Музика

Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“

Събитието бе организирано от посолството ни в Словакия по инициатива на БКИ с подкрепата на Министерството на културата

Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 1
Петимата млади български оперни изпълнители
Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 2
Плакатът за концерта "Млади оперни гласове на България"
Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 3
Сопраното Стефани Кръстева-Павлова
Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 4
Баритонът Йосиф Славов
Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 5
Тенорът Михаил Михайлов
Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 6
Сопраното Стефани Кръстева и басът Божидар Божкилов
Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 7
Огледалната зала на Двореца "Примациални" в Братислава
Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 8
Мецосопраното Яна Кочева
Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 9
Басът Божидар Божкилов
Братислава посрещна с адмирации Тържествения концерт „Млади оперни гласове на България“: 10
Българският посланик в Р Словакия г-н Васил Петков, директорът на Българския културен институт в Братислава г-жа Ваня Радева и служители на посолството с младите изпълнители след края на Тържествения концерт

Не за първи път през последните години, български оперни гласове звучат в Братислава. Културните среди в словашката столица още помнят и разказват с възторг за концерта в памет на великата оперна дива Гена Димитрова – по случай годишнина от създаването на Българския културен институт в Словакия. В тази много специална вечер през 2017 г., която получи широк обществен и медиен отзвук в страната, участваха великолепните сопрани Габриела Георгиева и Баясгалан Дашням, солистки на Софийската опера и многообещаващият по онова време млад бас Божидар Божкилов.

И отново по покана на културния ни институт, днес предпочитаният на родната ни сцена бас Божидар Божкилов, заедно със сопраното Стефани Кръстева–Павлова, мецосопраното Яна Кочева, тенора Михаил Михайлов и баритона Йосиф Славов, в съпровод на пианиста Милен Станев, подариха на Братислава паметния Тържествен концерт „Млади гласове на България“. Той се състоя на 4 март, под патронажа на българския посланик г-н Васил Петков, в Огледалната зала на двореца „Примациални“ по два особено значими повода – националният ни празник 3-ти март и 20-та годишнина от началото на най-голямото разширяване на Европейския съюз. То започна през 2004 г., с приемането на Словакия и на други девет централно- и източноевропейски държави, и продължи в началото на 2007 г. – с присъединяването и на България и Румъния към растящото европейско семейство.

След протоколното изпълнение на националните химни на България, Словакия и на Европейския съюз, конкретните исторически факти припомни уважилият събитието министър на външните работи и на европейските въпроси на Република Словакия – г-н Юрай Бланар. В допълнение, посланик Петков изтъкна значението на разширяването на Евросъюза за просперитета, благоденствието и зачитането на правата на човека в присъединилите се към ЕС държави. И двамата със задоволство подчертаха смисъла на събития като Тържествения концерт на младите български артисти – за разширяване на културното сътрудничество между европейските държави.

Макар и накратко, заслужава да се отбележат и някои исторически подробности за мястото, където се проведе концертът – най-представителната зала на двореца „Примациални“ (в букв. превод – „върховен, първичен“). Смисълът на самото определение идва от факта, че издигнатият през 1778 – 1781 г., изключително импозантен дворец в неокласически стил, в продължение на повече от столетие е бил седалище на местните архиепископи, поради което е известен и като Архиепископски дворец. Впоследствие сградата, която украсява старата част на града, е използвана за представителни цели, в определен период дори е седалище на Президента на Република Словакия. В момента е централен офис на Кмета на града – отворен за посетители, които могат да се насладят на колекциите от картини и великолепието на Огледалната зала, в която днес заседава Градският съвет на Братислава.

В същата зала, но през декември 1805 г., е сключен т. нар. „Пресбургски (Братиславски) мирен договор“ между Австрийската империя и Франция – след разгрома на Австрия и Русия при Аустерлиц от войските на Наполеон. Споменавам конкретния факт, тъй като скоро след сключването на този договор настъпва и краят на Свещената Римска империя.

