Музика

Националният филхармоничен хор представя Миса Солемнис в Солун и София

Българската публика ще има удоволствието да се наслади на величествената Миса Солемнис на 9 май в зала „България“

Тази вечер (29 април) Националният филхармоничен хор се включва в изпълнението на Бетовеновата Миса Солемнис заедно със Солунския симфоничен оркестър и под палката на британския диригент Лео Макфол. Гастролът на певците е част от споразумението за сътрудничество между Софийската филхармония и Солунските им колеги.

Българската  публика също ще има удоволствието да се наслади на величествената Миса Солемнис на 9 май в Зала „България“. Маестро Емил Табаков ще застане пред националния оркестър и хор, а солисти на вечерта ще са Стефани Кръстева – сопран, Виолета Радомирска– мецосопран, Емил Павлов – тенор и Валентин Ватев – бас.

Написана заедно с Деветата симфония, Миса Солемнис на Бетовен е уникален скъпоценен камък в съкровищницата на класическата музика. Произведение с драматична външна и вътрешна сила, богато на дълбоко лични визии за вярата.

В своята монументалност и продължителност от почти  90 минути, Missa Solemnis се отклонява от всички литургични произведения – въпреки че първоначално е била предназначена за литургична употреба, в хода на своя необикновено дълъг и мъчителен процес на създаване тя взривява тази рамка и се еманципира от функцията в християнското богослужение, без да изоставя своя характер на „религиозна“ музика.

Поводът за раждането на един от грандиозните Бетовенови опуси Миса Солемнис дава ученикът на композитора и негов покровител – ерцхерцог Рудолф, брат на австрийския император по това време, поръчител на Тройния концерт и Петия клавирен концерт, комуто композиторът отдава благодарност и признателност. През 1819 ерцхерцог Рудолф е бил предложен за кардинал и издигнат за архиепископ на Оломуц в Моравия. Церемонията по произвеждане в сан е била насрочена за 9 март 1820.

Въпреки намеренията си, композиторът не успява да завърши Тържествената меса към датата на церемонията, а едва три години след това.

През 1823 решава да не изпрати партитурата на издателите си, а да я предостави за изпълнение. Първи се отзовава Княз Николай Галицин, благодетел и почитател на композитора, който организира премиерата в Санкт Петербург през март 1824. Единственото изпълнение на Тържествената меса, на което Бетовен присъства през живота си, е това във Виена на 7 май същата година, където прозвучават само три от частите Kyrie, Credo и Agnus Dei.

''''''''''''''''

Билети за събитието са налични на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
29.04.2024 г. 16:49
Етикети:
СофияМаестро Емил ТабаковСолунконцертБетовенНационален филхармоничен хор
Лео Макфол
Солунски симфоничен оркестър
Миса Солемнис
Посетено:
187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39046-natsionalniyat-filharmonichen-hor-predstavya-misa-solemnis-v-solun-i-sofiya