Музика

Владимир Кираджиев и Националния филхармоничен хор представят концерт, посветен на Константин Илиев

"Музика в природата" - 21 май 2024, 19 часа, Зала "България". Със специалното участие на Кирил Манолов

Владимир Кираджиев и Националния филхармоничен хор представят концерт, посветен на Константин Илиев
◊ МУЗИКА В ПРИРОДАТА
 
На 21 май Владимир Кираджиев и Националния филхармоничен хор ще представят концерт, посветен на  100 г. от рождението на Константин Илиев
 
Със специалното участие на световно признатия баритон Кирил Манолов.
 
В програмата ще чуете: 
 
. Константин Илиев - "Седенкарски песни"
. Самюъл Барбър - Адажио /Agnus Dei/ за хор и орган
. Ерик Уитакър - "Буря" за хор, пиано и ударни
. Константин Илиев - "Гората и птиците" - Кантата без текст за женски хор и ударни
. Оливие Месиен - O, sacrum convivium
. Константин Илиев - Две части из "Селска песен" - кантата по стихове на Асен Разцветников
. Сергей Рахманинов - Кантата "Пролет" за баритон, смесен хор и оркестър, оп. 20
 
Забележителният български композитор и диригент Константин Илиев завършва НМА „Проф. П. Владигеров” през 1946 (тогава ДМА). Учи композиция при проф. П. Владигеров, дирижиране при проф. Марин Големинов и цигулка при проф. Вл. Аврамов. Специализира в Пражката академия за музикално изкуство дирижиране при проф. В. Талих и композиция при Я. Ржидки, посещава заниманията по четвърттонова композиция на проф. Алоис Хаба.
 
През 1947 се завръща в България. За кратко време работи като музиколог в Радио София, след което има активна диригентска дейност. Основава Държавния симфоничен оркестър в Русе. Работи като диригент на балета на Софийската опера. Главен диригент на ДСО и Народна опера ­- Русе. Главен диригент на Варненския симфоничен оркестър. От 1956 (с прекъсвания) е диригент и главен диригент на Софийската филхармония.
 
От 1967 година е професор по оркестрово дирижиране в НМА (БДК). През 1969 напуска филхармонията и до 1971 осъществява цикъл от концерти и записи за грамофонната фирма „Балкантон“ с оркестъра на НМА. През годините 1971-72 и 1978-84 отново е назначен за главен диригент на Филхармонията. От 1972 до 1978 живее в Добрич и поставя началото на Фестивала на камерната музика. Последната изява на проф. Константин Илиев на диригентския пулт е в Русе през 1988 година. Като диригент получава признание в много страни на Европа, Америка и Азия и изиграва изключително голяма роля в пропагандирането на музиката на ХХ век. Има множество записи в БНР, „Балкантон“ и в чужди радиостанции.
 
Проф. Константин Илиев е един от най-значимите съвременни български композитори. Творчеството му, което обхваща различни жанрове, се свързва и с така наречения „български музикален авангард“. Автор е на 2 опери и 1 балет, кантатно-ораториални творби, 6 симфонии и други произведения за симфоничен оркестър. Създава също 7 Tempi concertati за различни инструментални ансамбли, 4 струнни квартета, духов квинтет, песни, хорова музика за различни състави, филмова и театрална музика. Aвтор е на три книги, статии и студии.
 
..............
 
Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
19.05.2024 г. 12:23
Посетено:
139
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39184-vladimir-kiradzhiev-i-natsionalniya-filharmonichen-hor-predstavyat-kontsert-posveten-na-konstantin-iliev