Музика

Плевенска филхармония с Авторски концерт: Костов, Заберски & Йоцов

16 февруари 2024, 19 часа, Зала „България”

Плевенска филхармония с Авторски концерт: Костов, Заберски & Йоцов

Плевенска филхармония с Авторски концерт: Костов, Заберски & Йоцов

Плевенска филхармония ще представи на 16 февруари в Зала „България” авторски произведения на трима съвременни композитори, които творят музика на границата между класиката, джаза и филмовото звучене. Премиера на Константин Костов и творби на Ангел Заберски и Христо Йоцов ще чуе публиката в столицата под диригентството на Борислав Йоцов с оркестъра на Плевенскa филхармония.

В програмата:

Константин Костов - Концерт за джаз пиано и оркестър – премиера
Солист: авторът

Ангел Заберски-син - "Капризите на дамите"

Христо Йоцов - Концерт за обой и оркестър
Солист: Давид Валтер - обой (Франция)

***

По идея на директора на Плевенска филхармония, г-н Любомир Дяковски се създава традиция всяка година през месец февруари Плевенска филхармония да програмира концертна програма за представяне на нови творби на съвременни български композитори. В този ред, първият от тези концерти се състоя през 2023 г. при пълни зали, изцяло с музика на маестро Йоцов, с програма посветена на 70-годишния юбилей на културния институт. Този грандиозен успех предрече планирането на предстоящите концерти в Плевен и София през февруари 2024 г. с трима композитори от новото поколение. Това е пореден силен акцент в политиката на оркестъра да представя нови симфонични творби на български автори. Селекцията на произведенията в тези концерти е поверена на проф. Христо Йоцов.

За произведенията:

Концертът за джаз пиано и оркестър на Констатин Костов е в триделна форма, наситен с джаз моменти, изявена мелодична линия, спонтанни каденци, силен груув, фюжън, фънк и бибоп. В първата част на концерта с особена сила се чувства освобождаването от агресията на външния свят и преминаването към територии на духовна чистота. „Тя е озаглавена Resurrection и я замислих като по-ефирна и елегантна. Sophisticated Gentle е типична втора част. Спокойна и нежна, средната част е по-динамична, с трудни моменти при щрайха и дървените духови инструменти. В третата – Fusion, са преплетени няколко джаз стила – латиноамериканската музика, фънкът и традиционният джаз с елементи на бибоп. Получи се интересна комбинация с класическо звучене, която наподобява Гершуин.“ – споделя авторът.

***

Пиесата на Ангел Заберски "Капризите на дамите" е изпълнена с позитивизъм, енергиен заряд, характерната за автора динамика плюс фино чувство за хумор и намигане. Създава усещане за филмова музика със сюжет, в който дамите закачливо „играят” с един обединяващ лайт мотив. Композицията е изградена върху няколко теми, представящи различните настроения, емоции и рязко променящата се женска енергия. Най-общо сякаш жените в пиесата са два типа - едните, представени чрез щрайха, са нежни, романтични и изящни, а другите прибързани, драматични и изобразени с точкувани фигури и острота при медния звук на духовите инструменти и ударната група. Финалният привкус е усещане за романтизъм, изящество и красота.

Едночастната творба, с богата, плътна оркестрация е написана за симфоничен оркестър в неговия класически състав. Пиесата е композирана през 2023 г. по поръчка на диригента Димитър Косев за концерт от поредицата "Ново покoление" и премиерно е представена на МФ "Софийски музикални седмици".

***

Солист на Плевенската филхармония за изпълнението на Концерта за обой и оркестър от Христо Йоцов ще бъде Давид Валтер (Франция) - изтъкнат музикант, който през 2004 г. поръчва на Христо Йоцов да напише тази творба. Концертът е в класическа триделна форма (Сонатно алегро, Анданте и Алегро), с много ярка солистична изява и красива мелодичност. „По молба на Валтер в нотният текст има български неравноделни размери, без това да клони към фолклорна звучност. Ако има джазови елементи, то те са скрити в оркестровата тъкан и касаят предимно ритмичното разнообразие.”, споделя авторът.

