Музика

30 години дипломатически отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден

Тържествен концерт „Splendour Musicus“ - 29 май, 19,00 ч., Зала „България”

По традиция и тази година в края на месец май започват Музикалните седмици на София. Фестивалът има честта да отбележи специалната годишнина от установяване на дипломатическите отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден с тържествен концерт.

По този повод в Зала „България" годишнината ще се отбележи на 29 май със специален концерт "Splendour Musicus" на тема „Рицарство“. Малтийският орден е много древен рицарски орден, основан в Йерусалим през 11 в. и по време на неговата история рицарите са били също така в Родос и Малта. След 1834 г. седалището на правителството на Ордена е в Рим, с много малка територия, но Орденът наброява близо 15 000 члена и хиляди доброволци по целия свят. Днес той работи в 120 страни, грижейки се за хора в нужда чрез медицински, социални и хуманитарни проекти. В България орденът е реализирал над 550 дейности и дарения в 250 различни населени места.

Тържественият концерт посветен на рицарството, под надслов SPLENDOUR MUSICUS - Amor vel Roma, е проект на Виржиния Атанасова, която е сред най-изявените съвременни български диригенти, специалист в областта на бароковата музика, ето защо в програмата е включена музика на рицарска тематика от Хендел, Вивалди, Андре Гретри и Хенри Пърсел, а композиторът Атанас Атанасов подготвя специално произведение, вдъхновено от минезингера от 13 век Волфран фон Ешенбах. Концертът е част от програмата на МФ "Софийски музикални седмици"

Програмата на събитията може да видите тук: https://www.facebook.com/sofiamusicweeks;  https://www.sofiaweeks.com/   

Билети на касите на Зала „България“ и в електронната мрежа.

 Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония.

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
21.05.2024 г. 09:33
Посетено:
100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39203-30-godini-diplomaticheski-otnosheniya-mezhdu-republika-balgariya-i-suverenniya-maltiyski-orden