Музика

Клавирен рецитал на Матиаш Новак

Програмата ще включва композиции от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак

Клавирен рецитал на Матиаш Новак

◊ ПОКАНА

Mладият и талантлив изпълнител Матиаш Новак пристига в България по покана на Чешкия център в София

Концертът е на 25 април от 19 часа в Чешкия център и ще включва творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак.

Събитието е част от програмата за Годината на чешката музика и се организира с подкрепата на Музея на Антонин Дворжак във Висока у Пршибраме и Посолството на Чешката република в София.

Матиаш Новак започва да свири на пиано на петгодишна възраст. Възпитаник е на гимназията "Йозеф Кайетан Тил" в Храдец Кралове и консерваторията в Пардубице в класа на проф. Итка Фаулър Франкова. В момента учи в Музикалната академия за сценични изкуства в класа на проф. Иван Клански. Същевременно е студент в реномираната клавирна академия Incontri col Maestro в Имола - Италия, в класа на проф. Борис Петрушански.

Матиаш е победител в много национални и международни конкурси. Абсолютен победител е в Международния конкурс за млади музиканти Concertino Praga (2015) в категория дуети, носител на Гран при на конкурса Evangelia Tjiarri в Ларнака, Кипър (2015), абсолютен победител в Конкурса на консерваториите и музикалните гимназии (2016), носител на Jenö Takács Klavierwettbewerb (2016), победител в Международния конкурс за пиано Bradshaw & Buono (2017). През 2018 г. печели втора награда и наградата „Стейнуей“ на международния конкурс „Едвард Григ“ в Берген, Норвегия, през 2022 г. става един от десетте полуфиналисти на международния конкурс „Франц Лист“ в Утрехт, в същото време получава диплома като финалист на Международния конкурс за пиано Paloma O'Shea Santander в Сантандер, Испания.

Концертира в Чехия и в чужбина, изнасял е свои рецитали в много европейски страни, в Тайланд и САЩ, има и две успешни концертни турнета в Китай. През 2017 г. дебютира в нюйоркската зала "Карнеги хол". Матиаш е търсен камерен изпълнител и корепетитор, член на PETROF Art Family, голям познавач и любител на железопътния транспорт.

...........

„The young Czech pianist plays so brilliantly, we hardly mis the full orchestra.“
~~ THE SUNDAY TIMES

 

„Matyáš Novák is yet another of today´s wonderful vintage of young pianists.“
~~
BBC MUSIC MAGAZINE

 

„Матиаш е невероятна личност, която не спира да ме очарова – от една страна с професионализма си, техническата изтънченост и музикален талант, а от друга страна с голямо си сърце, човечността и естественото си поведение“.
~~ Зузана Цералова Петрофова, президент на PETROF company

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
16.04.2024 г. 11:10
Посетено:
153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38949-klaviren-retsital-na-matiash-novak