Музика

Нова европейска музика с Биг бенда на БНР и Владимир Николов

Концерт на 18 януари, от 19 ч. в Първо студио на БНР, солисти са Сърджан Иванович, Михаил Иванов и Антони Дончев

Нова европейска музика с Биг бенда на БНР и Владимир Николов

Биг бендът на Българското национално радио ще започне новата година с концерт от проекта Нова европейска музика на 18 януари, четвъртък, от 19.00 ч. в Първо студио на БНР.

Гост-диригент е Владимир Николов от Северна Македония, който ще представи авторска програма със солисти босненския барабанист Сърджан Иванович и българските музиканти Михаил Иванов (бас китара/ контрабас) и Антони Дончев (пиано).

Владимир Николов е композитор, китарист, диригент, аранжор, автор на произведения за пиано, китара, камерни ансамбли, биг бенд и симфоничен оркестър. Като аранжор работи с BBC Radio Orchestra, Brussels Philharmonic, Berlin Art Orchestra, Metropole Orchestra, Heritage Orchestra и Белградската филхармония, както и със звезди като Джон Клейтън, Ранди Брекър, Винс Мендоса, Чака Кан, Джулс Бъкли, Джейкъб Колиър и много други.

Сърджан Иванович смесва мелодичния модерен джаз с музикалното наследство на Балканите. Живее в Париж, но е роден в Сараево. През 1992 г. бяга от войната в Атина, където учи ударни инструменти. Продължава обучението си в Нидерландия и печели стипендия на фондация Prins Bernhard за обучение в Ню Йорк. С авторския си проект Blazin' Quartet печели през 2008 г. Награда за най-добра група на Dutch Jazz Competition. С Blazin' Quartet концертира по цял свят и издава четири албума. Работи с рок-джаз балканската група Xénos и с Николов-Иванович Ундектет.

Владимир Николов, Сърджан Иванович и Михаил Иванов са свързани в дълго творческо сътрудничество. Срещат се в Консерваторията в Амстердам през 2002 г. и работят заедно в ансамбъла Николов-Иванович Ундектет. Именно Михаил Иванов е причината българската публика да се срещне с талантливите музиканти от западните ни съседки, които са сред най-изявените творци на европейската джаз сцена.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

* Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" в СУ „Св. Климент Охридски", Департамент „Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
16.01.2024 г. 12:53
Посетено:
238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38396-nova-evropeyska-muzika-s-big-benda-na-bnr-i-vladimir-nikolov