От 2004 г. насам пиесата е свирена много пъти в България и по света както от Валтер, така и от други, включително млади обоисти. Възможностите на солиращия инструмент са използвани пълноценно в пиесата, сложнността е определена като „7 от 10 по скалата за трудност”. Според Валтер концертът за обой и оркестър от Христо Йоцов има много силен балкански акцент „Колоритна музика, много ритмична и запеваема. Изключително приятна за изпълнение!“, споделя солистът.

Концертът за обой и оркестър Христо Йоцов посвещава на баща си Георги Йоцов, който в продължение на над 40 години е първи обоист на Софийска филхармония.


...........................

КОНСТАНТИН КОСТОВ – композитор, пианист, аранжор и педагог.

Роден във Враца, Константин Костов завършва НМУ „Панайот Пипков“ в Плевен в класа по пиано на Елеонора Карамишева през  1998 г. Още като ученик пише музика за различни камерни състави, струнен оркестър със солисти, като някои са записани и издадени.

Продължава образованието си в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, в класа на проф. Юлия Ценова и Музикална академия в Мюнхен при един от титаните на джаз пианото проф. Леонид Чижик. Дипломира се през 2007 и от следващата година е поканен за доцент по джаз пиано в Hochschule fur Musik und Theater Munchen, където е завършил.

Костов е отличен с Grand Prix-Gasteig Competition /2003/, втора награда и публична награда на конкурс в Санкт Петербург – Terem Crossover Competition – Clasic/Jazz /2010/; свири на фестивали: Regensburg Jazzfest, Munchner Jazzfest, Jazz Segawerk, Stainway Jazzfest… Работи съвместно с известни музиканти като Peter O`'Mara, Leszek Zadlo, Duschko Goykovich, Guido May, Claus Reichstaller, Johannes Faber, Peter Tuscher. Развива активна концертна дейност в Германия, Полша, Русия, Япония, България. Изнася съвместни концерти в Русия с Даниил Крамер, Анатоли Крол, Игор Бутман, Ана Валюлина. От 2007 Костов участва често на фестивали в Япония: Sapporo Jazzfest, Takatsuki Jazz Street, Tokushima Jazzfest, Blue Note-Nagoya, Kyoto- Jazz RAG, Yokohama Jazzfest и концертира в различни клубове в Япония. От 2011 се изявява на фестивали във Варшава, Краков, Люблин, Шчечин, Гданск, Ополе, Кудова, Нови Сонч, Катовице. Води уъркшопове по джаз пиано в различни училища и академии.

Много от концертите му са излъчвани пряко и на запис по радио и телевизионни канали.

***

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ-син – композитор, пианист, аранжор и педагог.

Роден в семейство на музиканти, Ангел Заберски-син завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа по композиция на проф. Димитър Тъпков през 1996. Работи като аранжор на Биг бенда на БНР (1996 - 2000), а от 2000 преподава импровизация в Нов български университет, доцент.

Заберски-син е ярък музикант, с многобройни изяви в БНТ, БНР, частни радиостанции и телевизии. Работи с млади и утвърдени поп и джаз певци, свири в джаз клубове, концертира като пианист в Германия, Франция, Испания, САЩ, Гърция, Великобритания, Швеция, Словения и др., а през 2001 в Турция с филхармонията на Анкара.

През 1998 основава джаз трио, а през 2000 – джаз октет, в който се изявява и като диригент и композитор, участва в много концерти и фестивали в България. Ангел Заберски е автор на проекта „Symphony Jazz”, най-мащабният симфоничен проект с 50 от най-добрите джаз музиканти и щрайхисти, проектът съдържа оркестрова класическа и фолклорна музика в джаз аранжимент.

