Музика

Камерен концерт “Бетовен - сонати за цигулка и пиано”

Първият концерт от камерния цикъл със сонатите на Бетовен за цигулка и пиано е на 9 януари от 19 часа в зала Филхармония - Русе

“Музиката е по-висше откровение от всякаква мъдрост и философия.“

Лудвиг ван Бетовен

Държавна опера - Русе се радва да обяви вълнуващото начало на изключителен концертен цикъл!

Русенци ще потопят във възвишената красота на сонатите за цигулка и пиано на Лудвиг ван Бетовен, изпълнени от талантливи музиканти от обичния ни оркестър на 9 януари, вторник, от 19 часа в зала Филхармония.

На сцената ще излязат Тамара Лазарова – цигулка, Божена Петрова – пиано, Габриел Тато – цигулка и Веселина Ботева – пиано.

Поразително е, че въпреки своята глухота, Бетовен е дирижирал своите композиции! А в студената януарска вечер русенци ще се насладят на емоцията на неговата музика, в мига, в който тези сонати оживеят на сцената в зала Филхармония!

Цикълът ще  започне с първата и петата соната, като последната е една от най-известните, наречена “Пролетна”!

Идеята за този музикален цикъл всъщност е на талантливия ни колега Габриел Тато и ще се разпростре през цялата година, изследвайки музиката на Бетовен!

Камерният концертен цикъл от сонатите за пиано и цигулка, е безценна възможност да се свържем с вечността на Бетовеновата музика, подарък, който преоткрива времето!

“Лудвиг ван Бетовен - един от най-влиятелните и революционни композитори в историята на класическата музика, е написал набор от десет сонати за цигулка и пиано в продължение на целия си живот - от ранните си, по-конвенционални творби, до по-новаторските си и експресивни композиции!

Идеята за цикъл от пет Камерни концерта през цялата 2024 г., в които да бъдат интерпретирани десетте му сонати за цигулка и пиано, възникна след осъществяването на поредицата от концерти на Държавна опера – Русе с 9-те симфонии на Бетовен под диригентството на маестро Емил Табаков през миналия сезон. Това беше едно музикално пътуване, в което публиката, колегите ми от оркестъра и аз, много се забавлявахме! Лично за мен това беше един от най-добрите концертни цикли, които имах възможността да свиря с този оркестър и е голяма привилегия, че работих именно с маестро Емил Табаков, на чиято интерпретация на музиката на Бетовен се възхищавам!

Затова защо да не направим същото и с творбите на Бетовен за камерна музика?

Талантливият пианист от Държавната опера - Русе Веселина Ботева и аз, ще започнем този цикъл с първата соната в Ре мажор. Това е началната от десетте сонати и все още се усеща силното влияние от виенския класически стил, особено този на Хайдн и Моцарт.

Втората част на концерта, изпълнена от нашия концертмайстор Тамара Лазарова и другия забележителен пианист на Русенската опера Божена Петрова, включва „Пролетна соната” във Фа мажор, известна със своята грация и свежест. Оценено заради своята достъпност и мелодична красота, популярността на това произведение е огромна и до днес, което го прави една от най-обичаните творби за цигулка и пиано в репертоара на Бетовен!

Моите колеги и аз ви желаем най-доброто за 2024 г.!

Заповядайте на 9 януари в зала Филхармония, за да се насладите на Бетовен и неговата музика!”

Това сподели в паузата между усилените репетиции цигуларят от оркестъра на Държавна опера - Русе Габриел Тато, по чиято идея се осъществява първия концерт от предстоящия цикъл сонати на Бетовен за цигулка и пиано!

“Концертът на 9 януари тази година е първият от цикъл камерни концерти, посветени на сонатите за цигулка и пиано на Лудвиг ван Бетховен!

Идеята за това е на Габриел Тато, който вдъхновен от цикъла със симфониите на Бетховен, който неотдавна беше представен пред русенската публика, избра да запознае почитателите на музикалното изкуство в нашия град с едни по-малко познати творби, а именно сонатите за цигулка и пиано.

Камерният жанр винаги е заемал важно място в творчеството на Бетховен. През целия си живот той усърдно твори в него като създава 4 струнни триа, 8 клавирни триа, 16 струнни квартета, 3 клавирни квартета, 10 сонати за цигулка и пиано, 5 сонати за виолончело и пиано, септет и много други.

По своето значение и художествена стойност, те са напълно равностойни на неговите симфонии, солови концерти и кантатно-ораториални произведения. Със своето композиционно майсторство и ярки художествени образи, те служат като пример и вдъхновение за много бъдещи композитори.

Сонати №1 и №5 са написани в младежкия период на живота на Бетховен и от тях блика неудържимата енергия, ентусиазъм и жизненост, присъщи на младия творец.

Не случайно соната №5 впоследствие е наречена „Пролетна“- именно заради нейната жизненост, лиричност и красота.

В своите сонати Бетховен третира цигулката и пианото равностойно - няма подчинен или акомпаниращ инструмент. Двата инструмента са в постоянен диалог, имитации, и заедно изграждат музикалната творба.

Музиката и на двете сонати е наситена с много енергия, лиризъм, ярки контрасти, танцувалност и оптимизъм.

Очаквам с нетърпение да ги представим пред русенската публика, за което се готвим усилено!” - думи на пианистката Веселина Ботева, която ще си партнира на сцената с цигуларя Габриел Тато в Камерния концерт “Бетовен - сонати за цигулка и пиано”, част от фестивалната поредица “Зимни музикални вечери”!

“Идеята за този камерен цикъл е на колегата ми от оркестъра Габриел Тато. Аз се радвам, че има такъв проект, защото камерната музика винаги е предизвикателство!

Отговорността е много по-различна от свиренето в оркестър, защото това е солова изява.

Сонатите са като малки симфонии за мен. Нашата "Пролетна соната" номер 5 е от 4 части и някак докато свиря, сякаш ми се счува цял оркестър!

Всъщност тя е много разнообразна!

Има лирико-романтични моменти, има и характерните за Бетовен вариации на темите.

Ще се забавляваме определено докато свирим.

Аз за пръв път свиря тези сонати, така че е предизвикателство и предвид, че Бетовен ми е любим композитор, бидейки на границата на Класиката и Романтизма, концертът ще е удоволствие за мен!”

Това сподели пианистката Божена Петрова, която ще си партнира на сцената с концертмайстора на оркестъра на Русенската опера Тамара Лазарова!

 

Първият концерт от камерния цикъл със сонатите на Бетовен за цигулка и пиано е на 9 януари, вторник, от 19 часа в зала Филхармония!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
08.01.2024 г. 14:09
Етикети:
Посетено:
275
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38352-kameren-kontsert-betoven-sonati-za-tsigulka-i-piano