Тържественият концерт на 4 март 2024 г., бе открит в историческата Огледална зала, с встъпителни слова от инициатора на събитието – директорът на Българския културен институт в Братислава, г-жа Ваня Радева. След химните и изказванията на официалните лица, тя представи накратко българските гост-солисти. Това, което безспорно направи впечатление, бе фактът, че всички те, макар и по различно време, са възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

В частност – за Божидар Божкилов, тези години са последвани от международни оперни академии, двугодишна специализация в Академията на Ла Скала и индивидуална работа с прочути оперни артисти, като: Стоян Попов, Анна Томова-Синтова, Монсерат Кабайе, Лариса Гергиева, Карло Коломбара, Райна Кабаиванска – с едногодишно обучение при нея в Модена. А броени дни преди концерта в Братислава, младият бас ни очарова (в ролята на Колин) в спектакъла на „Бохеми“ от Пучини, със специалното участие на невероятната Соня Йончева (като Мими), в Софийската опера.

В соловите си изпълнения, Божидар Божкилов впечатли не само с мощна вокална емисия и изравнен регистър, но и с изящна фраза, красива линия и търсена индивидуална звучност в добре познати оперни образци. Той убедително представи Ария на Хан Крум – из операта „Хан Крум Ювиги“ от Александър Йосифов и класическата за басите Ария на Дон Базилио – от „Севилският бръснар” на Росини. И в двете ярко характерни арии, както и в дуетите, и в терцета от „Риголето“ на Верди, Божидар демонстрира завидното си израстване през последните няколко години, като първокласен оперен солист.

Тенорът Михаил Михайлов дебютира още като студент на оперната сцена и постепенно изгражда лиричен и лирико-спинтов репертоар, с който гостува на различни театрални сцени и фестивали у нас, в Германия, Великобритания, Италия, Испания, Япония, Русия, Румъния, Полша, Франция, Швейцария, Унгария, Латвия. И неслучайно през 2019 г., той бе избраникът на Соня Йончева – за рецитала ѝ със Софийската филхармония.

Участието му в концерта „Млади гласове на България“ бе неговият дебют в Словакия, на който Михаил Михайлов представи Ария на Младен от баладичната музикална пиеса „Бунтовната песен“ на Георги Златев-Черкин и Канцонета от Франческо Паоло Тости, с които разкри различни черти от своя талант – красива белкантова линия, стабилни височини, плавни преходи, вдъхновено пеене. Той затвърди тези впечатления и в дуетите, а също и в Квартета от Трето действие на „Риголето“ от Верди, в самия финал на концерта.  

За баритона Йосиф Славов това също бе първо участие в Словакия. Успоредно с последователните си дебюти в различни постановки: на Музикалния театър и в Пловдивската опера, впоследствие – в Старозагорската и в Софийската опера, младият певец завършва успешно Майсторските класове на Красимира Стоянова, на Райна Кабаиванска (с едногодишна специализация в Модена) и на Франсиско Арайза. А през 2023 г., достига до четвъртфинала на престижния Оперен конкурс „Опералия“, чието 30-то издание се проведе в Южна Африка.

За концерта „Млади гласове на България“, Йосиф Славов бе подбрал репертоарната си Ария на Валентин от „Фауст“ на Гуно и Романс из сарсуела на Федерико Морено Тороба. Впечатли с мощния си, изравнен и плътен баритонов тембър, достатъчно гъвкав, за да се справи и с предизвикателствата на дуетните му участия. 

За сопраното Стефани Кръстева–Павлова това е второ участие в Словакия, след дебюта ѝ в тази страна през 2020 г., в концерти с Щатния камерен оркестър на Жилина. Още в студентските си години, тя дебютира в Софийската опера в детски спектакли, а през 2019 г., – в централната партия на Татяна от „Евгений Онегин“ на Чайковски. Репертоарът ѝ включва творби от: Моцарт, Перголези, Верди, Пучини, Доницети, Дворжак, Хайдн. Специализира при голямото ни сопрано Красимира Стоянова и до момента е носител на редица отличия от различни конкурси.

За концерта в Братислава, Стефани Кръстева бе подбрала две, бих казал емблематични сопранови арии – Молитвата на Мария Десислава из едноименната опера на Парашкев Хаджиев (която четвърта година присъства неизменно в рециталните участия „Крале и кралици“ на феноменалната Диана Дамрау) и широко известната и обичана от ценителите на операта по цял свят Песен към месеца от „Русалка“ на Антонин Дворжак. Красиво, стилно белкантово пеене, с безпроблемни преходи във височините, изразителни пианисими и хармонично вписване към гласовете на партньорите – в дуетите и в Терцета от „Риголето“, завладяваща искреност и неподправена нежност струяха от всяко изпълнение на Стефани.

