Музика

Държавна опера - Русе представя Симфоничен концерт от поредицата "Зимни музикални вечери"

9 февруари, 19 часа, Зала “Филхармония”. Диригент Волфганг Харер

Държавна опера - Русе представя Симфоничен концерт от поредицата "Зимни музикални вечери": 2
Аристотелис Пападимитриу
Държавна опера - Русе представя Симфоничен концерт от поредицата "Зимни музикални вечери": 3
Рейка Сакамото

◊ ПОКАНА

В петъчната вечер на 9 февруари, от 19 часа в Зала “Филхармония” Държавна опера – Русе е подготвила за ценителите  на класическото изкуство един наистина изключително  вълнуващ Симфоничен концерт от поредицата "Зимни музикални вечери"!

Диригентът Волфганг Харер ще ръководи оркестъра на Русенската опера в една великолепна програма, която обединява творбите на великите композитори Сергей Рахманинов и Бела Барток!

Солисти на вечерта са виртуозната японска цигуларка Рейка Сакамото и изящният гръцки  пианист Аристотелис Пападимитриу. Техните изпълнения обещават да завладеят с майсторство и емоция, които ще докоснат всяко сърце!

Приемствеността в развитието на композиционното майсторство ще се разкрие докрай чрез произведенията на Рахманинов и Барток, които всъщност са прехода от Романтизма към Новото време и Модернизма. Неслучайно техните творби и до днес остават вдъхновение за меломаните по цял свят!

Музикалната експедиция, която е фрагмент от фестивалната поредица "Зимни музикални вечери" е една съвместна продукция на Русенската опера с две организации, даващи поле за изява на млади и талантливи музиканти от цял свят - SOLOIST.EU и Wiener-Krakauer Kultur Gesellschaft.

Вече добре познатият на русенската публика диригент, австриецът Волфганг Харер е музикант с широки творчески хоризонти. Учил е контрабас, дирижиране, педагогика и музикална теория в Музикалния университет във Виена. Дирижирал е оркестри като Оркестъра на Китайското радио и телевизия, Оркестъра на Националната опера в Будапеща, Филхармоничния оркестър на Краков и много други. От 2009 е първи главен диригент на Националния симфоничен оркестър на Туркменистан и артистичен ръководител и главен диригент на Австрийско-туркменския симфоничен оркестър.

Като контрабасист той е работил в продължение на 19 години, същевременно e и един от директорите в оркестъра на Австрийското радио. В продължение на повече от 40 години той е бил гост-изпълнител с оркестъра на Виенската държавна опера, Виенската филхармония, Виенския камерен оркестър и с множество формации за камерна музика. Свирил е на солови концерти с оркестър или пиано в Европа, Азия и Америка.

Седемнадесет години е асистирал на проф. Лудвиг Щрайхер – най-известният бас виртуоз на ХХ век, в Музикалния университет във Виена и 21 години е професор по контрабас в Музикалния университет Саар в Германия. Негови ученици заемат ръководни позиции в европейски, американски и азиатски оркестри. От 2002 преподава дирижиране в Института за международно обучение на студенти във Виена.

“Ще изсвиря Втори концерт за пиано оп. 18 в до минор на Сергей Рахманинов. Миналата 2023-та година беше юбилейна - 150 години от рождението на Сергей Рахманинов! Всъщност това е и причината, поради която исках да изпълня именно този концерт на сцената.

Свирих за първи път с оркестъра на Държавна опера Русе Третия концерт на Бетовен през септември 2022 година и бях впечатлен от колоритния звук на колегите, както и от отдадеността на всеки музикант, част от състава! Сега съм развълнуван да изпълня с този оркестър едно от най-трудните произведения в клавирния репертоар!

Музиката на Рахманинов открива най-дълбоките емоции в човешката душа. Тя обхваща всичките ѝ звучности - от най-дълбоката скръб до най-ярката радост!” - това довери пианистът Аристотелис Пападимитриу преди да го чуем на сцената в Зала Филхармония този петък, 9 февруари от 19 часа.

..................................

Билети за концерта се продават на каса Опера и

www.ruseopera.com

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
08.02.2024 г. 13:23
Етикети:
Симфоничен концертДържавна опера Русе"Зимни музикални вечери"
Аристотелис Пападимитриу
Рейка Сакамото
Волфганг Харер
Посетено:
253
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38504-darzhavna-opera-ruse-predstavya-simfonichen-kontsert-ot-poreditsata-zimni-muzikalni-vecheri