Музика

Световната сензация, контратенорът Якуб Юзеф Орлински гостува с рецитала „Красота и думи“ в София

Полският артист с две номинации за "Грами" се представя на 13 февруари в зала "България" по покана на Соня Йончева и компанията ѝ SY11 Events

Един от предпочитаните и модерни световни артисти в класическата музика, контратенорът Якуб Юзеф Орлински ще изнесе на 13 февруари - в навечерието на Деня на влюбените, концерт в София. 33-годишният поляк притежава най-високия и рядко срещан мъжки певчески глас който, в съчетание с невероятната му харизма и безспорен талант, му отрежда водещо място сред оперните звезди и хиляди почитатели по цял свят. Той вече има 6 записани албума.

Списъкът му с награди също впечатлява, а през юни 2023 г. той спечели отличието "Певец на годината" с предпоследния си албум „Farewells“, на авторитетните световни награди за класическа музика Opus Klassic. Дискът е записан в акомпанимент на друг поляк и близък приятел на Орлински - пианиста Михал Биел. Двамата пристигат в София за концерта "Красота и думи", за да изпълнят някои от композициите, включени в този албум.

Орлински вече има две номинации за "Грами" - през 2021 г. в категорията "Най-добър оперен запис" за "Агрипина" от Хендел с международния оркестър Il Pomo d'Oro, където концертмайстор е прочутата българска цигуларка Зефира Вълова. Година по-късно той отново има номинация за "Грами" в същата категория за продукцията "Евридика" на композитора Matthew Aucoin на Метрополитън опера.

Орлински и Биел ще предложат на родната публика изключително разнообразна програма, която включва както песни на съвременни полски композитори, така и утвърдени барокови композиции на майсторите в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел.

Рециталът "Красота и думи" е четвъртият концерт от първия сезон на цикъла "Съкровени гласове", осъществяван от оперната прима Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11 Events.

"Пяла съм с Яkуб Орлински във Франция преди няколко години. В него има нещо специално като артист, защото представя класическата музика по нов и интересен начин, с което привлича по-младата аудитория навсякъде по света. Това търсене на различното е особено важно за нашето изкуство, за да се отвори към новите поколения и съм изключително щастлива, че българската публика ще има възможност да се наслади на музиката му", споделя Соня Йончева.

Огромният интерес към неговия талант датира от 2017 г., когато на ежегодния летен френски фестивал Aix-en-Provence Орлински изпълнява „Vedrò con mio diletto“ от операта "Джустино" на Антонио Вивалди онлайн пред близо 4 милиона зрители, а досега клипът в YouTube има над 11 милиона гледания.

Критиката определя легатото на Орлински в неговото пеене като изключително, а това че има превъзходна дикция, толкова специфичен тембър и много точен музикален усет му придават силна индивидуалност и изтънчен стил за поднасяне на класическото изкуство.

Прочутият контратенор, възпитаник на The Chopin University of Music и на прочутия висш американски институт за изкуства The Juilliard School гастролира редовно на най-престижни световни сцени като Ковънт гардън, Метрополитън опера, Карнеги Хол. Сред запомнящите се негови роли са в оперите "Агрипина" и "Алчина" от Хендел и "Орфей и Евридика" на Кристоф Вилибалд Глук. През 2022 г. той се превъплъти в образа на Дидимус от операта "Теодора" от Георг Фридрих Хендел - копродукция на Кралската опера в Лондон и Teatro Real (Мадрид), където си партнираше с невероятното американско мецосопрано Джойс Ди Донато. Тя ще изнесе концерт в България на 31 май 2025 г., на закриването на втория сезон на "Съкровени гласове".

Якуб Орлински и неговият сънародник Михал Биел концертират заедно от години, а Биел е добре познат артист на международната сцена, печелил е редица награди и конкурси и също като Орлински е завършил The Juilliard School, където преподава до днес.

Животът на полския контратенор извън сцената е не по-малко динамичен и интересен. Орлински е запален брейк танцьор още като тийнейджър и е печелил няколко международни денс състезания, изявява се и като модел. Той е рекламно лице на редица световни брандове и често краси кориците на водещи модни списания, сред които „Vogue“ и „Еlle“. Запазена марка за него е да изпълнява брейк движения по време на концертите си, с което разчупва стереотипите на общоприетото по-статично представяне на класическата музика.

