Музика

Любимецът на световната публика Сантяго Канон Валенсия с първи концерт в България

Концерт на 14 декември 2023 в Зала "България", диригент маестро Кристиан Мандеал

На 14 декември Софийската филхармония посреща за първи път новата виолончелова звезда Сантяго Канон Валенсия, който под палката на големия румънски маестро Кристиан Мандеал ще представи Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс.

Програмата на вечерта включва още Увертюрата "Танхойзер" от Вагнер и Симфония №1 от Джордже Енеску.

Нашумелият в последните години колумбийски виолончелист Сантяго Канон Валенсия е плодовит солист и композитор, описван като „технически безупречен... напълно под кожата на идиомите на композиторите“ (The Strad).

Изпълнител от следващо поколение на BBC за 2022 г., Сантяго е роден в Богота през 1995 г. и прави своя оркестъров дебют като солист, когато е на шест години с Orquesta Filarmónica de Bogotá, разцъфтявайки в завършен музикант и обявен за “един от най-обещаващите млади челисти” (Forbes Колумбия).

Сред многото му отличия са втора награда и „Фаворит на публиката“ на XVI Международен конкурс „Чайковски“ през 2019 г.; носител на наградата на Фондация Старкер за 2018 г.; Носител на трета награда на Международния конкурс „Кралица Елизабет“ за 2017 г.; Носител на първа награда на Международния конкурс за виолончело Карлос Прието, Международния музикален конкурс в Пекин, Международния музикален конкурс Гисборн и Международния конкурс за млади артисти Ленъкс; и носител на голяма награда от състезанията Сфинкс, Казалс, Йохансен, Касадо и Адам.

Сантяго свири с водещи оркестри сред които оркестъра на Франкфуртското радио с Кристоф Ешенбах, Брюкселската филхармония със Стефан Деньов, SWR Symphonieorchester с Андрис Пога, Филхармоничния оркестър на Санкт Петербург с Николай Алексеев, Камерен оркестър Орфей, Антверпенски симфоничен оркестър с Мухай Танг, Мариинския оркестър с Валери Гергиев и Камерен оркестър „Московски солисти“ с Юрий Башмет, както и всички големи оркестри в родната му Колумбия.

Като звукозаписен артист, Канон-Валенсия обича да се потапя както в известни, така и в неизвестни произведения, като има особен интерес към поръчването на нови произведения, аранжирането на парчета и писането на собствена музика. Последният му запис Ascenso, издаден през ноември 2022 г. включва произведения, аранжирани и написани от самия него, както и произведения, поръчани и написани за него от съвременни колумбийски композитори. По-ранните записи включват дебютното издание на Santiago Solo, за което The Strad го признаха за „технически безупречен“ и „изцяло под кожата на идиомите на композиторите“; албум с пианиста Андреа Лукезини, посветен на Шуберт и Бетовен за лейбъла Egea; и албум с руски сонати за виолончело и популярни парчета от репертоара за виолончело с пианистката Катрин Остин за лейбъла Atoll.

Основните музикални наставници на Канон-Валенсия са били Хенрик Зажицки в Колумбия, Джеймс Тенант в Нова Зеландия, Андрес Диас в Съединените щати и Волфганг Емануел Шмид от академията Кронберг в Германия. Той е спонсориран от стипендията Mayra & Edmundo Esquenazi чрез фондация Salvi от 2011 г.

____________

Билети за концерта са налични на касата на Зала „България и в Ивентим.

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
10.12.2023 г. 17:23
Етикети:
виолончелоЗала "България"концертСофийска филхармония
Кристиан Мандеал
Сантяго Канон Валенсия
Посетено:
231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38223-lyubimetsat-na-svetovnata-publika-santyago-kanon-valensiya-s-parvi-kontsert-v-balgariya