Музика

От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР

Гост-диригент ще е Любомир Денев, солист е Марио Ангелов

От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР

Класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев на 23 април, вторник, от 19 часа в Първо студио на БНР

Премиерно ще звучат джазовите адаптации на Денев на шедьоври от предкласиката до музиката XX век. Атрактивната програма включва авторски джаз-версии на произведения от световната музикална съкровищница: "Сарабанда" от Хендел, "Мечтание" от Шуман, Allegro Barbaro от Барток, "Лунна светлина" и "Cakewalk" от Дебюси.  

Специална почит Денев отдава на големите български класици с интерпретации на "Заплакала е Стара планина" и "Одит моме за вода" от Панчо Владигеров и "Севдана" от Георги Златев-Черкин.

Солист ще е пианистът Марио Ангелов. Специално за него Любомир Денев създава две пиеси, които ще прозвучат в концертната програма: адаптации на Етюд в ми бемол минор от Шопен и Вариации 2024 за пиано и Биг бенд по Каприз 24 на Паганини (Сюита за пиано и Биг бенд).

Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, който дълги години работи със Симфоничния оркестър и Биг бенда на БНР. Фондът на Радиото пази над 1000 записа на негови авторски творби и аранжименти. Част от записите на негови композиции с Радиосимфониците и Биг бенда станаха част от албума "Любомир Денев - Sympho Jazz", който БНР издаде през 2021. Реализирал е записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото радио и телевизия и два компактдиска за американската компания КОНКОРД-Рекърдс.

Като композитор Любомир Денев твори във всички музикални жанрове - камерна  и симфонична музика, поп, джаз, мюзикъл, театрална и филмова музика, а творби му са изпълнявани в Европа, САЩ, Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет и Япония. Носител е на многобройни награди у нас и на престижни международни отличия за хорова композиция, камерна и филмова музика. През 2020 г. Министерството на културата го удостои със звезда „Златен век" за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура.

Марио Ангелов е възпитаник на българската клавирна школа. Реализирал е респектиращи студийни записи на творби в различни стилове, форми и жанрове като пианист в Симфоничния оркестър на БНР и като солист на камерен ансамбъл „Софийски солисти". В звукозаписния фонд на БНР името на Марио Ангелов стои зад знакови премиери на български и чужди композитори, много от които с еталонни студийни записи в националната фонотека. Концертирал е в Япония, Германия, Австрия, Великобритания, Испания и др.

 ..................

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

* Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" към СУ, Департамент „Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.

 

Автор:
Анелия Иванова, БНР
Публикация:
19.04.2024 г. 15:31
Посетено:
213
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38979-ot-hendel-do-vladigerov-dzhaz-v-klasikata-v-parvo-studio-na-bnr