Концертът "Красота и думи" на 13 февруари в зала "България" е с начален час 19:30 и се осъществява в партньорство с Полския институт в София.

----------------
Билети за концерта "Красота и думи" на Якуб Юзеф Орлински и Михал Биел: https://www.eventim.bg/bg/bileti/yakub-orlinski-sofiya-bulgaria-hall-613545/event.html

Билети за останалите концерти от първия сезон "Съкровени гласове": https://www.eventim.bg/bg/artist/skrobeni-glasobe-463/profile.html

Билети за "Тоска" с участието на Соня Йончева в Античен театър Пловдив:  https://www.eventim.bg/bg/bileti/toska-plovdiv-ancient-theatre-628415/event.html

Линк към програмата на концертите от сезона "Съкровени гласове": https://sy11events.com/inmost-voices-booklet/.

Снимки 1,2, 3 и 4: Honorata Karapuda
Снимка 5: Jiyang Chen


Якуб Юзеф Орински
Една от най-обичаните и прочути оперни звезди на десетилетието, Якуб Юзеф Орлински се утвърждава като водещ световен артист, триумфирайки на сцената, в концертни изяви и звукозаписни продукции. Неговите разпродадени концерти и рецитали в цяла Европа и Америка привличат нови почитатели на класическото изкуство, а албумът „Farewells“, в съпровод на неговия приятел, пианистът Михал Биел, му носи престижната награда Opus Klassik за певец на годината (2023). Новият албум на Орлински, „Beyond“, излиза през октомври 2023 г.

През миналия сезон полският контратенор пее в операта "Орфей и Евридика" в спектакълa на Роберт Карсен в парижкия театър "Шанз-Елизе", последван от нова постановка на същото произведение, на Матю Озава, в операта в Сан Франциско. Орлински се присъединява и към турнето на международния оркестър il Pomo d'oro, като пее главната роля в „Tolomeo Re d'Egitto“ на Хендел на големите европейски сцени, сред които Театро Реал в Мадрид и Парижката опера.

Публиката има възможността да опознае певеца извън оперната сцена в документалния филм на Arte TV „Music for a While“ (2023), най-гледаният документален филм за култура по този телевизионен канал. Акцентите през сегашния сезон включват европейско турне за промоцията на новия албум „Beyond“, което вече стартира, и американско турне през пролетта. Той ще участва и в нова постановка на "Олимпиада" от Вивалди в театър "Шанз-Елизе", преди да се присъедини към дългогодишния си музикален партньор, пианиста Михал Биел, за поредица от ексклузивни рецитали в цяла Европа.
Официална страница:
https://jakubjozeforlinski.com

Михал Биел
Пианистът и корепетитор Михал Биел е завършил The Juilliard School в Ню Йорк, където работи и като вокален педагог в катедрата по вокално изкуство. Свири в най-известните концертни зали и оперни театри в света, сред които Карнеги Хол, Берлинската филхармония, oперата във Франкфурт и др. Редовно си партнира с контратенора Якуб Орлински, с когото изнася концерти по целия свят. Изпълненията им са излъчвани многократно от Medici.tv, Arte.tv, BBC Radio 3.
Официална страница:
https://michalbiel.com

За SY11
Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени с SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала близо 6500 души пред храм-паметника "Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго и под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийската филхармония. Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, а вече и у нас - именно с композициите от албума. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока". Другият много важен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове" (2023/2024), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни оперни артисти като британския тенор Фреди Де Томазо и френско-датското сопрано Елза Драйзиг. Вече бе обявен и вторият сезон на "Съкровени гласове", включващ концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство, сред които американското мецосопрано Джойс Ди Донато и полският тенор Пьотр Бечала. Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г. През февруари 2023 г. се появи и албумът "Тhe Courtesan" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.
Официална страница:
https://sy11events.com

Автор:
SY11
Публикация:
12.01.2024 г. 11:38
Етикети:
Соня ЙончеварециталМихал БиелСофияконцерт
SY11
цикъл "Съкровени гласове"
"Красота и думи"
Якуб Юзеф Орлински
контратенор
Посетено:
340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38381-svetovnata-senzatsiya-kontratenorat-yakub-yuzef-orlinski-gostuva-s-retsitala-krasota-i-dumi-v-sofiya