Музика

Музикалното чудо Джейкъб Колиър идва за концерт в София с „Мистерията на българските гласове“

Шесткратният носител на "Грами" ще гостува на 11 юли в НДК

Джейкъб Колиър, изпълнител, автор на песни, мултиинструменталист и продуцент ще озари с неповторимия си талант Зала 1 на НДК на 11 юли за първия си съвместен концерт с прочутия ни женски хор „Мистерията на българските гласове“. Той идва у нас по покана на „Полифоник Тюнс“ в началото на европейската част от световното си турне през 2024.

В София Джейкъб ще представи песни от най-новия си албум, ще прозвучат и самостоятелни изпълнения на "Мистерията на българските гласове". За първи пред публика световната звезда и нашумелият от повече от 30 години наш хор ще имат съвместни интерпретации на една сцена.

Джейкъб Колиър, считан за един от най-ярките музиканти на 21 век, има дванайсет номинации и шест награди „Грами“, пет от които получава между 2017-2021, с което е първият изпълнител във Великобритания, носител на отличието за първите му четири последователни албума. Шестата престижна статуетка му е връчена през 2024 г., за последната, четвърта част на тетралогията му Djesse Vol. 4. Тя включва общо 16 песни и впечатляващ списък от специални гости, сред които Бранди Карлайл, Шон Мендес, aespa и Кърк Франклин, заедно със 150 000+ гласа от публиката, които записва на разпродадени концерти за хиляди зрители по целия свят.

Голямата страст на Джейкъб Колиър – човешкият глас, го съпътства непрестанно още от най-ранните му занимания с музика. Изследвал е и е усвоил различни гласови регистри в цели четири октави. Джейкъб звучи в песни на Coldplay, SZA, Stormzy и Kehlani. В собствените си проекти Колиър е работил с артисти от малийската певица Оуму Сангаре до Джон Майер, Шон Мендес, Тай Дола $ign, Даниел Цезар и Тори Кели.

Легендарният джаз пианист Хърби Хенкок го оприличава на младия Стравински, а прочутият Ханс Цимер, след съвместнатата им работа по музиката за филма „Boss Baby“ (2017), казва за него, че много, много, много по-нагоре след музикалност и гениалност, „всичко това в стратосферата е Джейкъб Колиър“. Влиятелният „Ню Йорк Таймс“ през 2021 г. го окачествява като „зашеметяващо музикално чудо“. BBC му посвещава едночасов Imagine special. Колиър е профилиран и от „VOGUE“, „Harpers Bazaar“ и на корицата на културната притурка на „The Guardian“, говорил е на световноизвестната конференция TED и е участвал в телевизионни предавания като „BBC Later“ с Джулс Холанд, "Късното шоу" със Стивън Колбеър и "Вечерното шоу" с Джими Фалън.

Трето поколение музикант, Джейкъб хваща цигулката едва двегодишен, а в началното училище вече използва професионален музикален софтуер. След училището Purcell е приет в Кралската музикална академия, за да изучава джаз пиано. Междувременно домашните му видеоклипове започват да набират популярност, с което привлича вниманието на джаз легендата Куинси Джоунс. Той се свързва с младия музикант и по-късно, под неговото менторство Колиър издава дебютния си албум In My Room (2016), изсвирен, записан и продуциран изцяло от него.

За ненавършените си 30 години Колиър е постигнал толкова, колкото други артисти биха могли да се надяват да осъществят за цялата си кариера. Има планове за бъдещи проекти за соло пиано, оркестри, филмова музика, преподаване, музикален театър. Известен с иновативния си подход към музиката и с дълбокото си разбиране на музикалната теория, той съумява да превърне и най-сложните ѝ идеи в достъпни и понятни за всеки зрител.

Билети за концерта на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" в Зала 1 на НДК на 11 юли се предлагат в EpayGo и на касите на EasyPay.

 

Автор:
Полифоник Тюнс
Публикация:
07.05.2024 г. 14:40
Посетено:
210
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39085-muzikalnoto-chudo-dzheykab-koliar-idva-za-kontsert-v-sofiya-s-misteriyata-na-balgarskite-glasove