Музика

Present Past – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолклор, в търсене на диалог със съвременната авангардна музика

Гьоте-институт и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ представят концертна премиера на две произведения, посветени на културното и фолклорно многообразие на българската традиционна музика

Present Past – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолклор, в търсене на диалог със съвременната авангардна музика: 3
Чико Мело
Present Past – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолклор, в търсене на диалог със съвременната авангардна музика: 4
Петър Керкелов
Present Past – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолклор, в търсене на диалог със съвременната авангардна музика: 5
Виктория Витренко

◊ ПОКАНА

PRESENT PAST

Концерт 

Премиера: 14 декември, четвъртък, 20:00 часа 

Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“,
бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 94, София 1505

 

Минало и настояще се преплитат във финалния за тази година проект на Гьоте-институт България – Present Past. Събитието ще представи две музикални произведения на композиторите Петър Керкелов (България) и Чико Мело (Бразилия/Германия), които заедно с гост-солистката Виктория Витренко (Украйна/Германия) и Академичния фолклорен хор към Национална музикална академия ще представят среща между мимезиса и деконструкцията на (не)познатата фолклорна традиция.

Заповядайте на 14 декември, четвъртък, от 20:00 часа в сградата на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ за премиерата на:

Present Past 

Songs of The Primitive I

Композитор: Петър Керкелов (България)

Участват: Виктория Витренко (сопрано), Академичен фолклорен хор към НМА с ръководител Ваня Монева

 Equi-Vocations

Композитор: Чико Мело (Бразилия/Германия)

Участват: Виктория Витренко (сопрано и пиано), Академичен фолклорен хор към НМА с диригент Ваня Монева, Гергана Димитрова (народна певица), Алекандра Страшимирова (акордеон), Божидар Христов (гъдулка), Изабел Сокол-Оксман (гъдулка).

 

Проектът PRESENT PAST започна в началото на 2022 година като част от инициатива на Гьоте-институтите в Югоизточна Европа, свързана с богатото културно наследство в региона. Заради огромното музикално многообразие, което притежава България, решихме нашият местен проект да бъде посветен именно на музиката. Така се роди идеята да възложим създаването на две нови произведения на двама композитори – различни в своите произход, социализация, поколение, образование и музикални интереси, които да дадат различен живот на теренните записи от Музикално фолклорния архив към Института за изследване на изкуствата в БАН чрез своите творчески търсения.

Проектът надскочи обикновеното сътрудничество между двамата композитори, обединени от един солист, и се превърна в музикален обмен между всички замесени. От една страна Петър Керкелов и неговият двупосочен артистичен поглед като композитор с интереси в съвременните музикални форми и използването на нови технологии и етномузиколог. От друга страна e Чико Мело, който намери своя път в областта на българската музика посредством различни консултации, но в същото време добави опита си от работата с друга фолклорна музика и от културното наследство на родната си Бразилия.

По този начин ще ви представим два изключителни композиторски ракурса върху една тема. Посоката на концерта се обединява от намерението на Петър Керкелов за създаване на собствена "фолклорна" музика, основана на едновременната му връзка и откъсване от българската традиционна музика към мултикултурния подход на Чико Мело, чийто външен поглед ще има за цел да поднесе музика, която обединява целия свят.

Съвместното изпълнение на 14 декември ще бъде крайна точка на този дълъг и сложен процес, който започна от желанието да експериментираме и общуваме посредством универсалния и обединяващ език на музиката.

Концертът ще бъде предшестван и от поредица майсторски класове на гостите ни от Германия – сопраното Виктория Витренко и композиторът Чико Мело. В началото на ноември 2023-та година Виктория Витренко изнесе две онлайн лекции в рамките на проекта, посветени на класическия музикален авангард и разширените вокални техники. Сесиите имаха за цел да вдъхновят и подготвят участниците за практическия майсторски клас на 11 и 12 декември в София, насочен към музиканти, които желаят да изучават и практикуват вокална музика от XX и XXI век.

