Музика

„Софийски солисти“ и Атанас Кръстев представят два концерта за виолончело и оркестър

Концерт на 20 март 2024, 19:00 ч., Зала България". Диригент Константин Добройков

„Софийски солисти“ и Атанас Кръстев представят два концерта за виолончело и оркестър

„Софийски солисти“ и Атанас Кръстев представят два концерта за виолончело и оркестър на 20 март 2024.

В следващия концерт за Сезон 2024, българският виолончелист Атанас Кръстев и Камерен ансамбъл "Софийски солисти", под диригентството на Константин Добройков, ще представят два концерта за виолончело и струнен оркестър.

Съвременната част от музикалното събитие е Концертът за виолончело и струнни от номинираната за Грами българска композиторка Добринка Табакова, която се радва на голяма популярност и признание по света. Концертът е в три части - „Бурно”,  „Копнеж” и „Сияние”.

Класическата част ще бъде представена с Концерт за виолончело и струнен оркестър No.2 от Йозеф Хайдн. В допълнение на програмата, „Софийски солисти“ ще изпълнят Интермецо из "Дивертименто за струнни" от Б. Барток.

Билети за концерта могат да бъдат закупени в мрежата на EVENTIM или на касите на Концертен комплекс „България“ (ул. "Аксаков" 1).

Концертът се организира от Общински културен институт Дом на културата „Красно село“.

Концертът е част от артистичната програмата на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ за Сезон 2024.

В програмата:

Й. Хайдн – Концерт за виолончело и оркестър No.2, Ре мажор
Б. Барток - Интермецо из "Дивертименто за струнни"
Д. Табакова – Концерт за виолончело и струнен оркестър
.......................................

Добринка Табакова е родена е през 1980 г. в Пловдив. Печели наградата „Жан-Фредерик Перену“ на IV Международен конкурс по музика във Виена, когато е само на 14 години. Завършва Кралската академия по музика в Лондон и Музикално училище Гилдхол, където печели наградата „Витолд Лютославски“ (1999). Завършва докторантура по композиция в Кингс Колидж в Лондон, където печели наградата „Адам“ (2007).

Нейната „Възхвала“ е изпята в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Елизабет II. През 2008 г. нейна творба (по текст на Блага Димитрова) е избрана за участие в световния хоров фестивал в Рига „Песни за Слънцето“. През 2010 г. нейни творби са включени в Моцартовите седмици в Залцбург и в Зимните концерти в Мюзикферайн, Виена. През 2011 г. печели наградата „Сорел“ за хорова музика в Ню Йорк. Нейни произведения са изпълнявани в България, Великобритания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия и др. Творбите ѝ влизат в репертоара на изтъкнати изпълнители като Максим Рисанов, Джанин Янсен, Гидон Кремер, Кристине Блаумане, Натали Клайн, Милош Карадаглич и др. Получава множество престижни поръчки между които от Кралското филхармонично дружество за Музикалното биенале във Великобритания, 2014.

Звукозаписната компания ЕСМ издава през април 2013 г. първия авторски диск на Добринка Табакова „Струнни Пътеки“. Дискът печели множество отличия, между които от: BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music Reviews и влиза в топ-3 на Британските класации за класическа музика. През декември 2013 г. авторският диск на Добринка Табакова „Струнни Пътеки“ („String Paths“) получава номинация за награда Грами за най-добър сборен албум с класическа музика.

Атанас Кръстев е роден в семейство на известни музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Анатоли Кръстев. Специализира при проф. Наталия Шаховская в Кралската академия „Кралица София“ в Мадрид.

През 2016 получава научна и образователна степен „доктор”. От 2021 е доцент и преподава виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Води множество майсторски класове  в България, Украйна, Румъния, Сърбия и Северна Македония. Член е на жури в различни конкурси в страната и чужбина.

Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България, сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), I награда и Златен медал на Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen” (Австрия), III награда на Международния конкурс „Jeunesses musicale” – Белград (Сърбия).

Удостоен е с грамота и награда на Министерството на културата,  звание на Академията за млади таланти, награда „Златна муза” на Руския културно-информационен център, „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2007 и 2012), наградата „Златен век” на Министерството на културата (2018), „Златно перо” на Министерство на културата и Класик ФМ радио (2022). Таланливият виолончелист е солист на всички български и много чуждестранни оркестри.

Атанас Кръстев е директор на Виолончеловия фестивал и Академия „Cellissimo”.

 

Автор:
"Софийски солисти"
Публикация:
18.03.2024 г. 17:21
Етикети:
Атанас КръстевКонстантин ДобройковДобринка ТабаковаКамерен Ансамбъл "Софийски солисти"концерт
ОКИ Дом на културата „Красно село“
концерти за виолончело и струнен оркестър
Посетено:
276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38741-sofiyski-solisti-i-atanas-krastev-predstavyat-dva-kontserta-za-violonchelo-i-orkestar