Музика

„В навечерието на Рождество Христово“ в Коледния музикален фестивал - Варна 2023

Световна премиера на симфоничната поема "Бряг" от Мартин Георгиев

„В навечерието на Рождество Христово“ в Коледния музикален фестивал - Варна 2023

 ◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничният концерт "В навечерието на Рождество Христово“ на 22 декември, в рамките на Коледния музикален фестивал - Варна 2023, е посветен на 10-годишнината от интронизацията на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан. В програмата на концерта, под диригентството на Мартин Георгиев, ще прозвучат творби от Феликс Менделсон Бартолди, Димитър Ненов и Мартин Георгиев, който представя за пръв път симфоничната си поема "Бряг".

Участват оперните певци Димитринка Райчева и Иво Йорданов, цигуларят Димитър Буров, хорът и оркестърът на Държавна опера Варна. 

 

◊ СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА СИМФОНИЧНАТА ПОЕМА "БРЯГ" ОТ МАРТИН ГЕОРГИЕВ

С концерта „В навечерието на Рождество Христово“ на 22 декември, 19.00, Държавна опера Варна отбелязва 10-годишнината от интронизацията на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан. По този специален повод екипът на оперния театър има привилегията да поднесе световната премиера на симфоничната поема „Бряг“, най-новата творба на известния композитор и диригент Мартин Георгиев. Българо-британският композитор Мартин Георгиев, отраснал в православната вяра в черноморския град Варна, въплъщава религиозни идеи в своя звуков свят, които формират един вид „вътрешна програма“ в неговото изкуство“, обобщава творчеството на композитора проф. д-р Луц Лесле в сп. „Das Orchester”. Това е „музика с небесно влияние“ допълва музикалното издание „Art Music Lounge“. В тази оригинална стилистика симфоничната поема „Бряг“ на Мартин Георгиев сътворява съкровен музикален разговор между Бог и хората, който в дните преди Рождество Христово пречиства и възвисява духовно.

Мартин Георгиев е роден във Варна през 1983 г. Завършва НМУ „Добри Христов“ и с пълно отличие НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в специалностите: дирижиране при проф. Пламен Джуров, композиция при проф. Красимир Тасков и ударни инструменти при проф. Татяна Кърпарова. Завършва също дирижиране и при проф. Васил Казанджиев, за което е отличен с престижната международна стипендия за магистратура в Лондон. Защитава докторат по композиция в Кралската академия за музика и Университета на Лондон, в рамките на който развива иновативната композиционна техника „морфираща модалност“, която обединява основни принципи от теорията и практиката на българската и византийската православна църковно-певческа традиция.

Мартин Георгиев е щатен диригент на Кралския балет в Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон. През настоящия сезон дирижираните от него спектакли на „Лебедово езеро“ от Чайковски се излъчват по кината в целия свят, издадени са и на DVD. Негови композиции са изпълнявани във Великобритания, България, САЩ, Франция, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, Италия. Работи с водещи международни ансамбли като Симфоничния оркестър на ВВС Лондон, Брюкселската филхармония, Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Лондонската кралска академия, както и водещи български формации, като Оркестъра на БНР, Софийската филхармония, Варненската филхармония. Като композитор Мартин Георгиев има много отличия, сред които: Голямата награда за симфонична композиция по случай 75-годишнината на Софийската филхармония; наградата на Международния композиторски форум в Брюксел, Белгия през 2004, 2008 и 2011 г.; наградата „В памет на Сър Хенри Ууд“ на Кралската академия в Лондон и др. Като перкусионист е лауреат на 15 награди от национални и международни конкурси.