Заберски-син композира и аранжира произведения за биг бенд. Той е автор на филмовата музика, пиеси за струнен и симфоничен оркестър: Концерт за тенор саксофон и оркестър, Фантазия за кларинет и симфоничен оркестър, Три симфонични картини за оркестър и др. Има много албуми, последният от които е с неговото трио в сътрудничество със Стоян Янкулов /Стунджи/ и Борис Таслев. „Like Jazz 3. Романтични пиеси“ съдържа авторски интерпретации на популярни класически теми от Моцарт, Шопен, Албинони, Равел, Дворжак и др.

Три пъти Ангел Заберски-син е носител на престижното отличие „Кристална лира“ на СБМТД в категория „Джаз“ – 2002, 2014 и 2019.

***

ХРИСТО ЙОЦОВ – инструменталист, аранжор, композитор, педагог, е роден в семейство на музиканти и завършва музикалното училище и НМА в София в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. От 1982 свири с различни джаз групи в България и Европа. С „Акустична версия“ печели двете най-престижни европейски награди за джаз в Белгия /1985/ и в Германия /1986/. В периода 1982-1989 е барабанист и аранжор на Биг бенда на БНР. От 1989 преподава ударни инструменти  в катедра „Поп и джаз изкуство“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, професор.

През годините Йоцов свири с Милчо Левиев, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев, Томи Смит, Анди Скофийлд, Ерик Про, Стив Хамилтън, Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел и мн.др.

Йоцов е автор на музика и аранжименти за джаз формации, биг бенд, филмова, театрална и симфонична музика. По-значими композиции: Концерт за обой и симфоничен оркестър /2004 по поръчка на френския обоист Давид Валтер/, Концерт за маримба и оркестър /2004 – I награда на IV конкурс за композиране на симфонично произведение в неравноделни ритми „Перкусия в 7/8“ – Пловдив/, пиеси за кларинет и пиано /2006/, Концерт за пиано „The Spirit of Jazz“ /2013/, Концерт за комплект барабани и симфоничен оркестър /2015/, Концерт за виолончело и симфоничен оркестър /2017/, Концертът за маримба и ударни „Картини от два свята“ /2019/.

От 1995 Йоцов свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании. Носител е на: Първа награда на конкурса за джаз групи в Белгия, Първа награда на джаз конкурс в Леверкузен – Германия, Бронзова лира на СБМТД, „Златно перо“ на Класик FM радио, „Кристална лира“ на СБМТД, Почетна статуетка на фондация „Аполония“ за дългогодишен принос във фестивала.

***

БОРИСЛАВ ЙОЦОВ – диригент

Борислав Йоцов е роден през 1966 г. Завършва класа по кларинет на проф. Сава Димитров в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Специализира с майсторски класове в Националната консерватория за музика и танц в Париж при Мишел Ариньон и в Университета Дюкейн в Питсбърг – САЩ, при Марк Нучо. Завършва дирижиране в класа на маестро Найден Тодоров в Нов български университет.

Борислав Йоцов е печелил първи награди в много конкурси в България и четвърта награда на конкурса „Принц Филип“ в Брюксел. Той е доцент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Преподава и в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Често е канен за член на жури на национални и международни конкурси.

Концертира в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия. Има десетки солови рецитали и е бил солист на всички симфонични оркестри в България. Той е представител на международната организация на кларинетистите /ICA/ за България; основател е на клуб „Студио 5“; артистичен директор и диригент на Нов симфоничен оркестър в периода 2019-2021 г.

Борислав Йоцов е носител на „Кристална лира“ в категория  „Инструменталисти” от СБМТД и Класик ФМ /2006/, както и на награда в категория „Активна творческа дейност“ в анкетата „Музикант на годината 2005“ на предаването Allegro Vivace на БНР.

***

Официални страници на Плевенска филхармония:
https://www.facebook.com/PlevenPhil
http://plevenphil.com/

 

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
16.02.2024 г. 10:43
Посетено:
257
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38554-plevenska-filharmoniya-s-avtorski-kontsert-kostov-zaberski-yotsov