Музика

Христофор Раданов празнува юбилей с Оркестъра за народна музика на 7 декември в Първо студио на БНР

Авторският концерт ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на Радиото

Диригентът и композитор Христофор Раданов ще отпразнува 80-годишнината си с Оркестъра за народна музика на БНР на 7 декември от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Авторският концерт ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на Радиото.  

През всичките години, посветени на българската народна музика и стотиците минути звукозапис за БНР, емблематичните творчески попадения на композитора несъмнено остават в полето на северняшката стилистика. Програмата ще предложи познати от репертоара му горнооряховски хора, така и специално написани за концерта пиеси, част от северняшкия инструментален цикъл на твореца. Концертът ще открие изпълнение на Оркестъра за народна музика под диригентството на Димитър Христов. Особен колорит в празничната вечер ще придадат и гост-солистите: певците Гергана Димитрова, Сорина Богомилова, Любомир Петов, за които Христофор Раданов е писал аранжименти през годините, както и солистите на Оркестъра за народна музика Костадин Генчев (кавал) и Петьо Костадинов (гайда).

Специални гости на събитието са и млади певци и инструменталисти, които ще изпълнят обработки за вокален състав и авторски пиеси за оркестър: са Камерен вокален състав при НМА „Проф. Панчо Владигеров" с диригент д-р Ваня Монева, Школа за народни инструменти „Потомци" при НЧ „Напредък-1870" – Лясковец с ръководител Стефан Печикамъков, Вокална група „Средногорски звън" – Челопеч с ръководител Невелина Сараджова и Женски народен хор при Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода" – Горна Оряховица с диригент Георги Петров. 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

* Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" към СУ, Департамент „Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
05.12.2023 г. 12:16
Посетено:
306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/38176-hristofor-radanov-praznuva-yubiley-s-orkestara-za-narodna-muzika-na-7-dekemvri-v-parvo-studio-na-bnr