Музика

От Милано: Български поздрав пращат “Виртуозите на Ла Скала” преди концерта във Варна на 29 април

Марио Хосен, който ще е солист и диригент на камерния състав на великия италиански оркестър, изпрати видеопоздрав от генералната репетиция

От Милано: Български поздрав пращат “Виртуозите на Ла Скала” преди концерта във Варна на 29 април

◊ XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

От Милано: Български поздрав пращат “Виртуозите на Ла Скала” преди концерта във Варна на 29 април

Марио Хосен, който ще е солист и диригент на камерния състав на великия италиански оркестър, изпрати видеопоздрав от генералната репетиция. Две български имена, сред които има и варненка, са в елитната формация.

В понеделник от 20:00 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще видим и многократно аплодираната на сцената на Ла Скала оперна прима Красимира Стоянова.

Ден преди да тръгнат към Варна, инструменталистите от елитния камерен състав на един от великите оркестри на Европа - оркестъра на Миланската Скала, изпратиха видеопоздрав към българската публика. Концертът, който ще бъде събитието на сезона за почитателите на класическата музика в морската столица, е на 29 април от 20:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Той е копродукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”. Солисти ще бъдат маестрото на цигулката Марио Хосен, който и ще дирижира оркестъра, и аплодираната многократно на сцената на “Ла Скала” оперна прима Красимира Стоянова. Програмата на концерта е с Великденски дух и ще представи едни от най-високите образци на италианския и немския барок - знаменити арии от произведения на Бах и Хендел, както и шедьовъра на Вивалди “Годишните времена”.

В последните минути от генералната репетиция Маестро Марио Хосен сподели вълнението си от предстоящото събитие, към него се присъединиха още два български поздрава - на Евгения Станева и Елица Демирова - цигуларки в оркестъра на Ла Скала. А целия оркестър не скри нетърпението си да застане скоро пред варненската публика.

Линк към поздрава от Милано: https://www.facebook.com/reel/1075615386840722

Евгения Станева от Пловдив е трето поколение цигулар, тя още на 11 години свири като солист с Пловдивската филхармония. Почти всички в семейството й са музиканти, а сестра й Елисавета е първа виола на операта в Грац. Евгения завършва образованието си във Виенския музикален университет при проф. Михаел Фришеншлагер през 1998 г. Специализира в музикалната консерватория „Тибор Варга“ в Сион, Швейцария, с проф. Варга и проф. Франческо Де Анджелис. През 2003 г. Евгения Станева получава отлична диплома и почетна грамота от Консерваторията „Бруно Мадерна“ в Чезена, Италия. Защитава магистратура в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано в класа по цигулка на проф. Джиджино Маестри. Кариерата й във Оркестъра на Ла Скала започва през 2007 г., когато се явява на конкурс с международно участие и печели постоянна позиция.

Елица Демирова е израснала във Варна. Живее в Милано от над 20 години. В България още от дете учи италиански и музика, като започва първо с пиано, но после се посвещава изцяло на своята голяма любов - цигулката. Първи стъпки в европейския музикален живот прави с Младежкия оркестър „Густав Малер“, където среща изключителни световни музиканти, създава контакти и така след Академията в София продължава в Италия с обучение и работа като музикант на свободна практика. Свири в Миланската Скала, в Симфоничния оркестър на Музикалната академията „Санта Чечилия“ в Рим, в Оркестъра на Италианската телевизия.

Концертът се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България и е под патронажа на Нейно превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия в България.

Билети могат да се купят от Билетния център на ФКЦ, както и онлайн от сайта на ФКЦ: https://fccvarna.bg/     

 

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион” и “Topola Skies Golf & SPA Resort”, строителна фирма “Комфорт”, “Солвей Соди”, “Логос” - недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, Artvarna.net.

 

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

29.04.2024, 20.00, Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1

Камерен оркестър “Виртуозите на Миланската Скала”

Красимира Стоянова, сопран

Марио Хосен, цигулка, диригент

...........

Съвместна продукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
27.04.2024 г. 17:42
Посетено:
236
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39039-ot-milano-balgarski-pozdrav-prashtat-virtuozite-na-la-skala-predi-kontserta-vav-varna-na-29-april