Музика

„Красота и думи” - рецитал на Якуб Орлински и Михал Биел

13 февруари 2024, 19.30 ч., Софийска филхармония, Зала „България"

◊ ПОКАНА

 Красота и думи" - рецитал на Якуб Орлински, световната сензация сред контратенорите

Акомпанимент - Михал Биел.

Кога: 13 февруари 2024, вторник, 19.30 ч.

Къде: Софийска филхармония, Зала „България", билети в мрежата на eventim

Организатори: Концертът се осъществява по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 и с подкрепата на Полския институт

 

В програмата: песни от Й. Й. Фукс, Хенри Пърсел, Хенрик Чиж, Мечислав Карлович, Станислав Монюшко и Г. Ф. Хендел.

 

33-годишният Якуб Орлински притежава най-високия и рядко срещан мъжки певчески глас - контратеноровият, който в съчетание с неговата невероятна харизма и безспорен талант, му отреждат водещо място сред оперните звезди, печелейки му хиляди почитатели в цял свят. Въпреки младата си възраст, той вече има 6 записани албума. През юни 2023 г. той печели отличието "Певец на годината" с предпоследния си албум Farewells на едни от най-авторитетните награди за класическа музика Opus Сlassic.  Орлински вече има и две номинации за "Грами" - през 2021-а и 2022 в категорията "Най-добър оперен запис".

Орлински гастролира редовно на най-престижните световни сцени като "Ковънт гардън", "Метрополитън опера", "Карнеги Хол". Възпитаник е на Музикалния университет „Фредерик Шопен" във Варшава и прочутия висш американски институт за изкуства The Juilliard School.

За акомпанимента по време на рецитала си в София Якуб Орлински е поканил сънародника си  пианиста Михал Биел. Двамата концертират заедно от години, а Биел е добре познат артист на международната сцена, печелил е редица награди и конкурси и също като Орлински е завършил The Juilliard School, където преподава до днес.

Орлински и Биел са подготвили изключително разнообразна програма, която включва както песни на съвременни полски композитори, така и утвърдени барокови композиции на майсторите в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел.

..............

Концертът се осъществява по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 в рамките на цикъла концерти „Съкровени гласове" и с подкрепата на Полския институт в София.

Автор:
Милена Михайлова, Полски институт в София
Публикация:
07.02.2024 г. 15:27
Посетено:
295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38503-krasota-i-dumi-retsital-na-yakub-orlinski-i-mihal-biel