Музика

"Поглед към Вселената" със Симфоничния оркестър на БНР, Константин Илиевски и Ивайло Василев

Концерт на 5 април от 19.00 часа в Зала „България"

"Поглед към Вселената" със Симфоничния оркестър на БНР, Константин Илиевски и Ивайло Василев

Концертът „Поглед към Вселената" ще представи Симфоничният оркестър на БНР на 5 април, петък, от 19.00 часа в зала „България" под палката на главния диригент Константин Илиевски.

Радиосимфониците ще почетат 100-годишнината от рождението на Константин Илиев с изпълнение на последното му произведение „Очите на нощта". Лебедовата песен на един от най-значимите съвременни композитори и представител на български музикален авангард е създадена през 1987 г. и посветена на приятеля му Алипи Найденов, който си отиде през 2023 г.

Младият виртуоз Ивайло Василев ще е солист в Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел. Точно пет години след дебюта си с Радиосимфониците, Ивайло отново застава пред тях, вече 16-годишен и с впечатляваща колекция от над 30 награди от международни конкурси в България, Русия, Сингапур, Финландия, Казахстан, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Белгия, Великобритания, които в голямата си част са Първи и Гран-при. Ученик на проф. Борислава Танева, той е финалист е в едни от най-престижните конкурси и фестивали по света като Cliburn Junior Festival and Competition (2023), „Wunderkinder" (Италия, 2018), „Astana Piano Passion" (Казахстан, 2017),  „Москва встречает друзей" ( Москва, 2019) и др. Незабравима остава блестящата му победа в Международния конкурс „Щелкунчик" (2018). Седмици преди концерта с Радиосимфониците, Ивайло Василев се завърна от двумесечно успешно турне в САЩ, където изнесе рецитал и 18 концерта. 

Клавирният концерт в сол мажор на Морис Равел е изпълнен за пръв път в зала „Гаво" в Париж през 1932 под диригентството на автора и постига огромен успех. Веднага е представен и на дълго турне в много европейски страни, където публиката го приема с овации. В Концерта има джаз и нова музика, много колорит и ведрина, на фона на които се откроява виртуозната клавирна партия. Ивайло Василев я изпълни блестящо през 2021 г. във фестивалната програма на „Софийски музикални седмици".

Точно преди десет години Радиосимфониците представиха програма с Концерта в сол мажор на Равел и „Планетите" на Густав Холст, който публиката възторжено прие. На 5 април в зала „България" те отново ще изпълнят заедно тези произведения.

Симфонична сюита  „Планетите" е най-известното произведение на английския композитор Густав Холст с философски дълбини, могъща оркестрова звучност и пленителна мелодичност. Наричат творбата, вдъхновена от астрономията и митологията, „астрологична епопея", защото е в седем части, всяка от които посветена на планета от Слънчевата система (без Земята). Първото цялостно изпълнение на сюитата е през 1920 г. под диригентството на Епълби Матюс, а първият запис е през 1926 г. за HMV под палката на автора. Оттогава творбата е записвана от диригенти  като Херберт фон Караян, Ленърд Бърнстейн, Лорин Маазел, Дьорд Шолти, Зубин Мета, Шарл Дютоа, Джеймс Ливайн, Андре Превен, Леополд Стоковски, Саймън Ратъл и др. В изпълнението на това грандиозно произведение в зала „България"  ще участва и женският състав на Смесения хор на БНР, подготвен от Любомира Александрова.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" в СУ „Св. Климент Охридски", Департамент „Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

 

M.Ravel - Piano Concerto N.1, III part in Tchaikovsky Hall Moscow (youtube.com)

  1. Ravel - Jeux d'eau (youtube.com)

Holst: The Planets, 'Mars' - BBC Proms - YouTube

 

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
03.04.2024 г. 13:22
Посетено:
154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38864-pogled-kam-vselenata-sas-simfonichniya-orkestar-na-bnr-konstantin-ilievski-i-ivaylo-vasilev