Музика

Венета Нейнска разказва най-интересните истории от света на пианото в ноти и думи

Новата поредица Концерти с история на Sofia Art Institute разкрива изненадващи музикални тайни

◊ ПОКАНА

В първото събитие от поредицата Концерти с история на Sofia Art Institute пианистката Венета Нейнска ще запознае меломаните с тези случаи в музикалната история, в които композитори-пианисти взимат "назаем" мелодии от други автори и ги превръщат в произведения за пиано.

Соловият Концерт с история: Мелодии назаем ще се състои на 17 януари 2024г. от 19:00 ч. в Музей “Борис Христов” на ул. “Цар Самуил” 43 и в него ще чуем музика от любими на публиката произведения от Франц Шуберт, Ференц Лист, Сергей Рахманинов и други известни композитори.

Прецизно подбраната програма включва колаборациите между австрийския цигулар Фриц Крайслер и големия позакъснял романтик Сергей Рахманинов, между Краля на песента Франц Шуберт и виртуозния пианист Ференц Лист. Прочутата Мелодия из операта "Орфей и Евридика" на баварския оперен реформатор Кристоф Вилибалд Глук звучи често на концертния подуим, изпълнена на соло пиано, благодарение на италианеца Джовани Сгамбати. Цезар Франк е влюбен в новия си орган, когато пише своята пиеса "Прелюд, фуга и вариация", но благодарение на английския пианист Харолд Бауер, в днешно време по-често я чуваме, изпълнена на пиано. Всяка от тези мелодии „назаем“ идва със своята интригуваща история, която Венета Нейнска ще сподели с публиката преди изпълненията в концерта.

Вечерта няма да мине без специална изненада за публиката, а билети се предлагат само с предварителна продажба от EPAYGO.bg, както и на касите на EasyPay. Местата са ограничени и продължителността на концерта е около 80 минути.

◊ ПРОГРАМА                                                                                                  

Цезар Франк - Прелюд, фуга и вариация
Крайслер-Рахманинов - Liebesleid
Сергей Рахманинов - Елегия, оп. 3
Мануел де Файя - "Испански танц" из операта "Кратък живот"
Глук-Сгамбати - Мелодия из операта "Орфей и Евридика"
Шуберт-Лист - Серенада
Шуберт-Лист - "Гретхен на чекръка"
Ференц Лист - "La Campanella"

Следващият концерт от поредицата “Концерти с история” е планиран за 6 февруари под наслов “Прелюд към Шопен”, а билетите вече са в продажба. Сезонът ще продължи с поредица от камерни концерти с изявени български изпълнители.

 

◊ ЗА ВЕНЕТА НЕЙНСКА

Известна със своите креативни и вълнуващи проекти, пианистката Венета Нейнска е един от най-емоционално ангажиращите и интелектуално завладяващи пианисти на своето поколение. Нейните фини и обмислени интерпретации на кратки пиеси в соловия албум Brevitas, елегантна поредица от черно-бели музикални видеоклипове и задълбочени интерпретации в интегралното ѝ изпълнение на клавирните сонати от Франц Шуберт са сред многото завладяващи пианистични начинания, които Венета е предлагала на своята заинтригувана публика.

Страстен защитник на музикалното наследство на българския композитор, пианист и архитект Димитър Ненов, Венета Нейнска проучва задълбочено живота и творчеството му и, заедно с режисьора Ясен Харалампиев, създава успешен музикално-документален филм за легендарния артист. Филмът включва единствения оцелял запис на Ненов, смятан за най-значимия български пианист на всички времена. „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ е представен като част от кино-концерт в различни европейски столици и е свободно достъпен със субтитри на пет езика в YouTube канала на Венета.

Завършила музикалното училище в родния си град София с награда за най-високи постижения - Национална диплома, Венета продължава образованието си при Джон Пери в Южнокалифорнийския Университет в Лос Анджелис, Калифорния и след това при Джоан Хавил в училището по музика и драма “Гилдхол” в Лондон, Великобритания. Основно влияние върху нейното развитие като музикант оказва обширната работа с българските пианисти Гина Табакова и Веско Стамболов, както и майсторски класове с изтъкнати музиканти като Имоджен Купър, Джеръм Ловентал, Алексей Наседкин, Доминик Мерле и други.

 

www.neynska.com                         

 

 

Автор:
Весела Петрова, Sofia Art Institute
Публикация:
13.01.2024 г. 15:22
Етикети:
Sofia Art InstituteВенета НейнскаМузей “Борис Христов”
Концерт с история: Мелодии назаем
Посетено:
266
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38387-veneta-neynska-razkazva-nay-interesnite-istorii-ot-sveta-na-pianoto-v-noti-i-dumi