Мецосопраното Яна Кочева, чийто път в музиката започва в школата на Детския радиохор на БНР, преди няколко месеца направи дебютния си самостоятелен рецитал. Носител е на Първа награда от Първия академичен песенен конкурс през 2019 г. Участвала е на различни фестивали и концертира в София, Варна, Бургас, Шумен, както и в други градове в България. Специализира камерно пеене при проф. Боряна Ламбрева и усъвършенства вокалното си майсторство при забележителното българско мецосопрано Александрина Милчева.

За Братислава, Яна бе подготвила Ария на Ефросина от операта „Момчил” на Любомир Пипков и известната Ария на Принцеса Де Буйон от „Адриана Лекуврьор“ на Чилеа. Младата изпълнителка демонстрира освободено пеене, стабилни височини, сценични умения и вокална техника в развитие – обещаващи фактори за една бъдеща успешна кариера. Същото може да се каже за дуетите ѝ от „Фаворитката“ на Доницети (с Йосиф Славов) и от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт (със Стефани Кръстева). За мецосопраното това бе първа изява зад граница и без съмнение може да се определи като успех.

Публиката се наслади и на отлични ансамблови участия, които разкриха още от артистичните качества на младите ни артисти: Божидар Божкилов и Стефани Кръстева (в Дует на Дон Жуан и Церлина от „Дон Жуан“ на Моцарт); Михаил Михайлов и Йосиф Славов (в Дует на Родолфо и Марчело от „Бохеми” на Пучини); Стефани Кръстева и Михаил Михайлов (в Дует на Ханна и Данило из оперетата „Веселата вдовица” на Лехар); Йосиф Славов и Божидар Божкилов (в Дует на Риголето и Спарафучиле от „Риголето” на Джузепе Верди).

Петимата млади изпълнители преодоляха с артистична лекота и двете най-големи предизвикателства на концертната програма – а именно, че в тази си конфигурация те се срещат за първи път на сцената, в знаменития Квартет от Трето действие на „Риголето“ от Верди, последван от бис – популярната неаполитанска песен „O sole mio“. Неслучайно и двете изпълнения бяха посрещнати с дълго нестихващи аплаузи от елитната публика – посланици, дипломати, парламентаристи, културни дейци, журналисти, представители на българската общност. А като жест на внимание, всички те получиха традиционните мартеници от домакините, сред които и патронът на концерта – българският посланик в Словакия, Васил Петков. Той изглеждаше особено развълнуван и щастлив след края на събитието, лично поднесе цветя на изпълнителите и получи много комплименти от присъстващите в залата.

В резюме – в плътна двучасова програма, младите ни оперни таланти представиха в тази вълнуваща вечер общо: 18 творби от 16 автори на 6 европейски езика! Присъствали на събитието продължават да изразяват възторзи от преживяното в тази изключително авторитетна за България и за българската култура вечер, през която петима утвърждаващи се представители на новото оперно поколение доказаха, че са достойни продължители на традициите на плеядата златни български гласове – от по-близкото и по-далечно минало до наши дни!

Интерпретираните с много вдъхновение и артистизъм от младите ни оперни гласове солови арии, дуети и квартета от Трето действие на „Риголето“ от Верди (изпълнен като квинтет за финал на концерта), бяха посрещнати с истинско въодушевление от публиката. Изправена на крака, залата аплодира изпълнението и на биса – популярната неаполитанска песен „O sole mio“, поднесен и като поздрав за директора на БКИ в Братислава, Ваня Радева, по случай рождения ѝ ден.

Снимки: Авторът и Посолството на Р България в Р Словакия

Излъчено в предаването „Каста дива“ на Програма „Хоризонт“ на БНР на 10.03.2024 г.

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
11.03.2024 г. 17:04
Етикети:
Йосиф СлавовМихаил МихайловБожидар БожкиловБратиславаСловакия
Милен Станев
Яна Кочева
Стефани Кръстева–Павлова
Тържествен концерт „Млади оперни гласове на България“
Посетено:
340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38697-bratislava-posreshtna-s-admiratsii-tarzhestveniya-kontsert-mladi-operni-glasove-na-balgariya