-емоционално ангажиращите и интелектуално завладяващи музиканти на своето поколение. Нейните фини и обмислени изпълнения на кратки пиеси в соловия албум Brevitas, поредицата от елегантни черно-бели музикални видеоклипове, и дълбоките ѝ интерпретации в интегралното представяне на сонатите за пиано на Франц Шуберт, са сред многото вълнуващи пианистични начинания, които тя не спира да представя пред своята публика. 

Страстен защитник на музикалното наследство на българския композитор, пианист и архитект Димитър Ненов, заедно с режисьора Ясен Харалампиев, Венета Нейнска  създава ценен музикално-документален филм за легендарния артист. Филмът “Димитър Ненов и измеренията на изяществото”, който включва единствения оцелял запис на Ненов, е представен като част от киноконцерт в редица европейски столици. Той е свободно достъпен в YouTube канала на Венета, където могат да бъдат открити и видеоклиповете с музика от Цезар Франк, Феликс Менделсон, Клод Дебюси, Ференц Лист, Фредерик Шопен, Панчо Владигеров, Шуберт-Лист. Те са заснети с един кадър и по този начин предлагат на зрителите изключително интимно изживяване, възможно най-близко до изпълнението на живо.

Завършила музикалното училище в София с награда за най-високи постижения - Национална диплома, Венета Нейнска продължава образованието си при Джон Пери в Музикалното училище “Торнтън” към Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис, Калифорния и след това при Джоан Хавил в училището “Гилдхол” по музика и театър в Лондон, Великобритания. Основно влияние върху нейното развитие като музикант оказват задълбочената ѝ и продължителна работа с пианистите Гина Табакова и Веско Стамболов, както и участието ѝ в майсторски класове с изтъкнати музиканти като Имоджен Купър, Джеръм Лоуентал, Алексей Наседкин, Доминик Мерле и др.

Интересен факт в биографията на Венета Нейнска е, че музикалното родословно дърво на нейния преподавател по пиано Джон Пери води до Бетовен. Това е вероятната причина музиката на немския композитор да има специално място в сърцето ѝ, тъй като тя е изпълнявала негови произведения през цялата си кариера. Венета е лауреат на престижния Междууниверситетски конкурс Бетовен във Великобритания и е носител на първа награда от конкурса Бетовен в Храдец над Моравице, Чехия. Пианистката изпълнява голяма част от Бетовеновите произведения за пиано, както и неговата камерна музика, Тройния и Третия концерт с Филхармоничния оркестър “Яначек” в Чехия, а Четвъртия - с Шуменската филхармония и диригент маестро Константин Илиевски.

След своя солов рецитал на фестивала “Аполония” в Созопол през 2023 г., Венета Нейнска създава изключително популярната поредица “Концерти с история”, като редом с провеждането на тези събития участва в концертите на ансамбъл “КласикАрт” и представя кино-концерта “Димитър Ненов и измеренията на изяществото” из цялата страна с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

В програмата очаквайте: 

· Фредерик Шопен (1810 - 1849)
24 Прелюда, оп. 28

· Фриц Крайслер - Сергей Рахманинов
„Любовна мъка“

· Сергей Рахманинов (1873 – 1943)
Елегия oп. 3, № 1

· Мануел де Файя (1876 - 1946)
Танц № 1 из операта „Кратък живот”

· Франц Шуберт - Ференц Лист
„Серенада”
„Гретхен на чекръка”

· Димитър Ненов (1901 - 1953)
Токата

 Заповядайте на 25 май, 19,00 ч. в Камерна зала "България"

Билети на касата на залата и онлайн https://www.eventim.bg/

 

Още много стойностни музикални прояви на сцената на 55-о издание на МФ „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“, превърнал се във витрина на българското музикалното изкуство. 

 Програмата на събитията може да видите тук:

https://www.facebook.com/sofiamusicweeks;  https://www.sofiaweeks.com/   

Билети на касите на Зала „България“ и в електронната мрежа.

 Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония. Фестивалът е член на Българската фестивална асоциация.

 Медийни партньори: БНТ, БНР, Actualno, в-к Трета Възраст, btv radio group, КласикА, Културни новини, Крос

Намерете ни на: www.sofiaweeks.com; https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/; е-майл: sofiamusicweeks@gmail.com

 

 

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
24.05.2024 г. 15:55
Посетено:
138
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39226-patishta-i-posoki-klaviren-retsital-na-veneta-neynska-na-25-may-v-kamerna-zala-balgariya