Музика

В навечерието на Разпети петък от Страстната седмица Държавна опера - Русе представя „Stabat Mater“ от Перголези

Концерт на 2 май от 19 часа в Зала Филхармония. Диригент Велислава Скрильова, солисти Владислава Гарвалова и Андреана Николова

◊ ПОКАНА

В навечерието на Разпети петък от Страстната седмица Държавна опера - Русе се обръща към публиката с послание за смирение и призив за преклонение пред красотата на вечното изкуство, което е стъпило на основите на Европейската християнска цивилизация!

На 2 май, четвъртък, от 19 часа в Зала Филхармония, русенци ще имат възможност да чуят тематичния концерт от пасхалната програма на Русенския оперен театър “STABAT MATER”.

В покайните дни на смирение, екипът на Русенската опера се насочи към една интимна духовна творба – кантатата „Stabat Mater“ от Джовани Батиста Перголези, както и към няколко по-малки произведения, които  дават възможност на две от водещите солистки, в съчетание с камерния оркестър да създадат усещането за силата на вярата в доброто, в спасението и в истината за Вечността. Творбата е родена от словото, подредено в  средновековните църковни стихове на древната католическа секвенция и изгражда поредица от музикално-драматургични картини, които с неописуема нежност разкриват изконно заложената доброта във всяко човешко същество, споделят безкрайно затрогващата дълбина на вярата, вкоренена в човешкия дух и така, естествено и спокойно, но непоколебимо, разкъсват завесата, зад която се вижда безконечния хоризонт на Вечността – безсмъртието на човешката душа, безсмъртието на изкуството, безсмъртието на красотата, вечната сила на Бога.

Солисти ще бъдат Владислава Гарвалова - сопран и Андреана Николова - мецосопран.

Като диригент на Оркестъра на Русенска опера ще дебютира младата и талантлива Велислава Скрильова.

Ето какво довери тя в навечерието на трепетното събитие:

“Особено съм развълнувана за този концерт и се радвам от факта, че моят дебют, е именно с оркестъра на Русенската опера! Определено намирам програмата за предизвикателна, най-вече защото интерпретирането на бароковата музика изисква едно наистина задълбочено и детайлно вникване в нея. Приканвам публиката на Русе да дойде на 2 май и да се наслади на тази прекрасна програма, с която да отбележим заедно настъпващите Великденските празници!

Ето и няколко думи за програмата, която е забележителна:

Stabat Mater е вокално камерно произведение, написано от Перголези по специална поръчка на неаполитанското църковно братство Cavalieri della Virgine de'Dolori. То трябвало да замени предишната версия на Алесандро Скарлати, поръчана от същото братство 20 години по-рано…

Перголези завършва творбата си през 1736 г., малко преди да почине само на 26-годишна възраст от туберкулоза.

Stabat Mater  се смята за неговата последна композиция. Произведението се изпълнява от сопран и алт (по онова време несъмнено от кастрати), щрайх, basso continuo и орган.

Stabat Mater винаги звучало на Разпети петък. Текстът е  литургичен, от далечния XIII век, и разказва за мъките на Божията Майка пред разпнатия свой Син.

Разбира се, произведението получава както добра, така и не чак толкова положителна критика, но фактът, че самият Бах използва музиката на Перголези в един от своите мотети, променяйки само малка част от нея, за да я адаптира към немския текст на Псалм 51, доказва, че това е творба с високи художествени качества. А Жан-Жак Русо казва за първата ѝ част, че това е "най-съвършеният и докосващ дует, излязъл от перото на който и да било композитор!”

Другите две произведения в програмата са на В. А. Моцарт - Адажио и Фуга в до минор, и Антонио Вивалди - Концерт за струнни и чембало в Ла мажор.”

Това разказа Велислава Скрильова, която от месец януари тази година е асистент-диригент в Държавна опера Русе.

Предстои един сакрален концерт в навечерието на Разпети петък, който ще донесе смирение и ще покаже пътя на любовта, единствения възможен, по който човеците могат да се свържат помежду си!

........

Билети на каса Опера и онлайн www.ruseopera.com

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
29.04.2024 г. 13:38
Посетено:
173
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39044-v-navecherieto-na-razpeti-petak-ot-strastnata-sedmitsa-darzhavna-opera-ruse-predstavya-stabat-mater-ot-pergolezi