Музика

Държавна опера - Русе представя Камерен концерт “Барок – Класика – Романтизъм"

6 февруари, 19 часа, Зала Филхармония

Днес, 6 февруари, от 19 часа в Зала Филхармония Държавна опера - Русе ще представи пред русенската публика Камерния концерт “Барок – Класика – Романтизъм".

Програмата, представена от солисти на Оркестъра на Държавна опера - Русе, обединени в инструментален ансамбъл, ще преведе публиката през музикалните стилове на Барока, Виенския класицизъм и късния Романтизъм.

На диригентския пулт ще застане младият диригент от Украйна Филип Баженов, който е част от виоловата група на русенския оркестър.  Специално подбраните от младия диригент произведения носят отпечатъка на съпричасност и състрадание, връзка с божественото, печална религиозна чувственост. Премиерно за репертоара на Оркестъра на Русенската опера ще бъде представянето на изключително красивата и емоционално завладяваща творба на композитора Антон Аренски - Вариации върху тема от П. И. Чайковски. Русенските инструменталисти отново се изправят пред предизвикателството да покажат най-доброто от своето изпълнителско майсторство в концертна програма с виртуозни произведения.

Солисти ще бъдат виолончелистките  Петрана Стоянова и Марина Хохлова. Концертмайстор – Христина Маринова

“Завърших Одеската национална музикална академия на името на А. В. Нежданова в класа на заслужилия артист на Армения Сергей Галустович Мацоян и заслужилия артист на Украйна Игор Иванович Чернецки (диригент на Одеския театър за опера и балет).

Новосъздаденият от мен камерен оркестър в  Държавна опера - Русе се превърна в екип от съмишленици, където безупречното чувство на ансамбъла се съчетава с ярката индивидуалност на всеки артист!

Това е, на първо място, истинска европейска култура на ансамблово изпълнение, внимание към най-малките детайли и нюанси, уважение към традициите, прецизна и в същото време активна творческа позиция по отношение на плана на автора, брилянтен артистизъм и любов към публиката!

Идеята за този концерт беше да се съчетаят произведения от различни стилове и епохи с една дълбоко духовна, светла, религиозна тема…

Програмата ще започне с виртуозното “Дивертименто в Ре мажор” на Моцарт или Залцбургска симфония №1.

Страстна любов към живота и към хората, неизчерпаема вяра в тържеството на светлите идеали и богатството на света, са отразени в музиката на гениалния австрийски композитор!

Вдъхновението на Вивалди за концертите му за виолончело несъмнено идва от факта, че през 1703 г. той започва работа като учител по музика в известното венецианско сиропиталище за изоставени деца “Ospedale della Pietà”.

Уникален концерт за две виолончели и оркестър ще изнесат артистките от Оперния театър на Русе Петрана Стоянова и Марина Хохлова.

А програмата тази вечер ще завърши с дълбоко емоционално, религиозно произведение на Антон Аренски, изпълнено за първи път от камерен оркестър на сцената на зала Филхармония! В него са представени вариации по тема на детската песен на Чайковски „Легенда“, а композицията е по стихотворение на Алексей Плещеев. Тази чувствена поема върху библейска история, много ясно предава  печалното настроение на тъмните моменти от живота на Исус Христос.

Всъщност ние искаме да развълнуваме и увлечем интелектуално всеки, дори и неподготвен слушател, да му дадем радостта от общуването с музикални шедьоври и да събудим у него желанието да дойде отново на концерт с  камерна музика!“

Това беше любезен да разкаже за предстоящия тази вечер в зала Филхармония камерен концерт “Барок - Класика - Романтизъм” виолистът от оркестъра на Русенската опера Филип Баженов, който този път ще се изяви на сцената като диригент!

“За мен е голяма чест да участвам в този изключително чувствен музикален проект, като един от солистите на Концерта за две виолончели и като член на Камерния оркестър на Държавна опера – Русе!

Каня ви тази вечер в зала Филхармония, за да се насладите на музиката от три различни епохи – Барок, Класика и Романтизъм!

Всъщност Концертът в сол минор е единственият „двоен” концерт за виолончело на един от най-известните композитори от епохата на барока - Антонио Вивалди. Този велик италиански композитор е бил и благотворителен деец, и педагог, и преподавал във венецианско сиропиталище за изоставени деца…

А тъй като идеята за камерния ни концерт е свързана с темата за духовността, просветата и религията, безспорният избор на диригента Филип Баженов беше да добавим тази работа към програмата!”

Това довери челистката от оркестъра на Русенската опера Марина Хохлова, която ще чуем на сцената в зала Филхармония тази вечер като част от камерния ансамбъл и като солист на концерта за две виолончели на Антонио Вивалди заедно с колегата ѝ Петрана Стоянова.

Концертът обещава да бъде едно незабравимо потапяне в истинската европейска култура на ансамбловото изпълнение!

................

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
06.02.2024 г. 11:46
Етикети:
Държавна опера Русекамерен концерт
Марина Хохлова
Петрана Стоянова
Христина Маринова
Филип Баженов
“Барок – Класика – Романтизъм"
Посетено:
362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38490-darzhavna-opera-ruse-predstavya-kameren-kontsert-barok-klasika-romantizam