Музика

"Violoncellissimo" - „От барок до... рок" в София

Концерт на 11 февруари 2024 г., от 19:00 ч. в Зала "България"

В неделя, 11 февруари 2024 г., от 19:00 ч. виолончелистът Марин Казаку и ансамбълът „Violoncellissimo (Виолончелисимо)“ ще изнесат извънреден концерт на сцената на Софийската филхармония, Зала "България", с много разнообразна програма: адаптирана за виолончело музика от всички жанрове, представяща подбрани мелодии от известни филми до валсове, маршове и произведения на Моцарт в... рок вариант. Неслучайно концертът е озаглавен „От барок до... рок“.
 
Проектът  „Виолончелисимо“, създаден от професор Марин Казаку преди повече от 30 години, е роден от желанието му да развие креативността на своите студенти, но и да доближи хората до музиката, независимо от нейния жанр, от подготовката или предпочитанията на слушателите, както и от мястото на което се провежда събитието. Нещо повече, през 2024 година маестро Марин Казаку и ансамбълът „Виолончелисимо“ възнамеряват да достигнат до възможно най-много общности, включително и до румънската диаспора, в поредицата от Приказни турнета... навсякъде

„Виолончелисимо“ е съставен от най-добрите млади виолончелисти в страната и е един от най-известните румънски камерни ансамбли през последните десетилетия.

Марин Казаку е генерален директор на филхармонията „Джордже Енеску“  и професор по виолончело в Националния музикален университет в Букурещ. Маестро Казаку е свирил с Генадий Рождественски, Серджиу Комисиона, Хория Андрееску, Антони Рос Марба, Владимир Орлов, Раду Алдулеску и Джереми Менухин. Същевременно има множество изяви на международни фестивали като тези в Берлин, Хонконг, Макао, Мюнхен, Милано, Осака, Сеул, Токио.

Концертът на 11 февруари в София се осъществява с подкрепата на JTI. (ако искаш транслитерирай, по принцип на български транслитерираме всичко)

JTI е сред първите мултинационални компании, които инвестират в Румъния още през 1993 г., като от 2011 г. управлява бизнеса и в България. Компанията е известна с подкрепата си за най-значимите културни събития и институции: FITS, TIFF, Филхармония „Джордже Енеску“, Музея „Брукентал”, SoNoRo. JTI подкрепя и Приказни турнета – турнета с класическа музика в малки градове, Аплодисменти за поета и COOLsound.ro – онлайн платформа за румънската независима сцена, като е и официален спонсор на (Джиджи Качуляну Ромения Денс Компани) Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. 

Срещите на JTI, които вече са се превърнали в национална културна марка за съвременен танц, ще отбележат четвърт век през 2024 г., благодарение на факта, че „придават пълнота на румънския артистичен живот". Компанията JTI е наградена от Министерството на външните работи на Япония за популяризиране на японската култура в Румъния.

Билети можете да закупите онлайн на този линк


Продуцент: Pro Contemporania 
Партньор: Софийска филхармония
Спонсор: JTI
Медийни партньори: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI, Cronicari digitali, www.demilioane.ro 

Violoncellissimo 2023 в концерт https://youtu.be/Q_MVYuUreSM
Видеоклип Violoncellissimo https://youtu.be/ApVp8gOAiSE

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
10.02.2024 г. 11:09
Етикети:
Софияконцерт
„От барок до... рок"
ансамбъл „Виолончелисимо“
Марин Казаку
Violoncellissimo
Посетено:
260
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38521-violoncellissimo-ot-barok-do-rok-v-sofiya