Музика

"От изток на запад" с Cantanti DAI MONTI VERDI в Първо студио на БНР

Концертът е част от Коледния ден на Еврорадио

"От изток на запад" с Cantanti DAI MONTI VERDI в Първо студио на БНР

"От изток на запад" с Cantanti DAI MONTI VERDI в Първо студио на БНР

Концертът е част от Коледния ден на Еврорадио

„De este a oeste(в превод от испански „От изток на запад") е концерт на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI, който ще се състои на 6 декември от 19 часа в Първо студио на БНР

Анна Янкова (мецосопран), Константин Бейков (контратенор), Ивайло Донков (тенор), Северин Василев (тенор) и Георги Бейков (бас) ще изпълнят мадригали, вилансикос, шансони и партеси от франко-фламандски, испански и източнославянски творци.

Концертът е избран да бъде част от музикалния Коледен ден на Еврорадио, който ще прозвучи на 17 декември за слушателите в Европа, Северна Америка и Австралия.  

„Cantanti DAI MONTI VERDI" е вокален ансамбъл, специализиран в изпълнението на старинна музика предимно от XVI и XVII век, с фокус върху жанра на мадригала. Основан през 2017, през която отбелязва 450-годишнината от рождението на Клаудио Монтеверди с концертни програми и записи на мадригали и мотети от композитора и съвременниците му.

След пандемията ансамбълът се завръща на сцена в обновен състав през 2022, когато в сътрудничество с клавесиниста Николай Стойков представят хроматичната музика на Карло Джезуалдо и Микеланджело Роси. От есента на същата година с участието си във фестивала „Изкуството на Барока" съставът се фокусира върху представянето на музиката на т.н. oltremontani – франко-фламандски композитори, които са пътували, живели и творили из земите на днешна Италия. През 2023 ансамбълът подготвя международен майсторски клас за певци и диригенти с френския контратенор Жан-Себастиан Бове и задълбочава познанията си в исторически информираната изпълнителска практика със световно известния белгийски контратенор Марникс Де Кат. 

Основателят и ръководител на състава Северин Василев е диригент, певец, филолог и организатор на музикални събития чрез основаната от него организация Architetti musicali. Всеки един от cantanti-те е професионален музикант с богат опит, множество солистични, камерни и хорови изяви. Ансамбълът си сътрудничи с изтъкнати изпълнители в областта на старинната музика от България и чужбина.  

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" към СУ, Департамент „Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.

Автор:
БНР
Публикация:
05.12.2023 г. 17:01
Етикети:
вокален ансамбълЕврорадиоконцерт
Северин Василев
Коледен ден
"От изток на запад"
„Cantanti DAI MONTI VERDI"
Посетено:
295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38181-ot-iztok-na-zapad-s-cantanti-dai-monti-verdi-v-parvo-studio-na-bnr