Музика

Историята на „Концерти с история“ продължава

Новата поредица концерти на Sofia Art Institute започна с голям успех и щастлива публика

Историята на Концерти с история продължава

Новата поредица събития на Sofia Art Institute „Концерти с история“ се роди едва в началото на годината, но вече има свои верни почитатели за предстоящите концерти през сезона. В първия концерт под наслов “Мелодия назаем”, пианистката Венета Нейнска представи прочути музикални истории и изпълнения от Романтизма, а следващото събитие ще бъде посветено на големия полски пианист Фредерик Шопен.

Концерт с история: Прелюд към Шопен ще се състои на 6 февруари 2024г. от 19:00 ч. в музей “Борис Христов” на ул. “Цар Самуил” №43 в гр. София. Билетите за него са почти изчерпани, но до края на сезона ни очакват още много вълнуващи срещи с музиката.

В събитието на 6 февруари ще бъде изпълнен прочутият цикъл Прелюди от опус 28 на Фредерик Шопен, а тяхното представяне ще бъде подкрепено от интересни факти за живота на композитора, връзката му с екстравагантната поетеса Жорж Санд и огромната му любов към изгубената родина Полша. Пианистката Венета Нейнска е подготвила интригуваща програма, която отново обещава да заплени сърцата на публиката с тайните на класическата музика. Освен изящните изпълнения, отново е предвидена изненада за публиката. В първия концерт от поредицата това беше изпълнението от цигуларя Иван Стайков, който зарадва слушателите с оригинала на пиесата “Любовна мъка” от Фриц Крейслер, взета “назаем” от Сергей Рахманинов и превърната във виртуозно произведение за пиано. 

* В следващите си издания „Концерти с история“ ще разкажат за гения на Волфганг Амадеус Моцарт в “Моцарт и кларинета” на 12 март, а след това фокусът ще се измести върху Лудвиг ван Бетовен в “Хитовете на Бетовен” на 23 април. До края на сезона ни очакват и концерти с музиката на Димитър Ненов, както и специална програма с танци за цигулка и пиано. Всички те ще се проведат в Музей “Борис Христов”, а билети се предлагат само с предварителна продажба на EPAYGO.BG, както и на касите на EasyPay.

 

 

Автор:
Весела Петрова, Sofia Art Institute
Публикация:
03.02.2024 г. 13:04
Етикети:
Sofia Art InstituteВенета НейнскаМузей “Борис Христов”
Прелюд към Шопен
Концерт с история
Посетено:
355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38479-istoriyata-na-kontserti-s-istoriya-prodalzhava