Музика

"Симфонични контрасти" с Радиосимфониците, Томас Аунер и Гергей Мадараш

Концерт в чест на 85-годишнината на акад. Георги Минчев

"Симфонични контрасти" с Радиосимфониците, Томас Аунер и Гергей Мадараш: 2
Георги Минчев
"Симфонични контрасти" с Радиосимфониците, Томас Аунер и Гергей Мадараш: 3
Томас Аунер
"Симфонични контрасти" с Радиосимфониците, Томас Аунер и Гергей Мадараш: 4
Гергей Мадараш

"Симфонични контрасти" с Радиосимфониците, Томас Аунер и Гергей Мадараш

Томас Аунер и Гергей Мадараш ще гостуват за пръв път на Симфоничния оркестър на БНР в концерта „Контрасти" на 17 май в Зала „България". Популярни и контрастни произведения ще предложи богатата програма, с която Радиосимфониците ще отбележат 85-годишнината на акад. Георги Минчев – един от най-ярките представители на съвременната българска музика, който я утвърждава на международната сцена. Гост-диригент ще е маестро Мадараш – музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж, а солист ще е Томас Аунер – водач на виолончелите на Брукнер оркестър в Линц.

Концертът носи името на творбата „Контрасти" от акад. Георги Минчев, с която ще започне програмата. Написано през 2002 г. по поръчка на Филхармонията в Хайделберг, произведението според критиката показва как да направим сложната музика лесна за разбиране и нарича това „рецептата на Минчев". Вълнуваща композиция, блестящо майсторство на оркестрацията, богатство на тембровите краски, пластичност на тембровите модулации и яркост при съпоставянето посочва критиката и обобщава, че Минчев успява по магичен и непостижим начин да изгради общата форма.

Вечерта ще продължи с Първия концерт за виолончело от Камий Сен-Санс със солист Томас Аунер.  Победител и финалист в международните конкурси по виолончело в Лицен, „Менделсон-Бартолди", „РихардЩраус", „Антонио Янигро", Gradus ad Parnassum и „Кралица Елизабет", той е изгряваща звезда на музикалния небосклон. През 2023 г. SoloMusica (Мюнхен) издаде последния му компактдиск „217" , определен от AAG като „албум, на който трудно може да се устои". В дебюта му с Радиосимфониците публиката ще чуе Томас Аунер като солист в един от най-великолепните виолончелови концерти на всички времена.

Концертът ще завърши с обичаната от публиката Италианска симфония от Феликс Менделсон. Вдъхновена от голямото пътуване на композитора в Европа, творбата носи еуфоричния отзвук от любовта на Менделсон към италианската култура. „Това ще бъде най-веселото произведение, което някога съм правил, особено последната му част," пише композиторът. Пропита е с усещане за пътуване и златен италиански пейзаж, живописните мелодии поглъщат слушателя и превръщат произведението в  най-популярната симфония на Менделсон.

.............

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" в СУ „Св. Климент Охридски", Департамент „Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

..............

Georgi Minchev (*1939): Contrasts. Music for orchestra (2002) (youtube.com)

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
14.05.2024 г. 15:09
Етикети:
акад. Георги МинчевконцертСимфоничен оркестър на БНР
Гергей Мадараш
Томас Аунер
„Контрасти"
Посетено:
302
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39142-simfonichni-kontrasti-s-radiosimfonitsite-tomas-auner-i-gergey-madarash