Музика

Фолклорен спектакъл събира талантите на националните училища по изкуствата от Плевен и Варна на 13 април

В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна изявени солисти и състави от двете училища ще представят пъстрия концерт “Фолклорна палитра”

Фолклорен спектакъл събира талантите на националните училища по изкуствата от Плевен и Варна на 13 април

Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна тази събота от 18:00 ч. ще бъде сцена за пищен фолклорен спектакъл, с който НУИ „Добри Христов“ - Варна, в партньорство с НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен, ще отбележи 20-годишнината от създаването на националните училища по изкуствата в България.

През 2004 г. Министерство на културата на Република България разработва концепция за обединяване на различни изкуства под един покрив в едно училище с идеята това да доведе до силни центрове, поддържащи високо качество на професионалното обучение по изкуствата в различни населени места. Така се раждат Националните училища по изкуствата.

Първото извънстолично училище, придобило този статут през 2004 г., е НУИ „Добри Христов“ във Варна, като още в същата година към него се присъединява и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен. Двадесет години по-късно тази идея се оказва работеща и устойчива.  Не само се създават силни регионални центрове с високи професионални критерии и постижения в националните и международните форуми – конкурси, фестивали, изложби, пленери, но също така се разкрива уникална възможност за комуникация, сътрудничество и партньорство между различните форми на изкуство – музика и визуални изкуства, танц и театър, класика и фолклор.

Днес тези училища се открояват с високото ниво на професионална подготовка на своите кадри, защитено с многобройни призове и лауреатски звания от европейски и международен мащаб, и с приема на учениците им в елитни академии по изкуства у нас и в чужбина.

В концерта на 13 април учениците от Варна и Плевен ще обединят своя талант, за да представят българското национално изкуство с пъстротата на всички фолклорни области в страната в едни от най-любимите образци на музика и танц.

На сцената ще излязат Народен хор от НУИ - Плевен, Народен хор от НУИ - Варна, Фолклорна инструментална група “The Bakers” от НУИ - Плевен, Народен оркестър и Гайдарски оркестър от НУИ - Варна, фолклорни танцови формации от двете училища, както и изявени солисти и певци и от двата града, сред които вокалното трио Фаня Михайлова, Ралица Хайдърска и Антония Гъркова от Плевен и Анелия Китанова, Татиана Петкова и Кристиан Петров от Варна.

В програмата почитателите на българската народна песен ще открият любими заглавия като „У Станкини има, мамо“, „Станка бели бело платно“, „Неда на порти стоеше“,  „Еленко, моме маленко“ и „Драгано моме“.

Празничния ритъм на спектакъла ще поддържат хора и ръченици от всички фолклорни области на България.

Билети по 2 и 5 лв от касата и сайта на Фестивалния и конгресен център: https://fccvarna.bg/

Началото на концерта “Фолклорна палитра” е на 13 април, събота, от 18:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.

Снимки - Росен Донев, архив НУИ “Добри Христов”

https://www.artschool-varna.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
11.04.2024 г. 11:09
Етикети:
концертфолклорен спектакъл
“Фолклорна палитра”
НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен
НУИ „Добри Христов“ - Варна
Посетено:
65
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38918-folkloren-spektakal-sabira-talantite-na-natsionalnite-uchilishta-po-izkustvata-ot-pleven-i-varna-na-13-april