Музика

Симфония № 14 и Камерна симфония от Дмитрий Шостакович ще бъдат представени от „Софийски солисти“ в Зала „България“ на 17 април

Солисти в концертната програма са оперните певци Мария Радоева - сопран и Божидар Божкилов – бас

Симфония № 14 и Камерна симфония от Дмитрий Шостакович ще бъдат представени от „Софийски солисти“ в Зала „България“ на 17 април

Симфония № 14 и Камерна симфония от Дмитрий Шостакович ще бъдат представени от „Софийски солисти“ в Зала „България“ на 17 април. Солисти в концертната програма са оперните певци Мария Радоева - сопран и Божидар Божкилов – бас.

На 17 април под диригентската палка на Константин Добройков, „Софийски солисти“ ще изпълнят две емблематични за творчеството на съветския композитор Дмитрий Шостакович произведения. Концертът ще се състои в Зала "България" от 19:00 часа.

Концертната програма ще бъде открита със Симфония № 14, опус 135 (или по-известна като „симфония на смъртта“) за струнни и ударни инструменти, с двама солисти - сопран и бас (изпълнителите са Мария Радова и Божидар Божкилов), написана по стихове от Федерико Гарсия Лорка, Вилхелм Кюхелбекер, Гийом Аполинер, и Райнер Мария Рилке.

Първото изпълнение на творбата е в Ленинград на 29 септември 1969 г. с Московския камерен оркестър под диригентството на Рудолф Баршай със солисти Галина Вишневска и Марк Решетин. Пет години по-късно, задграничната премиера на симфонията е в България, изпълнена от Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Васил Казанджиев. Солисти са Милкана Николова и Павел Герджиков.

Концертната програма ще продължи с Камерна симфония оп. 110а (по струнен квартет No.8) от Шостакович, което е едно от най-популярните произведения от творчеството му.

Композирано през лятото на 1960 г. в Дрезден, където е поканен да напише музика към филма на режисьора Лев Арнштам „Пет дни, пет нощи”. Сюжетът разказва за осем съветски войници, изпратени да открият в руините на града ценни картини, откраднати от нацистите. Шостакович е настанен да композира в правителствената резиденция в курорта Гориш. Преживяващ ужасната депресия, обхванала го след натиска да стане член на Комунистическата партия и развълнуван от безмисленото унищожение на историческия Дрезден през 1945 г. от британски и американски бомбардировачи, вместо филмовата партитура, за три дни той създава Осмия си квартет.

Посвещението, изписано в партитурата гласи: „В памет на жертвите на фашизма и войната”.

В програмата:

Д. Шостакович – Симфония No.14, оп. 135
Д. Шостакович – Камерна симфония оп. 110а (по Струнен квартет No.8)

Солисти в Симфония No.14, оп. 135:
Мария Радоева – сопран
Божидар Божкилов – бас


Билети за концерта могат да бъдат закупени в мрежата на EVENTIM или на касите на концертен комплекс „България“ (ул. "Аксаков" 1).

Концертът се организира от Общински културен институт Дом на културата „Красно село“ и е част от артистичната програмата на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ за Сезон 2024.

.....................................

Любовта на Мария Радоева към музиката и вокалното изкуство се зараждат в Детския радиохор, където в продължение на десет години е солистка. Тези години в състава изиграват важна роля във възпитанието и формирането й като личност, както споделя самата тя. Като изявена солистка на състава, Мария Радоева е участвала в четири негови концертни турнета в Япония, САЩ и Европа.

Проф. Христо Недялков я подготвя за НМА „П. Владигеров" и я представя на доцент Людмила Хаджиева, в чийто клас Мария Радоева завършва висшето си образование.

Лауреат е три поредни години (2006, 2007, 2008г.) на прочутия майсторски клас на оперната прима Райна Кабаиванска. Участва в майсторски класове и на големия германски диригент Густав Кун.

През 2006 г. дебютира на оперна сцена в Русе в операта „Дон Жуан". Изпълнява сопрановата партия в ораторията „Месия" (Хендел) на Международния фестивал „Софийски музикални седмици".

От 2007 г. живее в Италия. Солистка е на ансамбъл „Ризонянсе" с произведения от Шостакович, Куртаг, Кастильони и други барокови, класически и модерни композитори.

През 2011е избрана сред повече от 600 кандидати да участва в престижния певчески конурс „Световен вокалист – Кардиф“ (“Cardiff Singer of the World”).

Нейният широк диапазон на гласа и разнообразните ѝ музикални интереси имат ключова роля в това да бъде избрана да изпълни сопрановата партия във Втора симфония на Густав Малер с Френския национален оркестър на областта Лоара (“Orchestre National de Pays de la Loire”) под диригентството на Исаак Карабчевски.

С успех участва и в Реквием на Верди с Кралската филхармония в Лондонската зала Ройал Фестивал Хол.

През 2013 излиза първият компактдиск с нейно участие – „Малка тържествена меса“ („Petite Messe Solennelle“) от Росини.

 

Божидар Божкилов започва музикалното си образование от ранна детска възраст с уроци по пиано и солфеж.

На 15-годишна възраст постъпва в Национално музикално училище “Любомир Пипков”, където завършва специалност “Класическо пеене” в класа на големия български баритон Стоян Попов, а в последствие завършва магистратура със същата специалност в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, в класа на проф. Нико Исаков.

Преминал е курсове на обучение в Международна оперна академия гр. Сулмона, Италия; Академия “Борис Христов” в Рим, международна лятна академия към фестивала в Екс ан Прованс. През 2021 завършва двугодишна специализация в престижната академия към театър Ла Скала в Милано.

През 2022 участва в ежегодния майсторски клас на Райна Кабаиванска в София, организиран от Нов български университет, където печели стипендия за едногодишно обучение при нея в институт Веки-Тонели, гр. Модена.

На 19-годишна възраст, след успешно представяне в международни конкурси за оперни певци в Италия, прави оперния си дебют в поредица спектакли на оперите „Севилския бръснар“, „Мадам Бътерфлай“ и „Травиата“ в италиански продукции, представени в региона на Абруцо и Тоскана.

През следващите 11 години изпълнява над 20 роли в опери от Верди, Моцарт, Паизиело, Перголези, Пучини, Росини, Чайковски и др.

След проведен национален конкурс, през 2020 г. Божидар Божкилов е избран от оперната прима Соня Йончева да бъде представен от нея пред родна публика и да участва редом до нея в гала-концерт „Завръщане“ на сцената на Античния театър в Пловдив. През 2024 година, при първото й участие в цялостен оперен спектакъл в България, тя отново го посочва за свой сценичен партньор в ролята на Колин от операта “Бохеми” на Джакомо Пучини на сцената на Софийска опера и балет.

Удостоен е от Министерство на културата на Република България с почетен златен медал „100 години Борис Христов“.

Бива двукратно номиниран в анкетите на предаването “Алегро виваче” в категория “Млад музикант на годината” (2020 и 2023 г.)

 

Автор:
Натали Нейкова
Публикация:
14.04.2024 г. 15:21
Посетено:
201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38941-simfoniya-14-i-kamerna-simfoniya-ot-dmitriy-shostakovich-shte-badat-predstaveni-ot-sofiyski-solisti-v-zala-balgariya-na-17-april