Музика

Заключителен симфоничен концерт на диригентския курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски в Русе

19 февруари 2024, 19 часа, Зала Филхармония

Заключителен симфоничен концерт на диригентския курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски в Русе

Заключителен симфоничен концерт на диригентския курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски 

Отново в Русе!

След чудесната януарска седмица, от която участниците в курса, оркестърът и публиката останаха изключително доволни, ще представим една интересна програма и през този месец!

Три виртуозни и обичани увертюри - “Леонора” №3 на Бетовен, “Оберон” на Вебер и “Прилепът” на Щраус, както и прекрасната Трета симфония на Брамс за която казват, че няма нито излишен тон, ще завладеят ценителите на класическото изкуство.  Програмата е същевременно музикално предизвикателство и удоволствие за слушане!

 Този път пред русенската публика ще се представят студентите по дирижиране:

Джулия Шварц (САЩ),

Бенямин Цвик (Швейцария),

Роже Видмер (Швейцария),

Руди Херман (Швейцария),

Олександр Чугай (Украйна/Швейцария),

Петер Гроб (Швейцария)
и
Илона Вулгари (Гърция/Украйна).

"С радост очаквам репетициите с оркестъра на Русенската опера!” - Това сподели проф. Иван Василевски за предстоящия концерт с негови и на проф. Кристоф Бруннер студенти по дирижиране!

Концертът ще се състои в  зала Филхармония на 19 февруари, понеделник, от 19 часа.

„Много се радвам да се върна отново в Русе и вашата прекрасна страна България, както и да работя с този чудесен оркестър! Вече имах това удоволствие през миналата година. Вашият красив град и българското гостоприемство ме впечатлиха толкова много, че планирам концертно турне в Русе този юли с швейцарски оркестър, който ръководя…

 На 19 февруари ще имам удоволствието да дирижирам Третата симфония на Йоханес Брамс, която е една от любимите ми творби от световната музикална съкровищница. За мен е голямо предизвикателство да репетирам и изпълня това ключово произведение в творчеството на немския композитор с вашия оркестър!

Ще очаквам с нетърпение и срещата си с топлата русенска публика!” –  тези чувства и мисли беше мил да изкаже Бенямин Цвиг от Швейцария, малко преди да участва в Заключителния симфоничен концерт на диригентския курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски в Русе.

“Казвам се Олександр Чугай и съм родом от Украйна, но живея в Швейцария.  Участник съм в майсторския курс по дирижиране на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски в Русе. За първи път съм във вашия аристократичен град, но познавам добре гостоприемството на България.

 Наистина очаквам с нетърпение да се включа в този магистърски курс! Програмата за концерта ни съдържа някои от най-ярките шедьоври на класическата музика, така че предварителната ми подготовка беше изпълнена с много страст!

Ентусиазиран съм и предчувствам, че идващите дни ще работя с един фантастичен оркестър, този на Русенската опера,  Маестро Василевски и моите колеги.  До скоро!” - думи на Олександр Чугай, който е един от новите участници в майсторския диригентски курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски.

 

“За първи път си сътруднича с прекрасния оркестър на Държавна опера - Русе. Изключително съм развълнуван от перспективата да работя върху такива велики пиеси като възхитителната „Die Fledermaus Overture“ на Щраус, величествената „Oberon Overture“ на Вебер, вълнуващата „Leonore Overture“ на Бетовен, както и прекрасната Трета симфония на Брамс!

Не съм бил досега в България и ми е интересно да опозная вашия град със всичките му прелести, за които съм чувал от моите колеги, вече участвали в диригентския курс минали години.

Работата с проф. Иван Василевски и проф. Кристоф Бруннер винаги е била изпълнена с дълбочина и усвояване на ключови умения за диригентската професия! Вярвам, че ще донесем радост на ценителите на класическото изкуство във вашия град и те ще дойдат, за да чуят тази прекрасна програма в зала Филхармония!” - това беше любезен да сподели Руди Херман от Швейцария, участник във второто за тази година издание на диригентския курс на проф. Иван Василевски и проф. Кристоф Бруннер.

“Казвам се Илона Вулгари и като диригент вече съм имала удоволствието да участвам в курс с невероятния оркестър на Оперния театър в Русе. Беше удоволствие да изпълняваме заедно тази прекрасна музика заредена с много страст и положителни емоции!

 Изказвам огромни благодарности за гостоприемството и цялостната подкрепа на Държавна опера - Русе!  Вярвам, че взискателната публика на този красив град отново ще остане заредена с много експресивност и наслада от нашия Симфоничен концерт на 19 февруари. Щастлива съм да бъда част от този зареждащ музикален проект!” - Това сподели Илона Вулгари от Гърция, която ще  ръководи оркестъра на Русенската опера заедно със своите колеги от диригентския курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски.

На 19 февруари, понеделник, от 19 часа в зала Филхармония предстои истински музикален празник с шедьоври от световната съкровищница на класическото изкуство!

 

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
17.02.2024 г. 12:41
Етикети:
РусеРусенска операдиригентски курссимфоничен концерт
проф. Иван Василевски
проф. Кристоф Бруннер
Посетено:
175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38563-zaklyuchitelen-simfonichen-kontsert-na-dirigentskiya-kurs-na-prof-kristof-brunner-i-prof-ivan-vasilevski-v-ruse