Музика

Заключителен концерт на диригентския курс на проф. Василевски и проф. Бруннер

26 януари 2024, 19 часа, Зала Филхармония - Русе

Заключителен концерт на диригентския курс на проф. Василевски и проф. Бруннер

◊ ПОКАНА

Заключителен концерт на диригентския курс на проф. Василевски и проф. Бруннер

“Вече десет години продължава съвместната ни работа с оркестъра на Държавна опера - Русе! Репетициите с чудесните музиканти от русенския оперен театър винаги са голямо удоволствие, а за нашите студенти това е изключителен шанс да дирижират пред взискателната публика в дунавския град!” - думи на проф. Иван Василевски от Университета по изкуствата в Цюрих, Швейцария.

В заключителен симфоничен концерт, дирижиран от негови студенти и възпитаници на проф. Кристоф Бруннер, на 26 януари, петък, русенци ще имат възможност да чуят една богата и много интересна програма!

Оркестърът на Държавна опера - Русе е един от малкото оперни оркестри в страната, които имат амбицията и успешно поддържат стандартите на филхармоничен състав, който редовно излиза на концертния подиум с разнообразни и нелеки симфонични програми. Държавна опера - Русе ревниво пази марката и традициите на блестящата в миналото Русенска филхармония. Тази историческа обусловеност привлича най-добрите педагози от цял свят, които биха искали техните студенти да опознаят строгите изпълнителски и интерпретационни изисквания с подкрепата и в творческата среда на русенските инструменталисти.

Професорите Василевски и Бруннер от Академията за изящни изкуства в Цюрих са от малцината, които имат честта да преподават на своите възпитаници в Русе и да ги представят в програмата на заключителния концерт на русенска сцена.

Студенти в диригентския курс на проф. Василевски и проф. Бруннер са Хе Ри Ким (Южна Корея), Йохан Трайхел (Швейцария), Марко Лиехти (Швейцария), Матю Чеймбърс(Англия), Сирил Гретер (Швейцария), Флурин Рюедлингер (Швейцария); Пьотр Кошчик (Полша).

Ще бъдат изпълнени Четвърта симфония на Лудвиг ван Бетовен и Четвърта симфония на Пьотр Илич Чайковски.

Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера - Русе ще бъде Тамара Лазарова.

“Казвам се Марко Лиехти и живея в  Швйцария. Ще бъда в групата диригенти, които имат честта да водят оркестъра на Държавна опера - Русе в Заключителния концерт на диригентския курс на проф. Василевски и проф. Бруннер. Очаквам петъчния ден с нетърпение, а репетициите вече текат усилено!

Щастлив съм, че мога да се насладя на невероятната зимна приказка в Русе тези дни и това ми напомня изключително на родината ми, където алпийските красоти също ме вдъхновяват много!

Знам добре двете пиеси, които ще дирижирам от първо лице, тоест от последния стол в оркестъра, защото съм тимпанист. Сега трябва да оформя музиката и да се наслаждавам на лидерската позиция пред оркестъра.

Освен това съм завладян от страхотната българска храна и топлото гостоприемство на българските домакини!

Благодаря, че мога да бъда част от този курс и да дирижирам толкова добър оркестър пред изключително подготвената русенска публика!” Това беше любезен да ни довери в паузите между репетициите Марко Лиехти, който е един от младите диригенти, които ще видим на Заключителния симфоничен концерт този петък, 26 януари!

“Аз съм Сирил Гретер от Швейцария, един от студентите, които участват в курса по дирижиране на проф. Иван Василевски и проф. Кристоф Бруннер тази година. Тъй като това е вторият ми курс в Русе, за мен е известна много професионалната и приятна атмосфера при работа с оркестъра на Русенската опера.

В ежедневието си аз основно преподавам на деца и млади хора, затова очаквам с нетърпение професионалната и задълбочена интерпретация на творбите, в които ще дирижирам прекрасните музиканти от именития оркестър на Русе!

Безкрайно благодаря на ръководството на Оперния театър, че ни дава тази безценна възможност!” - развълнувано ни довери швейцарецът Сирил Гретер, един от участниците в заключителния концерт на диригентския курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски.

„За мен е привилегия да прекарам тази седмица с Русенската опера и нейния оркестър, развивайки техниката и уменията си на диригент с помощта на толкова талантливи инструменталисти!

Самият аз имам богат опит като оркестров цигулар и концертмайстор, но да притежавам възможността да ръководя интерпретацията на симфонии от диригентския подиум, е нещо съвсем различно и изключително специално за мен!

Тъй като за първи път съм в България, много се вълнувам да открия културата на Русе и топлотата на хората му! Архитектурата на града и целият му облик, особено в тези зимни дни на снежно вълшебство, са истинска наслада за сетивата и душата ми!” - Много развълнуван довери Матю Чеймбърс от Англия, който е един от възпитаниците на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски. Той също ще дирижира оркестъра на Русенската опера на 26 януари, петък, от 19 часа в зала Филхармония.

“Казвам се Пьотр Кошчик и съм един от диригентите на майсторския клас, който се провежда тази седмица в Русе.

С голямо вълнение се включвам и тази година в диригентския курс, който ще се увенчае със симфоничен концерт в петък вечер, тъй като това ще бъде третия ми проект, в който участвам тук. Вече знам с колко професионални и отдадени музиканти работя в Русе! Заедно с невероятната акустика на залата ще успеем да постигнем много мощен, но и много детайлен звук. Точно това характеризира музиката на Чайковски и Бетовен, която е в програмата на събитието.

Бих искал да поканя всички на нашия концерт и очаквам с нетърпение да се срещнем с прекрасната публика на Русе!

Имате прекрасен град и още по-мили хора, които са чудесни домакини на нашето обучение и изява!” - това сподели в паузите между репетициите за предстоящия заключителен симфоничен концерт Пьотр Кошчик от Полша.

................

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
24.01.2024 г. 13:29
Етикети:
Държавна опера РусеРуседиригентски курс
заключителен симфоничен концерт
проф. Василевски и проф. Бруннер
Посетено:
298
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38442-zaklyuchitelen-kontsert-na-dirigentskiya-kurs-na-prof-vasilevski-i-prof-brunner