Музика

Държавна Опера - Русе представя Камерен концерт "Чувствам се красива"

23 април 2024, 19 часа, Зала "Опера - Фоайе"

Държавна Опера - Русе представя Камерен концерт "Чувствам се красива"

На 23 април, от 19 часа, в зала "Опера - Фоайе", Държавна Опера - Русе ще представи Камерния концерт "Чувствам се красива"

Блестящото сопрано Анна Карадимитрова и брилянтната пианистка Божена Петрова отново са заедно на камерната концертна сцена с нова оригинална програма.

„Чувствам се красива“ – заглавието на концерта абсолютно покрива представата за двете очарователни дами, които с ефирна лекота отвеждат публиката в мечтаните невидими чувствени светове на музиката. Арии и песни от любими мюзикъли, елегантни музикални паралели – всички тези пъстри и емоционални музикални картини оживяват за пореден път във фоайето на Русенската опера – любима бутиково-камерна сцена на публиката.

В програмата - творби от Е. Л. Уебър, Гилбърт и Съливан, Л. Бърнстейн, С. Зондхайм и др.

“Винаги съм се стремила да представя на публиката нещо различно, нещо не толкова познато, да изляза от стандартния оперен, оперетен репертоар, с който тя е свикнала… Този път самото мото подсказва, че концертът е ориентиран към мюзикъла и английската оперета. Благодарна съм на Държавна опера - Русе, че откликна и подкрепи този проект! Ще се опитаме да разчупим статуквото и да донесем повече радост и настроение на Русенци!”

Сподели малко преди да представи арии от мюзикъли и английски оперети под съпровода на пианистката Божена Петрова, сопраното Анна Карадимитрова.

 Анна Карадимитрова е родена в София. С музика се занимава още от детските си години – свири на пиано и пее в Детския радиохор. Завършва НМА "Проф. П. Владигеров", след което специализира в Европейския оперен център в Манчестър, Великобритания. Лауреат е на Международните певчески конкурси в Албена и Карлови Вари, Чехия. В периода 1997-2000  е солистка на Русенската опера, където дебютира в ролята на Розина в "Севилският бръснар" от Росини.

От 2000 до 2004 участва в спектакли на Държавна опера Стара Загора, Оперетата във ВеликоТърново и на Софийска сцена в сътрудничество със Софийската филхармония в Requiem на Моцарт, Коронационна меса – Моцарт, Magnificat от Й. С. Бах в рамките на Европейския музикален фестивал и в камерни концерти.

След 2004  се установява в Кувейт, където се занимава с вокално-педагогическа и хорово-диригентска дейност. Успоредно с преподаването на музика Анна Карадимитрова е солистка в местни камерни концерти с кантатно-ораториални творби, сред които „Gloria“ от А. Вивалди, „Кармина Бурана“ от К. Орф, Requiem от Дж. Верди, „Гидеон“ от Х. Бушман.

Участва и в оперни продукции – "Дон Жуан", "Дидона и Еней", "Семеле", "Ловци набисери", "Ацис и Галатея" и в оперети на Гилбърт и Съливън („Пиратите от Пензанс“, “Микадо“, “Гондолиерите“ и др.), както и в мюзикълите “Уестсайдска история“ и “Фантомът на операта“.

През лятото на 2018-та  и 2019-та се завръща на българска сцена и участва в концерти на Старозагорската опера.

През 2019 г. Анна е в солистичния състав на “Реквием” от Моцарт – една съвместна продукция в Кувейтския Оперен център "Джабер  Ал Ахмад" с гост-оркестранти и певци от България.

В края на 2020 г.,Анна се завръща в България, където активно участва в музикалния живот на Русе и страната. В настоящия момент Анна Карадимитрова е част от трупата на Държавна опера-Русе.

 

Божена Петрова е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на педагога и изявения концертен изпълнител проф. Йовчо Крушев. Носител е на награди от национални конкурси и на Първата и Специалната награди на Втория международен клавирен конкурс „Албер Русел” – София. Многократно е концертирала като солист на всички български филхармонични оркестри, както и на Шанхайска Филхармония и филхармонията в град Сараево. В периода 2003-2017 година участва в турнетата на New York Harlem Theatre с операта „Порги и Бес” на Дж. Гершуин в Германия, Холандия, Испания, Швейцария, Япония и Израел. От 2001 година е пианист-солист на симфоничния оркестър на Държавна опера-Русе. Същевременно тя е и един от водещите корепетитори на оперния театър, изявява се като акомпанятор в многобройни камерни програми, както и в образователните концерти, организирани от Русенската опера. Божена Петрова е музикален педагог на Русенската детска опера.

...................

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
22.04.2024 г. 11:36
Посетено:
124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38995-darzhavna-opera-ruse-predstavya-kameren-kontsert-chuvstvam-se-krasiva