 

◊ СИМФОНИЧНА ПОЕМА "КОЛЕДА" ОТ ДИМИТЪР НЕНОВ

„В навечерието на Рождество Христово“ ще прозвучи още една творба с коледна тематика – симфоничната поема „Коледа“ от Димитър Ненов (1901-1953), един от най-ярките представители на българския музикален модернизъм от първата половина на XX век. Завършил архитектура и музика в Германия, Димитър Ненов оставя значимо наследство и в двете изкуства. Музикалният му език, изтънчен и богат на звукови цветове, претворява българския фолклор в съвременна поетика, подобно на Пенчо Славейков и Пейо Яворов. Оригиналният и самобитен стил на Димитър Ненов проличава най-вече в симфоничната поема "Коледа", която в концерта на 22 декември ще бъде интерпретирана от солистите Димитринка Райчева – сопран и Иво Йорданов – баритон, оркестъра и хора на Държавна опера Варна.

 

◊ КОНЦЕРТ ЗА ЦИГУЛКА И ОРКЕСТЪР ОТ МЕНДЕЛСОН

Музикалната програма на вечерта привлича и с емблематичния Концерт за цигулка и оркестър на Феликс Менделсон Бартолди (1809-1847). Посветено на цигуларя Фердинанд Давид, произведението, възхвалявано като „ювелирен продукт на сърцето“, неслучайно се нарежда, заедно с прочутия „Сватбен марш“, сред най-известните творби на Менделсон. Знаковият немски композитор от епохата на романтизма черпи вдъхновение от немските, италианските и шотландските народни песни, както и от немското музикално наследство – Бах, Хендел, Глук, Хайдн, Бетовен и Шуберт. Характерните за Менделсон мелодичност, романтично настроение и дълбока емоционалност дават своя отпечатък и върху Цигулковия му концерт, на който солист ще бъде Димитър Буров. Бележитият цигулар и педагог, роден във Варна, е записал тази своя любима творба и на компактдиск със Симфоничния оркестър на БНР.

Димитър Буров завършва СМУ „Добри Христов“ в класа на Димитър Райчев и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София при проф. Антон Хаджиатанасов. Спечелва стипендия на Британския съвет за обучение в „Guildhall School“ в Лондон, където се дипломира в класа на проф. Ифра Нийман през 1991 г. Участва в майсторските класове на Джордж Паук, Роза Файн, Ида Хендел, Ерик tfрюнберг, Дейвид Такено, Минчо Минчев, Георги Бадев и Ваня Миланова. Изявява се в международни фестивали, като Windsor Music Festival, Chichester Music Festival, „Варненско лято“, „Истанбулска пролет“ и др. Концертира във Франция, Германия, Финландия, Италия, Швейцария, Унгария, Турция, Малайзия, Хонконг, България и други страни. Партнира си на сцената с Жени Захариева, Марта Деянова, Иън Браун, Колин Стоун, Мат Линдстром, струнен квартет „Chilingirian“, „Carducci“, „Tippett Quartets“, „London Mozart Trio“, „Molto Musica Ensemble“, „St Martin in the Fields“ и др. С „London Mozart Trio“ записва компактдиск с Клавирния квинтет на Шостакович, който е избран за диск на месец юни 2008 от Classic Music Magazine. Димитър Буров поддържа педагогическа кариера в лондонските училища Lancing College, North London Collegiate School, Purcell School. Ръководи катедрата по струнни инструменти в Harrow School, където преподава цигулка, виола и камерна музика. Води майсторски класове във Великобритания, Малайзия, Турция, Хонгконг, Словакия, България и журира международни конкурси.

.............................

„В навечерието на Рождество Христово"

Симфоничен концерт с диригент Мартин Георгиев

Солисти:
Димитър Буров – цигулка
Димитринка Райчева – сопран
Иво Йорданов - баритон

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

В програмата:
. Световна премиера на „Бряг“ – Симфонична поема от Мартин Георгиев
. Феликс Менделсон – Концерт за цигулка и оркестър
. Димитър Ненов – Симфонична поема „Коледа“

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
13.12.2023 г. 11:58
Етикети:
Димитър БуровИво ЙордановДимитринка РайчеваМартин Георгиевсветовна премиераСимфоничен концерт
симфонична поема „Бряг“
Коледен музикален фестивал - Варна 2023
"В навечерието на Рождество Христово“
Посетено:
358
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38246-v-navecherieto-na-rozhdestvo-hristovo-v-koledniya-muzikalen-festival-varna-2023