Музика

Камерен концерт на Инструментален ансамбъл “Енигма"

26 февруари 2024, 19 часа, Зала Филхармония - Русе

Камерен концерт на Инструментален ансамбъл “Енигма"

◊ ПОКАНА

Като част от цикъла “Зимни музикални вечери” на 26 февруари, понеделник, от 19 часа в Зала Филхармония Държавна опера - Русе представя Камерния концерт на Инструментален ансамбъл “Енигма".

Едни от най-изявените солисти-оркестранти от Оркестъра на Държавна опера-Русе отново обръщат поглед към конструирането на необичайна концертна програма. Името на ансамбъла „Енигма“ е достатъчно красноречиво – въображението на русенските музиканти винаги е избирало нетрадиционните творчески пътища, които отвеждат публиката в непознати с красотата и емоционалността си музикални пространства. И този път те не изневеряват на своята природа.

Инструментален ансамбъл “Енигма" е в състав:

. Надежда Андреева – флейта
. Ясухиро Накаяма – обой
. Здравко Саралиев – кларинет
. Тамара Лазарова – цигулка
. Мила Иванова – цигулка
. Галина Косева – виола
. Пламена Величкова – виолончело
. Росица Симеонова – контрабас
. Веселина Ботева – пиано

В програмата са включени творби на Густав Холст и Ханс Пфицнер, някои от които ще бъдат изпълнени за първи път на русенска сцена.

“На концерта на Инструментален  ансамбъл “Енигма” на 26 февруари в Зала Филхармония ще свиря “FUGAL CONCERTO” за флейта, обой и струнен квинтет оп. 40 No 2 от Густав Холст заедно с моите колеги от оркестъра на Русенската опера.

Както подсказва заглавието, тази творба има структурните характеристики на фуга, но също така има изяществото и великолепието на Холст.

Моите отлични колеги са запознати с всички видове произведения, включително опера, симфонии и популярна музика, а също така са много вглъбени в камерната музика и тяхната разнообразна изразителност разкрива пълната привлекателност на произведенията.

На репетицията, проведена преди ден, бях развълнуван да видя ансамбъла, всеки със собствената си зряла чувствителност, да създава музика, докато се възползва от изразителните способности на другия.

В този оркестър съм едва по-малко от година, но имах късмета да имам много възможности за изяви и чувствам, че съм израснал до неузнаваемост. Гордея се, че прекарвам време с колегите си от операта и сърцатата публика в изпълнения с музика град Русе.

Този концерт е първото за мен представяне на камерна музика, което изнасям на сцена като един от солистите, откакто съм в прекрасния дунавски град. Обикновено свиря като член на оркестъра, следвайки течението на музиката, но този път бих искал да бъда по-смел и да изразя себе си и солистично. По този начин инструменталистите приемат предизвикателства и изследват, а това, което се ражда в момента, когато тези предизвикателства се събират, може да бъде онова, което наричаме „Енигма“!“ - думи на обоиста Ясухиро Накаяма, който заедно с колегите си от Инструментален ансамбъл “Енигма” ще се представи пред русенската публика на 26 февруари, понеделник, в зала Филхармония!

 

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
24.02.2024 г. 16:31
Посетено:
220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38600-kameren-kontsert-na-instrumentalen-ansambal-enigma