Музика

Соня Йончева: „Аз съм голям защитник на българското оперно изкуство“

Прочутото сопрано с първи два спектакъла на „Бохеми“ в Софийската опера дни след като бе удостоено с държавно отличие на Франция

Соня Йончева: „Аз съм голям защитник на българското оперно изкуство“

Дванайсет години след първото ѝ участие на българска сцена и два дни след като получи престижното отличие "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция Соня Йончева се завръща за дебюта си в цялостна постановка у нас – гала спектаклите на „Бохеми“ от Джакомо Пучини в Софийската опера – на 29 февруари и 2 март. Първият ни оперен театър е договорил и бъдещи участия на великолепната ни изпълнителка – в „Тоска“ през януари 2025 г, в „Медея“ и в „Мадам Бътерфлай“, съобщи директорът акад. Пламен Карталов.

“За мен е истинско удоволствие да пея именно една от пилотните мои роли на световните сцени и в България“, сподели Соня на съвместна пресконференция с диригента Боян Виденов – дългогодишен неин приятел и партньор.

На въпрос за „КН Инфо“ как се чувстват в първия ни оперен театър двамата отговориха:

„За мен е истинска чест. Аз съм голям защитник на българското оперно изкуство, на българската история в класическата музика и за мен винаги е било привилегия да казвам, че съм българка, откъде идвам, защо съм такава. Между другото, това е много искрен начин да комуникирам с хората. Никога не съм се крила зад нещо. За мен да нося аз самата тази малка роля чрез моята кариера в историята на българската класическа музика е една огромна привилегия“, отбеляза Соня Йончева.

„За мен този театър наистина е специален, защото аз съм роден в София, но когато съм бил на една година моето семейство – Дора Бръчкова и Любомир Виденов отиват да живеят в Италия, където съм отраснал, и след това в Германия. Десет години преди да се родя, баща ми е бил първи баритон тук и винаги, когато влизам тук, усещам енергията и милостта от хората, които идват към мен, заговарят ме и ми разказват истории, свързани с него. Днес например получих малък подарък – неговата шапка от „Севилският бръснар“. Ето такива неща се случват – по стълбите ме спират с думите: „Ела, ела, имам подарък!“
Разбира се, за мен това е много емоционално. И оркестърът има такава позитивна енергия, и екипът. Имате фантастични артисти, прекрасни гласове. Тази култура, тази традиция на пеене, която имаме ние, българите, е уникална, и това се чувства и е наистина прекрасно да се работи заедно. Прекарахме три фантастични дни и винаги ми е много приятно да съм тук. За мен е радост да съм в този театър, радвам се, че мога да дам нещо от моята все пак и италианска душа в нашата работа и се надявам духът на Пучини да се прояви в тези спектакли. Голяма чест и радост е за мен, че Соня е с нас и че правим заедно този проект. Ще чуете и Липарит Аветисян, един прекрасен тенор. Пожелавам ви искрено да се наслаждавате на тези фантастични дуети и арии. Ще бъде едно много хубаво преживяване за всички нас!“ -
добави Боян Виденов

В двата спектакъла на „Бохеми“ участват също Станислава Момекова (Мюзета), Веселин Михайлов (Марсел), Антон Андреев (Шонар), Божидар Божкилов и Николай Войнов (Колин), Владимир Маринов (Беноа) и доайенът на театъра Димитър Станчев (Алсиндор). С хора и оркестъра на Софийската опера и деца от „Таласъмче“ с ръководител Димитър Констанцалиев. Постановката е на Бойко Богданов във възстановка на Вера Петрова, сценограф е Светослав Кокалов, костюмограф – Петя Стойкова.    

Следващото участие на Соня Йончева у нас е на Античния театър в Пловдив на 4 юни в концертно изпълнение на „Тоска“ с диригент съпругът ѝ, Доминго Хиндоян. През лятото оперната прима ще гостува и на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна: на 6 август в спектакъл на „Бохеми“ с диригент Кръстин Настев, и на 10 август в „Манон Леско“ от Пучини с диригент Найден Тодоров и с участието на известния драматичен арменски тенор Арсен Согхомонян.

На 4 декември 2024 г. в Зала „България“ Соня Йончева ще има поредното си участие в „Съкровени гласове“ с представяния с огромен успех по целия свят неин песенен рецитал “Ad una stella”, в съпровод на пиано.

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
29.02.2024 г. 16:34
Посетено:
718
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38639-sonya-yoncheva-az-sam-golyam-zashtitnik-na-balgarskoto-operno-izkustvo