Повече за участниците:

Петър Керкелов е роден в Пловдив и понастоящем е сред ярките, млади български композитори на авангардна музика у нас. От години изучава музикалните традиции на Балканите както в академичната, така и в артистичната си практика. Композицията му, озаглавена „Songs of the Primitive“, се занимава с миналото на българската традиционна музика, с нейната „ритуална философия“ на неподправен тонален изказ, както и с наследените мултикултурни влияния и тяхната деконструкция.

Керкелов има докторска степен по етномузикология от БАН и Магистърски степени по композиция от Кралската консерватория в Хага и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. През 2012 г. той печели 59-ата Международна трибуна на композиторите за „Опит за крещене“ и получава признание на 63-ата Трибуна за „Етюди за времето“. Актуални негови проекти включват поръчка от Radio France за вокалния ансамбъл Les Cris De Paris directed с диригент Жофруа Жорден за 2023 г. Музиката на Керкелов е изпълнявана в България, Холандия, Германия, Австрия, Русия, Украйна, Aрмения и САЩ в изпълнение на Asko/Schoenberg Ensemble, „Bang on a Can AllStars“, Ensemble PHACE (Австрия), Ансамбъл “Musica Nova-Sofia”, Софийски солисти и Красимир Щерев, Ruysdael Kwartet (Холандия), Антоний Баришевский (Украйна), Хайк Меликян (Армения) и др. Керкелов е главен асистент в Института за изследване на изкуствата към БАН.

Чико Мело е роден в Бразилия, учи композиция в Сао Пауло и Берлин и получава докторска степен по музикознание с дисертацията „Мимезис и музикално изграждане“. Композицията му, озаглавена „Equi-vocations“, е част от поредица от произведения, които той нарича „мултикултурни недоразумения“. В тях той изхожда от разбирането, че Другият винаги остава загадка въпреки всички опити да се доближим до него. Един от възможните начини да се засили това сближаване е, вместо да се настоява за дешифрирането му, да му се предложи един вид гостоприемство. В музикално отношение той изразява това чрез създаване на ситуации на едновременност.  

Мело преподава теория на музиката и китара в Escola de Música e Belas Artes (Бразилия) и Musikschule Neukölln (Берлин), както и импровизация и композиция в UdK и музикалното училище "Лео Кестенберг" в Берлин. В областта на експерименталната и импровизационната музика, както и на музикалния театър, той работи с множество артисти, сред които Силвия Окуне, Арнолд Драйблат, Дитер Шнебел и Даниел От. Концертни турнета и фестивални участия са го отвели в цяла Германия и Европа, както и в Бразилия и Аржентина, САЩ и Хонконг. Съорганизира няколко фестивала, включително MaerzMusik.

Виктория Витренко е украинско сопрано, диригент и артистичен директор. Музикалната ѝ прецизност и експресивната ѝ личност ѝ позволяват да интерпретира произведения на съвременната музика от ХХ и ХХI век. Кариерата на Виктория я отвежда на сцени в Германия, Великобритания, Норвегия, Холандия, Франция, Македония, Италия, Белгия, Гърция, Румъния, Швейцария, Украйна и Русия. Дебютният ѝ албум "Scenes" (2019, AUDITE) с камерна музика от Георг Куртаг печели наградата Supersonic Pizzicato и е номиниран за Наградата на германската звукозаписна критика (PdSK-2019) и Международните награди за съвременна музика 2020 (ICMA 2020).

Проектът е реализиран в партньорство и с подкрепата на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Очаквайте повече подробности за процеса по подготовката на събитието на нашия уебсайт.

Събитието е с вход свободен. Заповядайте!

_________________

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

За контакт:

Калина Иванова, Връзки с обществеността, 00359 886 32 88 85,  kalina.ivanova@goethe.de

Автор:
Калина Иванова
Публикация:
10.12.2023 г. 18:39
Етикети:
Виктория ВитренкоПетър КеркеловГьоте-институт България
Академичeн фолклорен хор към Национална музикална академия
Чико Мело
Present Past
Посетено:
678
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38225-present-past-kontsert-s-dve-proizvedeniya-inspirirani-ot-balgarskiya-folklor-v-tarsene-na-dialog-sas-savremennata-avangardna-muzika