Музика

Държавна опера - Русе представя Галаконцерт-спектакъла “Марс и Венера”

14 февруари, 19 часа, Зала Филхармония

На 14 февруари, сряда, в зала Филхармония Държавна опера - Русе, заедно с вярната си публика, ще празнува!

В деня на любовта и виното три темпераментни и дръзки сопрана ще се изправят на сцената заедно с трима смели и чаровни тенори в Галаконцерт-спектакъла “Марс и Венера”.

Даниела Караиванова, Глория Пенчева и Нели Петкова - последователки на Венера, ще се конкурират с Борис Луков, Михаил Михайлов и Петър Костов, подвластни на Марс.

Арбитър на вечния спор между мъжкото и женското начало ще бъде талантливата и взискателна Маестра Вилиана Вълчева!

Любовта ще поведе русенци по пътя към неизбежното сливане между мъжкото и женското начало, което дава тласък на човечеството да продължи да съществува.

Хореографията на галаконцерт–спектакъла е на Весела Василева, с неизменното участие на оркестъра и балета на Държавна опера - Русе.

В програмата са включени италиански канцонети, песни от репертоара на Андреа Бочели, арии и ансамбли от Бърнстейн, Уебър, Леонкавало, Делиб, Пучини и др.

 

“Тенори срещу Сопрани! Марс срещу Венера!

Мъжете срещу жените. Тенорите срещу сопраните. Героите срещу вдъхновителките.

Вечната битка в операта за любовта на публиката.

Огромна доза антагонизъм, нали?

Така е в операта. А и в човешките отношения. Мъжката и женската енергия винаги се преследват, борят се за надмощие, омаловажават се, въздигат се, нараняват се, разделят се, после пак се търсят и така, докато се слеят в едно. И това сливане е неизбежно, защото то кара човечеството да продължи да съществува!

Наричаме го "любов". Именно това неизбежно сливане празнуваме днес с Празника на любовта. На човешката любов, с човешките й страсти. Това и ще ви покажем на сцената. Ще чуете песни за всички фази на любовта, дори тези които не приличат много на любов. Отначало. После ще има съвсем откровени песни за споделената любов. Ще чуете и песни за любов към музиката, за любов към мира, за любов и към човечеството. Музиката е изкуство, което като всички изкуства отразява живота. Музиката има обаче едно преимущество. Тя има красиви мелодии за всяко едно състояние на влюбения човек. Нашите "мелодии" са подбрани от маестра Вилиана Вълчева за вас. Разнообразни са както емоционално, така и жанрово. Има класически оперни арии, канцонети, мюзикъл, кросоувър, дори чисто поп парчета.

В този концерт участват чаровните и чувствени тенори на Русенска опера - Борис Луков, Михаил Михайлов и Петър Костов и нежните и изкусителни дами - Даниела Караиванова, Глория Пенчева и Нели Нечева.

Заповядайте да възпеем любовта заедно!”

Емоционални думи на тенора Михаил Михайлов, един от участниците в празничното събитие!

........................

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
12.02.2024 г. 15:29
Посетено:
243
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38527-darzhavna-opera-ruse-predstavya-galakontsert-spektakala-mars-i-venera